Kad ste na Hvaru ova mjesta morate obavezno posjetiti

Vinarije na Hvaru

Hvar je nebrojeno puta proglašavan najljepšim otokom u Europi i jednim od najljepših na svijetu. Ugodno ljeto i čisto plavo more s prekrasnim plažama, privlači turiste iz svih krajeva svijeta.  Nas je privukao manifestacijom 3. Wine, olive & heritage festival“, i sada nakon festivala želimo s vama podijeliti hvarske  bisere koji ovaj otok krije!  Od vrhunskih vinarija, nagrađivanih uljara i do malih hvale vrijednih OPG-ova, ovo je naša lista mjesta koja se ne smiju zaobići kada ste na otoku Hvaru. 

Hvarska vina svjetske klase

Godine 384. prije Krista na otok Hvar su doplovili stari Grci, donijeli lozu te je nasadili u plodno starogradsko polje. Tradicija vinogradarstva i proizvodnje vina održala se do danas te su Hvarani vješto, unatoč mnogim ratovima, nedaćama, iseljavanju i bolestima njegovali svoju lozu. Loza i vino, bila su jedina sigurnost – i hrana i lijek.

PZ Svirče

Započeti s vinarijama, a ne prvo spomenuti PZ Svirče, bio bi zaista veliki propust.  Upravo su iz ove zadruge potekli neki danas uspješni i poznatiji hvarski vinari. 

Što nekako čini posebno ovu zadrugu je činjenica da okuplja gotovo 200 zadrugara i kooperanata koji za vrijeme berbe dovoze i prodaju grožđe vinariji smještenoj u srcu otoka Hvara, u slikovitom mjestu Svirče.  To vino koje nastaje iz ove proizvodnje, uistinu je trud cijelog otoka, i stvara pravu hvarsku vinsku priču. Od 1997. godine počinju s otkupom grožđa za Badel, a od 1999. godine zadruga počinje s proizvodnjom i punjenjem vlastitog vina pod stručnim vodstvom direktora Andrije Carića . U čast starih grka danas na etiketama vrhunskih vina stoji pečat s grčkim novčićem kantariusom na kojem je – vinski vrč.

 Definitivno su najpoznatiji  po etiketi Ivan Dolac, jednom od najnagrađivanijih hrvatskih vina u povijesti.

PZ Svirče

Vinarija Carić

Obitelj Carić posjetili smo u prekrasnom mjestu Vrboska, za kojeg se s razlogom kaže da je hvarska Venecija. U Kušaonici će vas dočekati gospođa Ivana Carić, vlasnica vinarije i predsjednicu Hvarske Udruge vinara, koja će detaljno prenijeti znanje i ljubav prema vinu i lozi, a pomoći će joj i suprug Ivo, koji je glavni za proizvodnju vina. Jedini su vinari koji su od bogdanjuše napravili i odličan pjenušac Danica – koji je dobio ime po baki. Naglasak je zasigurno na autohtonim sortama, i najviše se ponose vinom sorte bogdanuša, kako bi na Hvaru rekli “bogdanjuša”.  Predivne etikete vinarije Carić, oslikao je poznati slikar Edo Murtić, simboličnim motivima predstavio je pravu hvarsku vinsku priču.

Plovac Ploški, Bogdanuša

Vina Ventus

Partneri Ivo Plenković i Damir Gurdulić s obiteljima u malom pitoresknom mjestu Vrisnik, odlučili su da od svoje loze, koju su do tada davali u zadrugu, mogu i sami stvoriti nešto posebno. I to se i dogodilo! Od 2019. Godine, lagano se probijaju i tek počinju svoju priču koja već sad garantira pravu budućnost.

Dok su razmišljali kako bi nazvali vina, pali su im na pamet vjetrovi, pa tako im za  sada puše sa šest strana svijeta. Levant, Bura i Maestral jedni su od vina koji zajedno čine vjetrovita vina Ventus.

