Pripremili smo listu ljubavnih vina za Valentinovo

Ocjenjivanje vinske zvijezde pobjednici

U srijedu, 8.2.2023. održano je prvo ocjenjivanje projekta Vinske zvijezde u novoj sezoni. Ocjenjivanje s temom “Ljubavna vina” otkrilo nam je koja vina pijemo za Valentinovo. Da bi pronašli svog favorita pripremili smo vam detaljan popis top 12 vina za dan zaljubljenih.

Na prvo ovogodišnje ocjenjivanje  s temom “Ljubavna vina” pristiglo je 20 uzoraka, od toga su 3 vina dobila veliko zlato (95 -98,9 bodova), 9 vina dobilo je zlatno priznanje (90-94,9), a ostala su vina osvojila srebrna priznanja  (85-89,9 bodova). Niti jedno vino nije ocijenjeno ispod 85 bodova. U zagrebačkom restoranu Vinodol zasjedala je komisija od šest članova: dvije studentice 5. god. Vinarstvo i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu- Tina Lovin Mrak i Andriana Oreški, poznati gastro bloger Hungry Mile (Mile Butorac) te Andrea Pančur (certifikat HSK 1), Saša Zec, enolog i Marija Vukelić, voditeljica projekta i predsjednica komisije. Najboljih 12 našlo se i na našem popisu idealnih vina za ovogodišnje Valentinovo.

Syrah Contarini Riserva Degrassi 2012

Degrassi Syrah Vinske Zvijezde

Ovo se vino rađa na najboljem vinorodnom području Bujštine, Contarini-Brazzania, gdje se niskim prinosom po hektaru omogućava postizanje svojstava vrhunskih vina. Dozrijevanjem u malim hrastovim bačvama 18 mjeseci, sljubljuje u sebi bogate i plemenite arome drveta i grožđa. 

Izrazito ljupko i voćno na prvi nos, jagodno i na maline, savršeno će pristajati pored široke palete crvenih mesa. Posebno dobro stoji uz divljač, medvjeda, divlju svinju, jelena, ali isto tako uz sušene kobasice, stariji pršut, starije sireve,ali i slastice od tamne čokolade (muffin, souflé) s mogućim dodatkom chilija ili cvijet soli. Ovo izuzetno meko i toplo vino zasigurno će zadovoljiti nepca zaljubljenih.

Cuvée Jakob 2016

Ovaj cuvée krasi duboka rubinska boja i zanosne voćne arome, osobito trešanja, ribizla i suhih šljiva uz tragove karamela. Aromatsko bogatstvo razvijat će se i rasti će još dugi niz godina. Za Valentinovo Jakob cuvée pronaći će gastronomski sklad uz pačje i guščje pečenke, meso sa žara i odležale odreske.  Vinarija u vlasništvu Ilije Zdravka Jakobovića zapravo nikada nije isporučila razočaravajuću kvalitetu niti u jednoj od svojih etiketa u svojoj dvanaestgodišnjoj povijesti, a idealan je i primjer tome Jakob Cuvee koji se sastoji od tri bordoške sorte; cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota. 

Dingač Hilić 2016

Zaštitni znak Pelješca, proizvodi se od izvorne sorte plavac mali s lokaliteta Dingač, na strmim južnim obroncima poluotoka. Jedan od manje znanih, ali na putu da postane jako poznat, što i dokazuje ovo ocjenjivanje,  je Dingač 2016. obiteljske vinarije Hilić iz Kune Pelješke. Duboke rubinskocrvene boje, osebujnog i raskošnog bouqueta, uz nježne note dima, čokolade, kave, prati okus u kojemu prevladava zrela voćnost suhe šljive. vino koje paše uz domaću dalmatinsku hranu – pršut i odležane sireve, uz slane srdele, uz plavu ribu i crveno meso na žaru ili uz sočnu pašticadu; zasigurno će upotpuniti nečiju večeru za Valentinovo.

