Saša Bernobić predstavio nove berbe s inovativnim pristupom novih kvasaca

Oh Wines

U Vinskom Klubu u četvrtak su predstavljena  OH Bernobić Wines, Saše Bernobića iz Vižinade. Obiteljski brend vina koji priča o suncu, zelenim obroncima, punoći suvremenog života. Vinski Klub, na čelu s Mirom Barec i sommelierom Tomom Jakopovićem, uvijek ugošćava vrhunske vinare s posebnom vinskom filozofijom, i ovog puta su nas oduševili sa svojim gostom.  Saša Bernobić konstantno traži i teži višem, i to svojom kolekcijom savršeno pokazuje. 

Istarska vinarija s modernim pristupom

Na osunčanim visoravnima zapadno od Vižinade u selu Ohnići tradicionalno u bogodanim geo-klimatskim uvjetima obitelj Bernobić obrađuje vinograde milovane daškom mora. Njihova uvjerenja su obiteljski prenesena ljubav prema zdravom načinu podizanja vinograda u skladu s ritmovima prirode, koja vinu daju izvornost.

Saša Bernobić kaže da je njegova vizija  kontinuirano nadograđivati  blagodati prirode, stvarati svježa i pitka vina koja će uvijek pozitivno iznenaditi i najzahtjevnije. Za njega proizvodnja vina je “ Istraživačka ”, ako svijet znanosti izbaci nešto što mijenja stil i karakter na pozitivno, Saša će prvi to isprobati  u svom podrumu. Trenutačno istražuje trend novih vrsta kvasaca koje znanost daje i veseli ga sama pomisao što će tek nastati od toga. 

Oh Wines vinogradi prostiru se na pet hektara, na kojima uzgaja malvaziju, chardonnay, teran, merlot, cabernet sauvignon i od ove godine muškat žuti. Od ovih sorata u konačnosti nastaje 10 etiketa. 

Prvo hrvatsko otkošteno maslinovo ulje

Uz vinograde, ponosno uzgaja autohtone sorte  maslina koje daruju izuzetno kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ima oko 400 maslina i ove godine planira zasaditi  još 120 stabala, tako da će zatvoriti proizvodni ciklus s 520 maslina što je nešto malo manje od dva ha maslinika. Sorte koje uzgaja su  leccino,pendolino i istarsku bjelicu.

Posebnost njegove proizvodnje EVOO ulja, je selekcija Denocciolato, prvo hrvatsko maslinovo ulje dobiveno otkoštavanjem ploda. Time se dobije hladno prešano- pulpa  ulje, nutritivno vrjednije jer se eliminiraju negativni fenoli iz koštica. Godišnje proizvede od 20 do 30 boca, te je zato i ova selekcija namijenjena kuharima restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Kušalo se 5 Oh Wines 

Kušali smo pet  Oh Wines i otkošteno maslinovo ulje. Od svježih vina kušali smo Malvaziju 2021, zatim Oh yeah kupažu malvazije i chardonnaya i fini voćni rosé Oh my darling. Od odležalih jedan pjenušac te jedan odležali Teran. Preko bijelih laganih, lepršavih vina, izražene voćnosti, čiste aromatike na nosu i laganog tijela, došli smo do izrazito voćnog Terana barrique, nježnih tanina s ugodno spojenim kiselinama, vrlo balansirana i ugodna, a sva su nas ugodno iznenadila.

 Oh Rosaline je  pjenušac  proizveden klasičnom metodom od sorte teran koji odležava na kvascu do 22 mjeseca. Karakteristične je jagodaste aromatike s notama krušnih mrvica uobičajeno za pjenušce proizvedene ovom metodom. Zašto baš ova metoda? Saša tvrdi kako jedino ona daje ono pravo što pjenušac mora imati. Riječ je o metodi sekundarne fermentacije u boci, metoda Šampanjizacije. Povukao ju je iz Francuske i Njemačke, gdje nikakva druga metoda Pjenušca ni ne postoji. 

