Festival graševine: Sommlieri usporedili graševine s francuskim vinima

Početkom mjeseca lipnja Slavonska kuća Vinkomir bila je centar vinskih događanja ovogodišnjeg Festivala graševine. Kuća je smještena usred reprezentativnog vinograda najveće vinarije kutjevačkog kraja, a s predivne terase pruža se veličanstven pogled na cijelu Zlatnu dolinu okupanu suncem. Festival graševine je uključivao Dan otvorenih podruma, gala večeru, vinske radionice, središnji salon vina te zabavni program koje organiziraju Udruga kutjevački vinari i Graševina Croatica.

Zanimljive radionice oduševile posjetitelje

Uz brojna poznata lica vinskih entuzijasta održane su tri impresivne radionice koje je organizirala Udruga kutjevačkih vinara. Svaka radionica ponudila je jedinstveno iskustvo sudionicima koji su imali prilike degustirati i analizirati ponajbolja vina kutjevačkog i podunavskog podneblja.

Tema prve ovogodišnje radionice bila je Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga, a moderirao ju je poznati sommelier Josip Orišković. Krndija i Papuk, nekada otoci u Panonskom moru, a danas najveće slavonske gore, na svojim južnim padinama kriju najbolje vinogradarske položaje u Zlatnoj dolini. Iako su dio zajedničkog lanca, različitog su nastanka i sastava tla što rezultira razlikama u okusu graševine. Cilj ove radionice bio je pokazati i objasniti razlike kroz degustaciju devet etiketa najboljih graševina ovih područja.

Okosnica drugog predavanja bila je Ostavština Antuna Adžića, svima znanog Tone, koji je iza sebe ostavio arhivu legendarnih berbi. U čast ovoj legendi kutjevačke vinske kulture i degustaciju njegovih najboljih vina, sudionici su imali priliku upoznati Toninu ostavštinu i kušati arhivske graševine. Radionicu je moderirao Josip Orišković, Concours Mondial de Bruxelles ocjenjivač i Silver certifikat međunarodne A.S.I.

Specifičan karakter baranjskih graševina najbolje se mogao osjetiti na radionici Graševina u kolijevci majke vina koju je moderirao Mario Meštrović, Decanter ocjenjivač i Gold certifikat međunarodne A.S.I. Naglasak ove radionice bio je na prepoznavanju razlike između kutjevačkih i baranjskih graševina kroz degustaciju aktualnih primjerka najpoznatijih baranjskih vinarija.

Osim radionica, u Slavonskoj kući Vinkomir održan je i Salon vina u sklopu kojeg su nagrađene najbolje kutjevačke graševine. Slijedilo je druženje uz pjenušac i ostala kutjevačka vina te opuštene zvukove saksofona na predivnoj sunčanoj terasi.

U suradnji s restoranom Slavonske kuće Vinkomir organiziran je i bogati ručak u četiri slijeda. Pomno osmišljen jelovnik u kojem je čarobni sastojak bila upravo graševina, odlično su pratila i vrhunska vina što je sudionicima pružilo izvanredno gastronomsko iskustvo.

Festival graševine i ove je godine stavio naglasak na najbolja vina kutjevačkog i podunavskog podneblja, a u ambijentu Slavonske kuće Vinkomir dobio je potpuno novu dimenziju za uživanje u vinskoj kulturi jedne od najplodnijih hrvatskih vinskih regija.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Festival graševine Kutjevo

  • Bogat program

    Festival graševine je uključivao Dan otvorenih podruma, gala večeru, vinske radionice, središnji salon vina te zabavni program koje organiziraju Udruga kutjevački vinari i Graševina Croatica.
  • Karakter graševina

    Specifičan karakter baranjskih graševina najbolje se mogao osjetiti na radionici Graševina u kolijevci majke vina koju je moderirao Mario Meštrović. Naglasak ove radionice bio je na prepoznavanju razlike između kutjevačkih i baranjskih graševina.