Francuske sorte zadarskog zaleđa predstavljene u Zagrebu

 

Francuske sorteU toploj atmosferi već dobro poznatih ljubitelja vinske kapljice odvijalo se “slijepo” kušanje čak 14 vina. Zadatak svih prisutnih bio je pogoditi o kojim se sortama vina radi. Naglasak čitave radionice bio je na izvrsnim francuskim crnim sortama zadarskog zaleđa. Ta zanimljiva radionica odvijala se u zagrebačkom restoranu Fino&Vino, dok je istu vodila fantastična prof. Marija Vukelić, spojivši u Mjesecu frankofonije svoje dvije strasti – francuski jezik i hrvatska vina. Čitava radionica bila je vrlo uzbudljiva, dinamična i raznolika te nam je predstavila sva zanimljiva i okusom fantastična vina našeg zadarskog zaleđa.

Francuske sorte iz Nadina koje treba okusiti i doživjeti

Degustacija je započela vinima obiteljske vinarije Glavić iz Nadina, koja lozu njeguju generacijama, a od 2008. počinje s obnovom vinograda i ekološkom proizvodnjom. Na kušanju su bili cabernet franc i grenache crni, jedan od ukupno dva s područja Srednje Dalmacije.  Oba vina su iz 2019. godine, prošla su svoj vinifikacijski put samo u inox tankovima i time zadržala sortnu prepoznatljivost, voćne arome i posebnu pitkost.

Glavić iz Nadina

Grenache je ipak više zagolicao nepca, ta mediteranska voćna sorta ( francuskim apelacijama  Châteauneuf du Pape, Côtes du Rhône, Côtes de Provence)  mirisala je na maline, trešnje i zavodila nježnim paprenim notama. Vino koje stvarno treba okusiti i doživjeti!

Francuske sorte nalaze se i u Ravnim Kotarima

Iz Ravnih Kotara stigla su vina poljoprivredne zadruge Maslina i vino – MasVin, osnovane 2006. godine u sklopu projekta  „Tri gracije“ (maslina, vino i smokve). Te je godine je na oko 50 hektara opožarenog i miniranog krša posađeno 12 tisuća stabala maslina, 50 tisuća trsova vinove loze i 800 stabala smokava, sve u ekološkoj proizvodnji. Uz domaće sorte, ovdje uspijevaju dobro i strane, a na radionici su se kušali shiraz i  cabernet sauvignon.

Francuske sorte

Oba vina su bila bogata voćna okusa, mekih tanina, povišenih alkohola (14.5%) ali pitka i slasna. Shiraz (ili syrah) je bio zanimljiviji jer ga ne pijemo često, a i o njegovu podrijetlu ispričano je više legendi (je li iz Francuske ili Irana?) koje rasplamsavaju vinske rasprave. Sorta je vrlo popularna na obalama rijeke Rhône s poznatim apelacijama Cornas, Hermitage, St.Joseph, Côte Rôtie, s kojih se uputila na svjetske pute.

MasVin

Korlat

Korlat je najpoznatije vinsko ime Ravnih Kotara. Badel 1862 je ovim projektom podigao cijeli kraj, a kvaliteta triju velikih crnih sorti s krša je neupitna: Korlatovi syrah, merlot, cabernet sauvignon poznati su u cijeloj Hrvatskoj i u svijetu. S početne proizvodnje od 9000 litara godišnje (2007), danas su dostigli broj od oko 300.000 litara vrhunskih crnih vina. Na radionici su se kušale berbe 2017 –  Syrah i Cabernet sauvignon. Oba vina tamne, duboke boje, topla, uravnotežena, kompleksna. Fina vina!