Moramo malo više prostora ostaviti za rosé. Riječima Tome Jakopovića: “ Ono što se htjelo postići, postiglo se.” Intenzivnog je mirisa, vrlo prepoznatljivog okusa bobičastog voća. U ustima se ponaša fantastično, dokaz je koliko je vino sočno. Grožđe se za ovo vino preša zajedno s peteljkom, koja doprinosi drenaži boje. Tomo zaključuje kako će ovo vino biti dobro svim iskusnim poznavateljima vina, isto kao i onima koji se možda prvi put susreću s vinom.  Uz to što je šarmantno, ima i ozbiljne argumente da se nađe u kategoriji vrhunskih roséa.

OH Teran barrique na putu je da postane veliko vino

Teran, možda nije još “veliko vino” ali definitivno ima sve argumente da to postane. Nas je očarao. Tomo Jakopović je za ovo vino rekao; “da ga uopće nije potrebno secirati, jer ovakvo vino djeluje kao kompaktna cjelina.” Dobiva se od kasne berbe s najboljih položaja. Fantastično je čistih aroma, jako dobar utjecaj drveta francuskog hrasta u kojem leži 18 mjeseci, a gotovo uopće se ne osjeti aroma dima. Fermentirano je s kvascem Terra Rossa, prvi hrvatski certificirani kvasac, kojeg su secirali njemački biotehnolozi. Tomo je savršeno opisao sve note ovog vina.  Podsjeća na crno i crveno bobičasto voće, pogotovo crni ribiz, te ima i dozu pikantnosti. Sve ono što smo osjetili u mirisu, dočekalo nas je na nepcu, te se time pokazuje koliko je “veliko” ovo vino. 

Budućnost vina s novim kvascima

Saša Bernobić približio nam je upotrebu novog Non-Saccharomyces kvasca kojeg koristi u proizvodnji vina.  Prepoznao je puno prednosti koje se na kraju manifestiraju u okusima i kvaliteti vina. Ovaj kvasac daje mikrobiološku stabilnost vina, i time se ostvaruje dugotrajniji vijek. Proces izoliranja kvasca je potpuno prirodan.  Kod fermentacije blokira nepoželjne sojeve kvasaca i nije ga potrebno dodatno hraniti. Nama ipak najzanimljivije, što smo i sami mogli osjetiti, je stvaranje aromatskih spojeva koji su netipični u običnoj fermentaciji.  Tako je Saša novim kvascem stvorio novi stil vina.

Saša Bernobić

Uz prednosti uvijek se nađu i mane, pa je tako ovaj kvasac teško izolirati iz prirode i izuzetno je skuplji od običnog kvasca. 

Vinarija Oh Wines pokazuje novu filozofiju i budućnost. Saša želi tržištu dati najbolje od najboljeg. “Ne treba gledati druge, nego imati svoju filozofiju a kupac je taj koji će dati  blagoslov“ navodi Saša. On uvijek prati novitete i znanost u vinarstvu, i  gleda ih implementirati u podrumu.  Kaže za sebe koliko je lud da uzme neki novi proizvod i s njim odradi i do 70% cjelokupne proizvodnje, svjestan da će vino doslovno proliti i uništiti ako ne uspije, ali toliko vjeruje u nove stvari da ga samopouzdanje gura naprijed u nova istraživanja i pokuse. 

Mi smo se sinoć u Vinskom Klubu uvjerili koliko se isplatila njegova “ludost” i nadamo se još luđim projektima iz Vinarije Oh Wines.

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: ohwines_official

VINSKI KLUB, ZAGREB

  • VINSKI KLUB

    Vinski Klub, na čelu s Mirom Barec i sommelierom Tomom Jakopovićem, uvijek ugošćava vrhunske vinare s posebnom vinskom filozofijom, i ovog puta su nas oduševili sa svojim gostom.
  • SAŠA BERNOBIĆ

    OH Bernobić Wines, Saše Bernobića iz Vižinade obiteljski je brend vina koji priča o suncu, zelenim obroncima, punoći suvremenog života.