Konoba Luviji spoj je hvarskih tradicionalnih jela i vrhunskih vina

Pošip Luviji

Iako se sezona bliži kraju, nama se činilo idealno da baš u rujnu posvetimo tekst jednom dragulju s Hvara. Hvar se već godinama vrti po svim svjetskim vodičima kao nezaobilazno mjesto koje nudi besprijekorne plaže s najbistrijim morem, bogati noćni život i nama najinteresantnije: vrhunsku gastronomiju. Ali zašto baš sad? Zato što je “jematva” u tijeku i pravo je vrijeme da posjetimo mjesto koje uz savršenu hranu skriva jedno od najboljih vina otoka Hvara. Sve o konobi Luviji saznali smo na najljepšoj terasi grada Hvara uz čašu nagrađenog Pošipa. 

Od obiteljskog stola do restorana s najljepšim pogledom

Već samo što smo zakoračili skalama konobe Luviji osjetili smo pravi duh hvarske tradicije. Baš zato smo se s vlasnicom Đurđom odmah uputili u povijest konobe, davne 80te. U staroj obiteljskoj kući u centru grada uz samu katedralu, obitelj Bracanović je kao i mnoge druge obitelji prodavala vino kroz ljetnu sezonu turistima koji su posjećivali već tada popularan Hvar. U podrumu i na dvoru za stolovima od starih bačava moglo se uživati u njihovom vinu uz malo pršuta i sira te slanih srdela. Tada se nije ni slutilo da će tu danas biti vrhunski restoran.

Đurđa Bracanović

Pa kako je onda sve počelo? Naime, mama Eta, Đurđina svekrva, u svojoj kući bila je poznata kao vrsna kuharica. Pričajući sa svojim gostima, ponajviše Talijanima razmjenjivala je stare tradicionalne recepture i gosti su se od same priče zaželjeli probati svih tih silnih jela koje mama Eta spominje. I tako je pao dogovor. Pozvala ih je na večeru, sjela ih za svoj obiteljski stol na gornjoj terasi. A što se kuhalo? Naravno, hvarska gregada. Ne postoji jelo koje bi bolje predstavilo Hvar. Malo je reći da su otišli oduševljeni. A dokaz je i da se priča o mami Eti brzo proširila, i shvatilo se da jedan mali stol nikako neće biti dovoljan.

konoba Luviji

Kuća u kojoj se više nije živjelo, adaptirala se, i na najgornjoj terasi, gdje i mi sada sjedimo otvoren je restoran. Obiteljski je to restoran, gdje od samog početka uz mamu Etu rade sin Roko sa ženom Đurđom, te kćeri Perica i Antonija. Novi naraštaji su došli, a mama Eta koja je postavila temelje, napokon je otišla u zasluženu penziju.

Tradicionalni recepti mame Ete

Sad nas najviše zanima koji su to recepti mame Ete koji su još Talijane 80tih ostavljali bez daha. Jelovnik je baziran na hvarskim tradicionalnim jelima koje skoro svaka hvarska obitelj jede za svojim stolom, ali prezentirana na moderniji način. Pa da krenemo. Već spomenuta hvarska gregada, obavezno mora biti poslužena u teći, kako bi više vrsta ribe stalo baš kako to i gregada zahtijeva. Treba probati i brujet ili buzaru mame Ete, a jelo koje je nas ostavilo bez daha- hobotnica iz krušne peći. Sigurni smo u jedno, što god od ovog naručite, pogriješiti ne možete.

hobotnica u krušnoj peći

hvarska Gregada

Hvarska “jematva”

Kao što smo u uvodu već naglasili, mi smo baš odabrali ovo vrijeme s razlogom. Osim što smo žudjeli za receptima mame Ete, jedva smo čekali kušati vrhunska vina vinarije Luviji. Vrijeme “jematve” kako se ovdje kaže za berbu grožđa lagano završava i već se osjeća uzbuđenje za ovogodišnje vino. Za obitelj Bracanović jematva je već krenula polovicom 8. mjeseca kada se bere prva sorta Pošip. Može se slobodno reći da je baš on zvijezda vinarije. Uz već mnoge nagrade, ovogodišnji su ukupni pobjednik velikoga ocjenjivanja hvarskih vina, „4. Jelsa Summer Wine Tasting“ s Pošipom 2021. Tajna je u njihovom pošipu što se vinograd nije sadio novim kupljenim sadnicama. Loze su se pronašle u starim hvarskim vinogradima i onda su se po starinski navrčale i danas kako mnogi bez susprezanja kažu dobio se najbolji hvarski pošip.

