Znate li koja hrana ostavlja trag na vašim zubima?

zubi

Blagdanski stol nezamisliv je bez raznolikih okusa i delicija koje bude sva naša čula i ostavljaju trag na blistavom osmjehu. Kako to spriječiti, ali i ukloniti pročitajte u ovom tekstu!   

Bijeli zubi kruna su zdravog osmijeha” – kaže stomatologica dr. Mihaela Dijanić dodajući da bez obzira na to koliko se dobro brinete za svoje zube s vremenom ćete primijetiti određeni stupanj njihovog tamnjenja. Ova promjena, između ostalog, može biti uzrokovana konzumacijom obojene hrane ili pića ili pušenjem, a nastaje nakupljanjem i taloženjem pigmenata na površinu zuba.

Mihaela Dijanić
Prehrambene navike utječu na bjelinu i zdravlje vaših zubi” kaže nasmijana stomatologica i pojednostavljuje priču primjerima iz svakodnevice. ”Ako hrana ili piće mogu uzrokovati mrlje na vašoj odjeći , one mogu uzrokovati i mrlje na vašim zubima. Jednako tako, određene namirnice svojim kiselinama oštećuju zubnu caklinu, te je tako čine poroznom i podložnijom nastanku mrlja i apsorpciji pigmenata”.Koji su to glavni krivci koji  ugrožavaju bjelinu vaših zubi, a koji će se zasigurno naći na blagdanskom stolu?1. Čaj i kava – čajevi su se tijekom povijesti koristili za bojanje tkanina, stoga ne čudi kako je uvijek čaj, a pogotovo crni, neminovno prozivan kao namirnica koja može uzrokovati više mrlja na zubima čak i od kave. Bijeli čajevi iako neintenzivni u boji, isto tako mogu uzrokovati žućkasta obojenja zubi. Razlog tome, kao i kod kave, leži u taninima kojima ovi napitci obiluju.2. Vino – crno vino poznato po svojoj tamnoj i bogatoj boji obiluje taninima. Posljedice konzumacije nekoliko čaša vina brzo ćete primijetiti na svom osmijehu. No i ljubitelji bijelog vina ne mogu tako brzo odahnuti jer je ono sadrži više kiselina te isto tako može uzrokovati neželjene diskoloracije pogotovo u kombinaciji s drugom obojenom hranom. Bilo bi bolje da uz čašu bijelog vina jedete sir nego primjerice špagete u umaku od rajčice.3. Umaci i začini od rajčice, čilija, soje, balzamičnog octa ili Curryja narušavaju boju vaših zubi4. Gazirana pića – zahvaljujući kiselinama i umjetnim bojilima, čak i svjetla gazirana pića mogu uzrokovati mrlje na zubima5. Bobičasto voće  – borovnice, kupine, višnje, šipak mogu biti uzrok obojenju zubi. I to ne samo svježe već i u obliku sokova.

6. Cikla u soku ili salati.

zubi
Što učiniti? Naravno da ne možemo u potpunosti izbjeći ili se ne želimo odreći namirnica koje štete bjelini naših zubi. No možete razmisliti o sljedećem :1. Ne zadržavajte piće nepotrebno u ustima, nego ga odmah progutajte. Isto tako, možete koristiti slamke za piće. Tako ćete smanjiti kontakt obojenog pića sa zubnom površinom.2. Nakon konzumacije jela ili pića isperite usta s vodom.3. Operite zube Curaprox četkicom za zube prelazeći laganim kružnim pokretom po svakoj plohi zuba.  Pazite na sastav vaše paste za zube, moja su preporuka paste za zube bez  Samo pripazite, nakon konzumacije kisele hrane i pića (npr. voće, salata s octom, limunada…) pričekajte s pranjem zubi barem pola sata kako biste izbjegli dodatna oštećenja cakline.
zubi
4. Sonične četkice za zube u kombinaciji s pastama za izbjeljivanje mogu biti od velike pomoći u borbi protiv površinskih obojenja zubi. Naime, sonične četkice za zube proizvode preko 30 000 pokreta u minuti što u kombinaciji s aktivnim sastojcima pasta za izbjeljivanje kao što su enzim glukoza oksidaza ili aktivni ugljen daju efekt izbjeljivanja zubi.5. Vanjska obojenja zubi mogu se vrlo jednostavno ukloniti profilaktičkim postupcima u stomatološkoj ordinaciji kao što su čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi, a u težim slučajevima i postupcima izbjeljivanja. Izbjegavajte primjenu „narodnih“ kućnih pripravaka koji sadrže sodu bikarbonu ili limun jer time možete uzrokovati trajne i štetne posljedice na caklini zuba.
zubi
Nakupljanje pigmentacija ne možemo u potpunosti izbjeći i spriječiti, ali dobro je što se ovakva obojenja vrlo jednostavno mogu ukloniti u stomatološkoj ordinaciji!

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Fotografije: Nikola Zoko

 

Stomatološka ordinacija, Zagreb

  • BIJELINA ZUBI

    Bijeli zubi kruna su zdravog osmijeha
  • HRANA UTJELČE NA BOJU ZUBIJU

    određene namirnice svojim kiselinama oštećuju zubnu caklinu, te je tako čine poroznom i podložnijom nastanku mrlja i apsorpciji pigmenata