Vina Škaulj imaju veliki potencijal

Ekološka vina Škaulj predstavila su berbu 2017, sorte merlot i cabernet sauvignon, one najpoznatije bordoške, koje vole svi ljubitelji crnih vina. Merlot je prvi put spomenut 1857. upravo u Bordeauxu, a on je i najzastupljenija crna sorta na svijetu (58%), i u Francuskoj. Popularan je i u benkovačkom vinogorju, nadinska zemlja mu paše i voli ga.

vina Škaulj

Ondje daje mekana, fina, sočna vina. Merlot Škaulj intenzivne je voćnosti, slastan i pitak, a cabernet sauvignon je jači i korpulentniji, i iako još mlad, već osvaja pitkošću, a potencijal mu je velik!

Cuvée oduševljava publiku

I spojevi ovih sorti koje popularno nazivamo francuskom riječju „cuvée“ oduševila su publiku svojom punoćom i  francuskom elegancijom.  Vinarija Bora vlasnika Zdravka Žuže, velikog zaljubljenika u vina, nazvana po vjetru buri, ima vinograde kod mjesta Podgradina. Ponosi se najsjevernijim pošipom i najjužnijim bijelim sauvignonom, a od crnih vina glavni je protagonist vinarije – Bora Cuvée 2018 proizveden od tri vrste grožđa: cabernet sauvignona, merlota i syraha, odležan u hrastovim barrique bačvicama, miriši na tamno voće i čokoladu, harmonično je i toplo vino.

Francuske sorte

Još jedan poseban „cuvée“, napravljen ženskom rukom suvlasnice i enologinje vinarije Degarra,  Dragane Šulentić, svidio se svima na prvu.  Degarrina Bonterra 2018 još je mlado vino, ali ipak nudi puno voćnosti i koncentriranosti okusa, sočnih gutljaja i ugodan završetak. Fino vino, koje će se još razviti u budućnosti. I na kraju poseban štih francuske elegancije bordoškoga smjera i velike strasti autora, što se vidi i u nazivu –  Tvoja krv i moja, raskošno je vino vinarije G&J (Gino & Jadranka). Proizvedeno od sorti cabernet sauvignon i merlot, od ekološkoga grožđa, odležano u srednje paljenim barrique bačvama (kombinacija novih i starih bačvi, različitih vrste hrasta) daje neponovljiva vina protkana ljubavlju njihovih kreatora i intenzivnom dubinom okusa. Slasno i sočno vino, kompleksnih voćnih i začinskih aroma, pravo bogatstvo u čaši!

Francuske sorte

Francuske sorte zadarskog zaleđa i fini zalogaji

Francuske sorte zadarskoga zaleđa i njihovo degustiranje pratili su zalogaji restorana Trilogija Fino i vino, od klasičnog predjela – sireva i maslina, preko palente s hrskavim pršutom do svinjetina à la lyonnaise, uz slatki završetak – čokoladne praline. Gosti su bili oduševljeni visokom kvalitetom vina kraja koji ne poznaju dovoljno dobro, što im je potaklo želju za novim vinskim putovanjima i istraživanjima.

Fino&Vino

Fino&Vino

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: zadarwinefestival

RADIONICA S TEMOM FRANCUSKIH CRNIH SORTI ZADARSKOG ZALEĐA, ZAGREB

  • RADIONICA S TEMOM FRANCUSKIH CRNIH SORTI ZADARSKOG ZALEĐA

    Uz podršku Zadarske županije, a ususret  festivalu Zadar Wine Festival,  u srijedu 30.3. je  u Zagrebu održana posebna radionica s temom francuskih crnih sorti zadarskoga zaleđa, na kojoj su se kušala vina vinarija Glavić, Škaulj, Masvin, Bora, Degarra, G&J i Korlat.
  • FINO&VINO

    Zanimljiva radionica odvijala se u zagrebačkom restoranu Fino&Vino, dok je istu vodila prof. Marija Vukelić, spojivši u Mjesecu frankofonije svoje dvije strasti - francuski jezik i hrvatska vina. Čitava radionica bila je vrlo uzbudljiva, dinamična i raznolika te nam je predstavila sva zanimljiva i okusom fantastična vina.