Svrdlovina Bora 2021

Podrijetlo je nepoznato, ali se smatra hrvatskom autohtonom sortom. To je Svrdlovina, sorta koja je skoro otišla u zaborav ali zahvaljujući nekolicini pokazala je svoj sjaj. Vinarija Bora jedna je od njih. Da je riječ o ozbiljnoj proizvodnji u srcu zadarskog zaleđa dokazuje i njihov zlatom nagrađen Pošip iz 2019., na nedavno održanom Decanter World Wine Awards u Londonu. Mistično crno vino, vrlo posebno zbog svoje snage i pitkosti, po nama je idealan izbor za romantičnu večeru za dan zaljubljenih.

Terre di Paradiso Valenta 2020

Valenta Vinske Zvijezde ocjenjivanje

Veselo vino, svježe i još mlado, a već meko i skladno, djelo je obiteljske vinarije Valenta, pokraj Motovuna. Miriše na trešnje i višnje, i jako je ugodno na nepcu. Pravo terroirsko vino koje tako jasno iznosi istarski teren. Ova vinarija ponosno proizvodi vina sa svojih šest ha vinograda, s posebnim naglaskom na lokaciju Raj (Paradiso) koja se nalazi i u nazivu ovog odličnoga terana. 

Ako planirate na Valentinovo piti teran prijat će mu jela na bazi mesa i divljači, bogatije začinjena. 

Divjok Luviji Hvar 2019

Divlji plavac s najsunčanijeg otoka, iznenađuje svojom mladošću, snagom i sortnošću. Robusni plavac hvarske vinarije Luviji zasluženo je zauzeo mjesto samog vrha na ocjenjivanju “Ljubavnih vina”. Tradicija vinogradarstva i vinarstva u obitelji Bracanović traje generacijama, od djeda Roka, preko oca Vjekoslava, njegove supruge Ette, do Roka, koji danas proizvodi vina. Vinogradi se nalaze na unutrašnjoj strani otoka, na terasastim položajima od Hvara prema Milni, tzv. „hvarske njive“, a vinarija i kušaonica nalaze se na samom ulazu u grad Hvar. Ovo divlje vino zadovoljit će malo hrabrije za savršenu romantičnu večeru.

Clemente crni, Damjanić 2017

Damjanić Clemente Vinske Zvijezde

Damjanićev crni Clemente priča posebnu priču. Iako se sastoji od 60 posto merlota, 20 posto cabernet sauvignona, 10 posto borgonje i 10 posto terana, zapravo krije čak osam sastojaka. Naime, od svake sorte koja ulazi u ovu kupažu dio grožđa se i prosušuje, pa se tako u završnici u vinu Clemente sljubljuju odležana vina od merlota, cabernet sauvignona, borgonje i terana, te slatkasta vina od iste ove četiri sorte, iz istih berbi. 

S razlogom najjači adut vinarije Damjanić, tamne rubin boje s ljubičastim odsjajem osvojiti  će vas na prvu. U vinu se isprepliću svježi voćni mirisi ribiza, borovnice i višnje te džema od šljive i likera od višanja. Za vašu večeru za Valentinovo izvrsno će se slagati uz sve vrste bifteka, jela od crvenog mesa, mesne peke i divljači.

Postup Mikulić 2017, 

Tipične, ali neprenaglašene taninske trpkosti, u njemu ćete otkriti najljepše od Pelješca, snagu sunca i ljepotu mora.  Postup je još jedno vino na listi  s našeg južnog poluotoka i to najmlađe pelješke vinarije .Tajna proizvodnje vina duboko je ukorijenjena u obiteljsku tradiciju Mikulića i prenosi se iz generacije u generaciju, od djeda Josipa – po kojem je vino dobilo ime, do unuka Antonia, koji mu je podario osobni moderniji pečat.

Don Josip će vas zavesti tamnom rubinskom bojom i mirisima crnog voća. Topao i gust s naglašenim taninima tipičnim za pelješke plavce, izvrsno će se sljubiti s poluzrelim sirevima, plavom ribom i crvenim mesom. Vino za sve prigode pronaći će i mjesto za ovo Valentinovo.

