Uljara Božić proizvodi tekuće zlato koje mete konkurenciju na međunarodnim natjecanjima

bozic

Kad vam netko spomene Hvar vjerojatno prvo pomislite na predivne plaže i krajolik koji ostavlja bez daha, no jeste li znali da je baš tamo idealno mjesto za uzgoj biljke koja svako jelo transformira u nezaboravan doživljaj? Naravno, riječ je o maslinama! Povodom Wine, olive oil & heritage festivala posjetili smo uljaru Božić. Njihov trud i besprijekorna briga o maslinicima okrunjena je nekoliko puta na prestižnom međunarodnom natjecanju u New Yorku zlatnom medaljom. To nimalo ne čudi jer smo se uvjerili kako se od maslina OPG-a Božić zaista proizvodi tekuće zlato!

Spoj tradicije, okusa i ljubavi

OPG „Božić“ sa Hvara od 1997. pomiče granice okusa i prerade maslina, a iza nje ponosno stoji obitelj Balić. Malo mjesto Svirče dom je najvećoj uljari na tom dijelu otoka s čak 2000 rodnih stabala masline. Osim za sebe, prerađuju i za druge zbog svog velikog kapaciteta. Tvrde kako vrhunska maslinova ulja u njima bude strast, želju za izazovom i vječnu inspiraciju. U svoja ekstra djevičanska ulja nastoje utkati sva znanja dugogodišnje hvarske tradicije, moderan okus i, prije svega, ljubav. Njihova ulja priznata su u cijelom svijetu, a ističu se po tome što koriste najnovije tehnologije i vjerno prate najnovije trendove u maslinarstvu.

balic

Pikantnost i gorčina kao ključ kvalitete
Kvalitetu postižu neprestanim usavršavanjem, a uz to vrše berbu poluzrelih plodova koji zatim idu na hladnu obradu unutar 6 sati. Maslinici se nalaze na nekoliko lokacija na Hvaru, kao što su Svirče i Ager, međutim najviše ih je južno od mjesta Brusje. Zanimljivo je kako ulje skladište u inox bačvama, što uvelike pridonosi kakvoći okusa. Nekoć je običaj bio da se masline prije prerade drže u vodi ili u moru, ali sada se to promijenilo. Loša posljedica držanja maslina u vodi je što se fenoli, odnosno nezasićene masnoće, gube, a štetne kiseline se pojačavaju te se izgubi voćni miris.

Mnogi misle da i boja ulja označava njegovu kvalitetu, ali stručnjaci iz OPG-a Božić objasnili su nam kako je to samo mit. Naime, boja jednostavno ovisi o sorti jer variraju od zelenijih do žućih. Navode kako postoje tri karakteristike kvalitetnog ekstradjevičanskog maslinovog ulja: biljni miris, pikantnost i gorčina.

bozic

sorte

Oblica, lastovka i leccino
Među njihovim sortama najviše prevladavaju oblica, lastovka i leccino. Sorta oblica nekoć je činila preko 90% svih maslinika na otoku, međutim popularnost joj polako pada jer za dobar urod, kako kažu, potrebni su idealni uvjeti, a to se u prosjeku događa svake 3 godine. Ipak, još uvijek drži titulu najrasprostranjenije sorte u Hrvatskoj, a krasi ju blago pikantan okus s izraženom slatkoćom. Leccino, s druge strane, jako dobro podnosi niske temperature što je jedan od razloga zašto su ga počeli saditi, a također je i jako konstantan. Okus mu je više gorak nego pikantan, a završni osjet je slatkast. Lastovka je interesantna zbog toga što je to autohtona hrvatska sorta koja je svoje korijenje pustila na Korčuli, a odatle se proširila na ostatak Dalmacije. Posebna je po tome što je veoma zasićena polifenolima što njenu gorčinu i pikantnost čini vrlo umjerenom.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu: Božić uje

OPG "Božić", Hvar

  • HVAR

    Hvar je nebrojeno puta proglašavan najljepšim otokom u Europi i jednim od najljepših na svijetu. Ugodno ljeto i čisto plavo more s prekrasnim plažama, privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Jeste li znali da je baš tamo idealno mjesto za uzgoj biljke koja svako jelo transformira u nezaboravan doživljaj? Naravno, riječ je o maslinama!
  • OPG "BOŽIĆ"

    OPG „Božić“ sa Hvara od 1997. pomiče granice okusa i prerade maslina, a iza nje ponosno stoji obitelj Balić. Malo mjesto Svirče dom je najvećoj uljari na tom dijelu otoka s čak 2000 rodnih stabala masline. Njihov trud i besprijekorna briga o maslinicima okrunjena je nekoliko puta na prestižnom međunarodnom natjecanju u New Yorku zlatnom medaljom.