Probala sam Grande Cuvee vinarije Pilato i oduševio me

Pilato Grande Cuvee 2015

Ako slučajno do sada niste čuli za istarsku vinariju Pilato, vjerojatno niste veliki ljubitelj vina. Na domaćem su tržištu već više od 80 godine, trenutno se proizvodnjom vina bavi već treća generacija ove obitelji, za svoja vina osvajaju prestižne nagrade, a upravo su pripremili svoju prvu kupažu Grande Cuvee 2015 koja dolazi nakon više od 4 godine odležavanja. 

Vinarija Pilato smještena je u Vižinadi, točnije u mjestu Lašići gdje obrađuju oko 18 hektara vinograda koji su pod zaštitom kontroliranog podrijetla. Konkurenciju, koja je u Hrvatskoj i posebno u Istri, jako velika, njima je velika motivacija kako bi se na tržištu isticali čistom kvalitetom. Potvrda da u tome uspijevaju su do sada osvojene nagrade, od kojih se u zadnje vrijeme posebno ističe ovogodišnji Decanter na kojem su za svoju svježu Malvaziju 2019. osvojili zlato. U svojim vinogradima imaju 70% bijelih sorti i 30% crnih, a upravo su od tih crnih napravili vrhunsko novo vino Grande Cuvee 2015. 

Vinarija Pilato

Grande Cuvee – vino na koje se čekalo 

Ovo je prva crna kupaža vinarije Pilato i ako je suditi po reakcijama, točno se ovo čekalo od istarske ponude. Grande Cuvee je snažno, vrhunsko crno vino koje može biti proizvod istarske ponude iako ovdje prevladava bijela sorta. Vino je kombinirano do najsitnijih detalja i oprezno se pripremalo da bi u pravo vrijeme ugledalo svjetlo dana. 

Vinarija Pilato

Stvoreno je od 65% cabernet sauvignona, 30% merlota i 5% terana. Cijelu jednu godinu odležavalo je u hrastovim bačvama, a nakon toga tri i pol godine u bocama. Nevjerojatnog je okusa u kojem se osjeti crveno voće i crna čokolada, ali ono po čemu ostaje u pamćenju je aftertaste. Naime, zbog idealne kombinacije i vremena koje je ostavljeno voću da dozrije, ovaj okus zadržava se puno duže nego što je to slučaj kod drugih vina. Vjerujte mi na riječ, ako dobijete priliku probati ovo vino, nemojte to propustiti. Svakako bi vam preporučila posjet njihovoj vinariji. Više o njima pročitajte na linku ovdje.

Pratite vinariju Pilato na Instagramu: vina_pilato

Pratite Andreine priče: andrea_pancur



VINARIJA PILATO, LAŠIĆI VIŽINADA

  • GRAND CUVEE 2015

    Stvoreno je od 65% sorte cabarnet, 30% merlota i 5% terana.
  • Vinarija Pilato

    Obavezno posjetite vinariju Pilato.