Babić Slamić 2016

 Vinogradi obitelji Slamić nalaze se u šibenskom zaleđu na više manjih lokacija s ukupno cca 5000-6000 loza.  Proizvode vina:  Didin San (pjenušavo vino po tradicionalnoj metodi), Ćaćin san (cuvée trbljana, debita, pošipa i maraštine, Rosé od babića,  Syrah, Babić. Baš se Babić našao među zlatnim ljubavnim vinima. Ponos obitelji Slamić, kao i svih vinarija koje u šibenskome kraju njeguju tradiciju i vraćaju ponosno babić na stolove ljubitelja dobre kapljice.  Babić 2016 pokazao je svoju voćnost, punoću, snagu, ali i pitkost te se s razlogom našao na našoj listi vina koji će upotpuniti večeru za Valentinovo.

Grande Cuvée Pilato 2015

Pilato vino craven kupaža

Grande Cuvée, njihova prva crna kupaža, napravljen je od 65 posto caberneta, 30 posto merlota i 5 posto terana. Ovo vino s razlogom je provelo 12 mjeseci u novom hrastu i čak tri i pol godine u boci, jer kada ga probate usprkos masivnim, gustim taninima potpuno je glatko i jednostavno oduševljava. Velikog tijela, visokog ekstrakta s kompleksnim bouquetom na kojem se lako prepoznaju slojevi crvenog i crnog voća, kože, humidora i crne čokolade još je jedan savršen izbor za zaljubljene.

Muškat žuti Sokač 2021

Poluslatko vino, vinarije Sokač rađeno je klasičnom metodom fermentacije s kontroliranom temperaturom. Fermentacija je zaustavljena ranije da ostanu jaki muškatni mirisi. Ono što je vidljivo, Ivan Sokač radi svoje vinogradarstvo i vinarstvo na temeljit i studiozan način, vinima daje vremena da dođu u punu formu da bi izišla na tržište. Svijetle zelenkasto-žute boje, izraženog voćnog muškatnog i cvjetnog mirisa s naglaskom na miris bazge i ruže. U ustima je fino, zaobljeno, skladno,bogatog okusa, dugog intenziteta. Vino će se savršeno složiti ili uz hladna predjela slatkastog okusa, ili kao pratnja desertima. 

Crna šuma Buhač 2021

Vino Buhač je obiteljska vinarija iz Iloka u svojoj ponudi drži naglasak na graševini i bijelim sortama koje dolaze iz vinograda s obronaka Fruške gore, iznad Dunava. Ipak na našoj listi “Ljubavnih vina” našla se Crna šuma, novo vino iz linije kasne berbe, sorti gamay. Naziv nove linije vina inspiriran je lokacijom Buhačevog vinograda – na iločkim obroncima, uz šumu lipe i bagrema.  Gamay vina vole se zbog nježnih cvjetnih mirisa i suptilnih zemljanih nota, zato će sigurno očarati i parove ovog Valentinova.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: degrassiwines_istria,winery_jakobovic,hilicwinery,vina.bora,valentawines,luvijiwines,damjanic_wineboutique_winery_mikulic,vina_slamic,vinapilato1934,

Vinodol, Zagreb

  • "LJUBAVNA VINA"

    Na prvo ovogodišnje ocjenjivanje  s temom "Ljubavna vina" pristiglo je 20 uzoraka, od toga su 3 vina dobila veliko zlato (95 -98,9 bodova), 9 vina dobilo je zlatno priznanje (90-94,9), a ostala su vina osvojila srebrna priznanja  (85-89,9 bodova). Niti jedno vino nije ocijenjeno ispod 85 bodova. U zagrebačkom restoranu Vinodol zasjedala je komisija od šest članova.
  • VINSKA PREPORUKA ZA VALENTINOVO

    Syrah Contarini Riserva Degrassi 2012,
    Cuvée Jakob 2016,
    Dingač Hilić 2016,
    Svrdlovina Bora 2021,
    Terre di Paradiso Valenta 2020,
    Divjok Luviji Hvar 2019,
    Clemente crni, Damjanić 2017,
    Postup Mikulić 2017,
    Babić Slamić 2016,
    Grande Cuvée Pilato 2015,
    Muškat žuti Sokač 2021,
    Crna šuma Buhač 2021