Pošip Luviji

Nas je zanimalo kako kod njih jematva izgleda. Đurđa nam je opisala sve korake. Kroz više dana od ranog jutra, već od 6 kreće berba do 9 sati najkasnije kako bi se izbjegle velike vrućine. Grožđe se odmah u konobi prerađuje i dobiveni mošt se u inox prebacuje na hlađenje. Za to je zadužen Roko, a na Durđi je organizacija. Ona pripremi ručak za ekipu, za koju kaže da je baš ona u cijeloj priči najbitnija. To su prijatelji, njih 15-20 koji svake godine spremno dolaze pomagati. I kada berba dođe kraju, napravi se velika fešta, takozvana “Kanota” gdje se proslavi kraj uspješne berbe i gdje obavezno padne pjesma.

Osim spomenutog pošipa s kojim se započinje berba, vinarija Luviji pravi bijelo vino Longo koji je kupaža autohtonih hvarskih sorti zlatarice, maraštine, tribijana i kurtelaške

Od plavca malog pravi se crno vino Divjok i Rose. Tu je još i barrique vino Pakleno. Posebno  treba istaknuti njihov prošek, koji se pravi na tradicionalan način u bačvama koje su stare stotinjak godina i s razlogom je okrunjen šampionom na zagrebačkoj Vinoviti

vina Luviji

Svi vinogradi smješteni su na potezu od Hvara do mjesta Milna, na površini od 3 hektara. Godišnje proizvedu oko 12 tisuća litara, kako bi Durđa rekla, skromno, ali sve grožđe iz njihovih je vinograda i ne otkupljuju tuđe. Prava je to obiteljska priča koja istinski pokazuje zajedništvo i veliki trud. To se i može osjetiti u svakoj čaši koju smo s guštom otpili. Završili smo s čašom Rosea koji je savršeno ljetno piće, pravo osvježenje s notama jagode i maline. 

Vina možete kušati i kupiti u vinariji ili dućanu hvarskog distributera Vijola u samom centru Hvara, ali ako pitate nas mi preporučujemo da se uputite u konobu Luviji. Smjestite se na terasi gdje se prvo nadivite pogledu. U prvom kadru upada Katedrala sv. Stjepana, a čim proširite pogled cijeli centar grada Hvara vam je na dlanu. Kad ste se nadivili pogledu uživajte u tradicionalnim jelima po recepturi mame Ete i naravno ništa bez čaše vina vinarije Luviji. Koje vino ćete izabrati prepustit ćemo na vama, ali smo u jedno sigurni da ćete uživati.

Pratite na Instagramu: luviji_rooftop

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

 

 

Konoba Luviji, Hvar

  • KONOBA LUVIJI

    Već samo što smo zakoračili skalama konobe Luviji osjetili smo pravi duh hvarske tradicije. Baš zato smo se s vlasnicom Đurđom odmah uputili u povijest konobe, davne 80te. U staroj obiteljskoj kući u centru grada uz samu katedralu, obitelj Bracanović je kao i mnoge druge obitelji prodavala vino kroz ljetnu sezonu turistima koji su posjećivali već tada popularan Hvar. U podrumu i na dvoru za stolovima od starih bačava moglo se uživati u njihovom vinu uz malo pršuta i sira te slanih srdela. Tada se nije ni slutilo da će tu danas biti vrhunski restoran.
  • VINA LUVIJI

    Za obitelj Bracanović jematva je već krenula polovicom 8. mjeseca kada se bere prva sorta Pošip. Može se slobodno reći da je baš on zvijezda vinarije. Osim pošipa, vinarija Luviji pravi bijelo vino Longo koji je kupaža autohtonih hvarskih sorti zlatarice, maraštine, tribijana i kurtelaške. 
    Od plavca malog pravi se crno vino Divjok i Rose. Tu je još i barrique vino Pakleno. Posebno  treba istaknuti njihov prošek, koji se pravi na tradicionalan način u bačvama koje su stare stotinjak godina i s razlogom je okrunjen šampionom na zagrebačkoj Vinoviti.