Tri mjeseca čekanja se isplati za savršeni gutljaj Terana

Teran Franc Arman

U ovo naše moderno doba, čovjek je izgubio strpljenje. Uvijek nam nedostaje vremena i moramo imati sve sada i odmah. Istarska vinarija Franc Arman je tu uskočila i svima nam održala lekciju, da za nešto vrhunsko itekako vrijedi čekati.  

Tradicija istarskog Terana

Obitelj Arman, predvođena vrsnim vinarima Francom i Oliverom, i danas s jednakim žarom nastavlja njegovanje temeljnih vrijednosti tradicije svojih predaka koji su vinovu lozu započeli uzgajati još davne 1850. godine. Tijekom minulih pola stoljeća, djed Edoardo Arman vrijedno je i odano sadio teran i malvaziju.  Baš Teran se pokazao kao glavna sorta grožđa više od 100 godina na istarskom podneblju. Povijesna tradicija nastavlja se i danas, a čine ju brojne ruke vrijednih vinara na području sela Narduči, u blizini Vižinade.  S ciljem da Teran dovedu do savršenstva ponosno su u Zagrebu na Rooftopu Lateral predstavili svoj novi projekt Vrijeme je za tvoje vrijeme

Vrijeme je za tvoje vrijeme

Teran

Teran Barique u novom modernom ruhu

Koliko nas je današnje vrijeme razmazilo da sve što poželimo možemo imati odmah, ideja iz ove vinarije savršen je test za nas. Koliko puta nam se dogodilo da kupimo ili dobijemo vino i nismo nego stigli kući već smo ga natočili u čaši. U današnje vrijeme sve je važno što prije konzumirati, no kad je o vinima riječ to često nije baš dobro. S nekim vinima i treba požuriti, kad je riječ o vinima koja treba popiti mlada i svježa, no postoje i ona vina kojima treba vrijeme kako bi dostigla svoju punu zrelost i najbolju kvalitetu, a takav je i Teran iz ove naše priče. 

Teran

Teran Barrique je crno vino kojem je potrebno 3 mjeseca da u potpunosti sazre te kako bi svi kod prvog kušanja mogli doživjeti njegove bezvremenske okuse. Upravo zato, vinarija Franc Arman osmislila je jedinstveni koncept. Bocu terana, koji je nastao od ručno branih grozdova i najnaprednije enološke tehnologije, stavili su u posebno dizajniranu premium kutiju koja će se moći otvoriti tek za tri mjeseca i to na poseban način. 

Aplikacija koja otvara vino

Specifičnost ovog vina leži u tradicionalnoj metodi sazrijevanja, gdje njegova kvaliteta s vremenom postaje sve bolja. Oliver Arman, vlasnik vinarije Franc Arman istaknuo je kako baš ovo mnogi kupci ne znaju i prerano otvaraju crna vina. To ih je i potaknulo na stvaranje ove ideje koja naglašava važnost vremena. 

Teran

Vino leži u posebno dizajniranoj premium kutiji od drva.  Za otvaranje kutije potrebna je šifra koju se može dobiti jedino putem aplikacije.

Postupak je sljedeći. Kada kući donesete Teran Barrique s kutije skenirate QR kod. Skinete besplatnu aplikaciju i spremni ste za tri mjeseca pripreme za uživanje u vinu. Naime, kroz 28 poruka i 7 poglavlja proći ćete cijelu proizvodnju vina i saznati sve karakteristike Terana koji vas zaključan čeka. Također čitat će te zanimljivosti iz enologije i sve o povijesti vinarije Franc Arman.

Vinarija Franc Arman

Kada prođe tri mjeseca na aplikaciji će te dobiti šifru i Teran je spreman za degustaciju, a vi za pravo uživanje.

Malo je reći koliko je ovaj projekt genijalan. Prvo, vinarija pokazuje spremnost spajanja vinarstva i sveprisutne tehnologije. Drugo, postiže pravu kvalitetu vina i nameće svima da je dočekaju i stvarno uživaju u njoj. Treće, dok čekamo da ulijemo vino u čašu, učimo što je zapravo u toj čaši, i time puno više cijenimo trud i proces proizvodnje.

I na kraju, koliko je samo snažna poruka ove kutije, da sagledamo sebe i užurbanost života. Da nas ovo vino nauči strpljenju, i da ne trebamo uvijek sa svime žuriti. Neke stvari vrijedi čekati, a Teran Barrique sigurno!

Teran Barrique

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur 

Pratite na Instagramu: francarman_wines_

Vinarija Franc Arman, Narduči

  • OBITELJ ARMAN

    Obitelj Arman, predvođena vrsnim vinarima Francom i Oliverom, i danas s jednakim žarom nastavlja njegovanje temeljnih vrijednosti tradicije svojih predaka koji su vinovu lozu započeli uzgajati još davne 1850. godine. Tijekom minulih pola stoljeća, djed Edoardo Arman vrijedno je i odano sadio teran i malvaziju. 
  • TERAN BARRIQUE

    Teran Barrique je crno vino kojem je potrebno 3 mjeseca da u potpunosti sazre te kako bi svi kod prvog kušanja mogli doživjeti njegove bezvremenske okuse. Upravo zato, vinarija Franc Arman osmislila je jedinstveni koncept. Bocu terana, koji je nastao od ručno branih grozdova i najnaprednije enološke tehnologije, stavili su u posebno dizajniranu premium kutiju koja će se moći otvoriti tek za tri mjeseca i to na poseban način.