Spektakularna Aminess gourmet večer u režiji chefova Davida Skoke i Matije Bogdana

David Skoko i Matija Bogdan

David Skoko, zaštitno lice Aminess gourmeta već 5 godina surađuje s novigradskom hotelskom kućom. Redovito priređuje vrlo posjećene večere, pa je tako i ova godina protekla u znaku chefovskih gostovanja. Nakon  Janeza Bratovža, Jorga Zupana i  Melkiora Bašića dočekali smo Matiju Bogdana, chefa jednog od najboljih hrvatskih restorana ManO. Malo je reći da smo uživali. Bio je ovo zaista spektakularan gastronomski događaj.

Gastrospektakl u Aminess Maestral hotelu

Uzbuđenje za ovaj event danima je raslo dok napokon nismo kročili u A la carte restoran Oliveto, Aminess Maestral hotela u Novigradu. 70 gostiju zauzelo je svoja mjesta i započeo je pravi gastronomski spektakl. Savršeni tanjuri polako su izlazili iz kuhinje a mi se nismo mogli dovoljno nadiviti kako to naši chefovi profesionalno odrađuju. Naime osim što je ova večer bila užitak za naša nepca, uživale su i oči gledajući u otvorenu kuhinju gdje se cijela gastro čarolija odvijala. Oduševila nas je njihova profesionalnost i izvrsnost kod organizacije posla i izbacivanja 70 jela po slijedu koja se mogla vidjeti i sa najudaljenijeg stola. Pohvale moraju ići i vrhunskom osoblju Aminess hotela Maestral, koji je večeru svim gostima učinio besprijekornom. 

Aminess gourmet večer

restoran Oliveto, Aminess Maestral hotela u Novigradu

Franc Arman vina uz kreacije Davida i Matije 

Chef David Skoko svakim gostovanjem, osim što ugošćuje vrhunske chefove, pridružuje poznate vinarije koje svojim izborom vina izvrsno prate gastro specijalitete. Ovog puta uz chefa Matiju Bogdana, predstavila se vinarija Franc Arman iz Vižinade.

vinarija Franc Arman

Obitelj Arman, predvođena vrsnim vinarima Francom i Oliverom, i danas s jednakim žarom nastavlja njegovanje temeljnih vrijednosti tradicije svojih predaka koji su vinovu lozu započeli uzgajati još davne 1850. Godine. Najbolja vina ove vinarije sljubila su savršeno svako jelo koje je izašlo iz kuhinje, a sam Oliver Arman gostima je predstavio svako od tih vina i ispričao par riječi o svojoj obiteljskoj vinariji.

Rapsodija u 5 sljedova

Matija Bogdan,jedan od najboljih mladih hrvatskih chefova, svoja je znanja i iskustva stjecao po najboljim restoranima diljem svijeta, a svojim je dolaskom u ManO uvelike podigao nivo samog restorana. Sada u Manu sa svojim vrijednim timom priprema neka od najboljih jela u Hrvatskoj, i mi smo imali čast kušati neke od njegovih kreacija.

David Skoko i Matija Bogdan

Večeru smo započeli jelom Davida Skoke, Savor od kostelja s grožđicama i pinjolima, pire od karfiola i ulje verbena. Uz ovo predjelo vinarija Franc Arman odlučila je upariti svoju Malvaziju istarsku 2021. Autohtona istarska sorta ugodne je cvjetno-voćne arome, svježeg okusa, ugodna, topla i fino kiselkasta. 

Aminess Gormet večer

Matija Bogdan nas je zatim iznenadio Pjenicom od pivca i tartufa, džemom od fermentiranih šumskih gljiva i dimljenim žumanjkom. Jelo se idealno povezalo s Cabernet Franc 2018. Elegantno crno vino odležano godinu dana u velikim hrastovim bačvama.  

David Skoko

Skokina Trlja od kamena s heljdom i kremom od salikornije, treće je jelo koje nas je oduševilo. S njim je idealno pasala Malvazija Classica 2019. Zaista posebno vino odnjegovano tradicionalnom metodom zrenja, gdje nakon maceracije i fermentacije na vlastitim kvascima, odležava 9 mjeseci u drvenim bačvama. 

Aminess Gormet večer

Drugo jelo u režiji Matije Bogdana bio je Hladno dimljeni celer nad klekovim bobam, ljutika, jelen i poriluk. Savršeno jelo koje je uz sebe tražilo vino divovske snage. Tu je nastupio Il Grande, crno vino u kojem se sjedinio moćan coupage terana, merlota i cabernet franca.

Hladno dimljeni celer nad klekovim bobam, ljutika, jelen i poriluk

Večera je lagano došla kraju, al nikako bez deserta.  Za to je bila zadužena Željka Martić, članica Aminess gourmet teama. Za nas je pripremila kolač od naranče, limuna i badema s tartufima od tamne čokolade i sladoleda od smokve. Uz kolač nazdravili smo s vinom Dolcetto, koje je savršeno pratilo okuse Željkinog deserta. 

Željka Martić  kolač od naranče, limuna i badema

Na licima svih 70 gostiju vidjelo se koliko su uživali u eno gastro spektaklu, a i Cool kvartet bend pridonio je vrhunskoj atmosferi. Bila mi je čast sudjelovati u vođenju ovog eventa, i posebno mi je bilo drago uživati u jelima naših vrhunskih chefova. 

restoran Oliveto, Aminess Maestral hotela u Novigradu David Skoko i Matija Bogdan

Koliko su Davidove Aminess večere savršene ne možemo dovoljno dočarati, ali zato ako niste još to doživjeli, 28.10. čeka nas još jedno chefovsko gostovanje. Uz Davida Skoku pridružit će se jedan od najboljih hrvatskih chefova Hrvoje Zirojević i sve njihove kreacije pratit će vina Matošević. Jedva čekamo!

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Istagramu: aminessgourmet

Bleiweisova 24, Zagreb

  • AMINESS GOURMET NIGHTS

    Koliko su Davidove Aminess večere savršene ne možemo dovoljno dočarati, ali zato ako niste još to doživjeli, 28.10. čeka nas još jedno chefovsko gostovanje. Uz Davida Skoku pridružit će se jedan od najboljih hrvatskih chefova Hrvoje Zirojević i sve njihove kreacije pratit će vina Matošević.
  • CHEF DAVID SKOKO

    David Skoko, zaštitno lice Aminess gourmeta već 5 godina surađuje s novigradskom hotelskom kućom. Redovito priređuje vrlo posjećene večere, pa je tako i ova godina protekla u znaku chefovskih gostovanja.