Vina Ventus

Vinarija Braća Plančić

Proizvodnja vina u obitelji Plančić utemeljena je 1919. godine dolaskom Ante Plančića iz Starog Grada u Svirče. Modernu proizvodnju vina započeli su berbom 1985. godine kada su proizveli Bogdanušu i Opolo, a koja su 1986. godine na međunarodnoj izložbi vina u Novom Sadu dobila prve medalje za Hrvatsku. Koncepcija njihovog vinarstva bazirana je isključivo na proizvodnji vina koja potječu od hvarskih sorti grožđa: bogdanuša, parč, mekuja, darnekuša i plavac mali.

Opol Pharos 2017. je posebno vino s okusom badema, a lagana i nesvakidašnja Darnekuša vino s drugog najvišeg položaja u Dalmaciji na 560 m n/m.  

Vinarija Plančić

Vina Pavičić

Prvo mjesto za vina od bogdanuše 2020. godine osvojila je vinarija “Vina Pavičić” iz Vrbanja. Vinogradarstvo je oduvijek glavna preokupacija obitelji Pavičić, ali tek 2019. dva brata odlučila su stvoriti etiketu i plasirati vrhunska vina na tržište. Obrađuju 10 tisuća trsova vinove loze u Faroskoj hori, UNESCO-va polja i to bogdanuše, pošipa i plavca malog, pa proizvedu oko vagon kvalitetnog vina godišnje. Njihovo vinarstvo možemo ovako okarakterizirati: što manje interferenciji, kako bi se osiguralo što više sortnih, prirodnih okusa i mirisa.

Vinarija Pavičić na Hvaru

Vina Tomić

Andro Tomić je čovjek kojeg s razlogom ostavljamo za kraj. Hedonistički duh odiše njegovom pojavom i miriše cijelom vinarijom.  Vinarija je iz 1993. godine i posjeduje oko 10 ha vlastitih vinograda Kroz cijeli proizvodni pogon integriran je sustav samokontrole – HACCP a proizvode do 150.000 boca godišnje. Značajniji vinogradi smješteni su u uvali Vira koji su ekološki orijentirani, u starogradskom polju te u okolici Jelse.

Probat ćete redom njihovu Belecu, Pošip, Opolo Nobile, Illyricum, Plavac mali, prošek, likere od rogača i kadulja i još pokoje vino, a ako se tu nađe Andro, degustacija bi mogla potrajati, jer kako i sam kaže: “Pije se na ure a ne na litre”.

Vina Tomić

Andro Tomić

Zlatne hvarske kapi uljare Božić

Na Hvaru postoji više od 200 tisuća stabala maslina, i moglo bi se reći da maslinarstvo i vinarstvo na Hvaru idu oduvijek ruku pod ruku. Iako proizvodnja maslinova ulja otoka Hvara seže daleko u povijest, mi smo čuli uljarsku priču koja možda nije stara ali već je razvikana da se po cijelom svijetu za nju čulo. Obitelj Balić iz mjesta Svirče na otoku Hvaru iznova potvrđuje kvalitetu svojih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Božić. Zlato s prestižnog međunarodnog natjecanja u New Yorku već treći put kruni njihova ulja. Njihova Oblica pomela je konkurenciju od 900 uzoraka iz čitavog svijeta te je ovo malo hvarsko mjesto stavila na svjetsku kartu najboljih maslinovih ulja.   

Uljara Božič

Uljara je došla tek 1996. godine, kad je otac Ante napravio svoje prvo ulje, a djed mu je samo rekao: ‘Pa dobro sinko, što si ovo napravio’ i ostalo je danas povijest. Prvo ulje obitelji Balić, koju na otoku svi poznaju kao Božić, bilo je po tadašnjim standardima preintenzivno jer otočani nisu bili naviknuti na hladno prešanje. 

Većina njihovih maslinika nalazi se južno od mjesta Brusje, a na istoj lokaciji nalaze se i posjedi s lavandom, što ulju daje specifičan miris ove poznate dalmatinske biljke. Dio maslinika se nalazi i u starogradskom polju, Ageru.

Hvarski OPG-ovci 

Obilazeći hvarske bisere došli smo do najdužeg mjesta na otoku, Zastražišća. Tamo se kriju čak 3 OPG-a, Ante Mateljan Babić (degustacija domaćih proizvoda), Grgo Lučić (destilacija smilja i lavande) i Kod Kućera  (kušanje domaćih proizvoda, upoznavanje farme koza).

