Vrhunska Tomaz „vina van okvira“ vode vas u čaroban Motovun

vina van okvira

Minulog tjedna u lijepom zagrebačkom hotelu Sheraton premijerno je predstavljen novi vizualni identitet višestruko nagrađivane te na domaćoj, ali i inozemnoj gastro sceni dobro poznate motovunske vinarije Tomaz. Vinarija je to koja je poznata po tome što radom i trudom kontinuirano raste, nadograđuje se i širi, a njen novi motiv „vina van okvira“ slikovito opisuje to dugogodišnje djelovanje jedne složne obitelji i jedinstvenog motovunskog terroir, glavnih čimbenika koji njihova vina čine tako posebnima.

„Vina van okvira“ slikovito opisuju sve ono što Tomaz vinarija je

I zaista ta nova filozofija ovog renomiranog brenda, vinarije Tomaz, vrlo slikovito opisuju sve što njihova vina jesu – posebna, autentična, ali i tradicijom prožeta. Tomaz „vina van okvira“ u sebi sjedinjuju posebnost i način razmišljanja te djelovanja cijele obitelji, dok vizualnu poveznicu s etiketom čini impozantan okvir u središtu koji daje dojam umjetničkog djela, izvan čijih granica se širi motiv motovunskog terroira na kojem sorta raste. 

Ta jedinstvena Tomaz vina, nazvana „vinima van okvira“, podijeljena su u četiri kategorije: pjenušava, svježa, odležana i premium. Svaka je linija vina povezana s jednim motivom Motovuna, pa je tako za pjenušava vina motiv rijeka Mirna, u kojoj mjehurići kisika omogućuju život, a za svježa vina specifična kombinacija teškog ilovastog i laporastog tla prošaranog karakterističnim pukotinama, čiji jedinstven sastav daje prepoznatljivu mineralnost i svježinu. Odležana vina, ukroćena i zaokružena u hrastovim bačvama, crpe motiv hrasta lužnjaka koji prevladava bajkovitom Motovunskom šumom, koja je dom i najekskluzivnijoj istarskoj namirnici, ujedno i posljednjem motivu – bijelom tartufu – poznatom po svojoj bogatoj aromi kakvu imaju Tomazova premium vina.

Također, kako je publika oduvijek bila vrlo važan segment vinarije Tomaz, svojom novom filozofijom ista stvara i dodatnu interakciju sa svojom vjernom publikom. Naime, dodatna interakcija s publikom postiže se skeniranjem QR koda integriranog u etiketu, koji videom „teleportira“ u Motovun, gdje, uz miris i okus, vizualno postaje dijelom priče koja prikazuje ranije navedene prizore s tvorcima ovog doživljaja u svom svakodnevnom životu. 

Jedinstven terroir i složna obitelj nepogrešiva su kombinacija za uspjeh

Bez jedne složne obitelji koja svojom upornošću, predanim radom i trudom uvijek stremi k boljem, ne bi bilo ni posebnih i jedinstvenih vina Tomaz.

Složna i posvećena obitelj Tomaz u kojoj sve generacije sudjeluju u procesu stvaranja vina i jedinstvena motovunska zemlja glavni su akteri ove prepoznatljive vinske priče. A upravo je ta kombinacija glavnih aktera – obitelji i terroira – dovela do novog zaštitnog znaka, svojevrsnog potpisa TM, u kojem T stoji za obitelj Tomaz, a M za Motovun gdje ova vrhunska vina i nastaju. „Vina Tomaz nastaju u vinogradu, a ne intervencijama u podrumu, čime se postiže maksimalna iskoristivost blagodati koje pruža motovunski terroir, što ih čini drugačijima od uobičajenih Malvazija, Muškata ili Terana. Jednako bitna je i činjenica da sve generacije obitelji Tomaz aktivno sudjeluju u stvaranju vina.

Sve navedeno utjecalo je na stvaranje koncepta novog izgleda, koji vizualno i metaforički opisuje način razmišljanja i djelovanja vinarije te dolazi do finalnog proizvoda – vina van okvira“ rekao je Klaudio Tomaz, vlasnik obiteljske vinarije. Za grafički aspekt novog vizualnog identiteta vinarije Tomaz zaslužan je nagrađivani „Over Studio“.

Gradnja nove vinarije kao vjetar u leđa cijeloj Istri i istarskom turizmu

No, toj čarobnoj vinskoj priči tu nije kraj. Brend Tomaz krenuo je u izgradnju nove vinarije u Motovunu, koja će dizajnom i mogućnosti pratiti motive novih etiketa butelja. Nesagledive  pozitivne učinke takav jedan izniman pothvat imat će za cijelu Istru i njen turizam. Dok s nestrpljenjem iščekujemo novu vinariju Tomaz, koja će svoje otvorenje doživjeti u proljeće 2023. godine, ispijamo čašu vrhunskog Tomaz „vina van okvira“. 

A isto preporučujemo i vama! 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: tomazwinery

Tomaz winery, Sheraton u Zagrebu

  • Tomaz vina

    Složna i posvećena obitelj Tomaz u kojoj sve generacije sudjeluju u procesu stvaranja vina i jedinstvena motovunska zemlja glavni su akteri ove prepoznatljive vinske priče.
  • Vina van okvira

    njen novi motiv „vina van okvira“ slikovito opisuje to dugogodišnje djelovanje jedne složne obitelji i jedinstvenog motovunskog terroir, glavnih čimbenika koji njihova vina čine tako posebnima.