Obitelj Mateljan generacijama uzgaja masline i koristi domaće ljekovito bilje. Proizvode prekrasne voćne džemove i sirupe, te izvrsno maslinovo ulje, vino i prošek. Kod njih sve što kušate ili je uzgojeno  ili napravljeno od njih. Njihov džem od crnog duda i čilija nešto je zaista posebno.

OPG Mateljan

Blizu crkve Sv. Nikole, smjestio se OPG Grgo Lučić, koji obrađuje polja lavande i drugih ljekovitih bilja te proizvodi predivna mirisna ulja, balzame, te hidrolate i sapune. Svi su to prirodni proizvodi i dolaze s vlastitim izrazitim zdravstvenim prednostima. 

Ljeti izlažu u Jelsi na štandu turistima i kupcima s Hvara, što ih najviše veseli jer su se kupci uvjerili u učinkovitost proizvoda, nadasve balzama.

OPG Grgo Lučić

Zastražišće krije još jedno mjesto, OPG Kod Kućera. Imaju koze i magarce, a prekrasna terasa restorana gleda na uvalu Pokrivenik. Što stoji iza imena posebno nas je zaintrigiralo. Naime, ‘trim’ (zaklon od suhozida) lokalno se zove kućer, što znači mala kuća. Koriste se za pohranu  alata, a ovaj je nekoć bio čak i kokošinjac. 

Magarci, Mina i Hugo Boss koji su se s Brača ovdje umirovili, uvijek požele dobrodošlicu gostima.

Na Hvaru

Još jedan OPG vrijedan spomena je OPG Deanović. Uz vino i maslinovo ulje koji su postali predstavnici i ovog otoka, ne smije se nikako zaboraviti levanda. Otok Hvar, bio je a i kao uspomena ostat će upamćen kao “otok Lavande”. Zamahom turizma na Hvaru, lavanda, koja je nekad imala važnu privrednu ulogu, sada više ima ulogu turističke atrakcije. Proizvedene količine koriste se samo u lokalne svrhe, a velikih nasada gotovo uopće nema. Još ima onih koji se trude da lavande itekako u obje svrhe opstane, i jedan od njih je i Igor Deanović. Na samom ulazu u mjesto Jelsa smjestili su se njegovi nasadi lavande površine 1 ha čija je sadnja započela 2015. godine.  

OPG Deanović na Hvaru

Kako ćemo zaokružiti ovu priču, nego da sve zajedno spojimo u jedno. Wine & Oil baru Nono u Vrboskoj, savršeno je mjesto za ispijanje dobre kapljice, i to okuplja sve koje smo kušali na našoj turi hvarskih vinarija.  Ovaj autentični bar jedini na otoku Hvaru nudi sva vina i ulja svih certificiranih vinara i uljara s otoka.

Pa tako u ponudi imaju čak 85 etiketa hvarskih vina i tridesetak različitih ulja, i sve to s pogledom na mirnu uvalu hvarske Venecije. Može li bolje?

Sad kad znate koja mjesta na Hvaru morate posjetiti, ne preostaje vam drugo nego kupiti kartu za trajekt i nauživati se sunca, mora, vina, ulja i dobre hrane!

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu: visitjelsa

Otok Hvar

  • HVAR

    Hvar je nebrojeno puta proglašavan najljepšim otokom u Europi i jednim od najljepših na svijetu. Ugodno ljeto i čisto plavo more s prekrasnim plažama, privlači turiste iz svih krajeva svijeta.  Od vrhunskih vinarija, nagrađivanih uljara i do malih hvale vrijednih OPG-ova, ovo je naša lista mjesta koja se ne smiju zaobići kada ste na otoku Hvaru. 
  • HVARSKE VINARIJE

    Godine 384. prije Krista na otok Hvar su doplovili stari Grci, donijeli lozu te je nasadili u plodno starogradsko polje. Tradicija vinogradarstva i proizvodnje vina održala se do danas te su Hvarani vješto, unatoč mnogim ratovima, nedaćama, iseljavanju i bolestima njegovali svoju lozu. Loza i vino, bila su jedina sigurnost – i hrana i lijek.