Vinarija Zlatno Brdo nova je nezaobilazna destinacija na vinskoj mapi Baranje

Vinarija Zlatno Brdo

S krajnjeg istoka Hrvatske, iz prekrasne Baranje, poznate po skladu Sunca, čovjek i vina, dolazi nova i posebna vinska priča imena Zlatno Brdo. Tvorca i utemeljitelja ove nove odlične destinacije na vinskoj mapi Baranje vodila su čista ljubav i zanesenost vinima.

Novi i najdraži životni izazov

Naime, Goran Matijević, rodom je Slavonac, ali je rođen i odrastao u Kanadi. Uspješni je poduzetnik kojeg za proizvodnju vina ne veže ni tradicija ni porijeklo. Njega je do vina, odnosno do čudesnog gatora Zlatno brdo, smještenog u baranjskoj vinskoj prijestolnici Zmajevcu, dovela čista ljubav, strast i zanesenost. Zaljubivši se u Baranju, njezine brežuljke i vinograde, Goran Matijević je ondje 2018. godine odlučio u djelo pretočiti svoju ljubav prema vinima. Okupio je kvalitetan tim vinskih stručnjaka i započeo vlastitu proizvodnju vina u Zmajevac, u gatoru Zlatno brdo po kojem je njegova vinarija i dobila ime. Nerijetko će reći kako je vino njegov novi i najdraži životni izazov.

predstavljanje vina

Vinarija Zlatno Brdo prezentirala je svoja vina

Minulog tjedna u Vinskom klubu upravo je Goran Matijević s enologom Samirom Nađom premijerno publici predstavio vina svoje vinarije Zlatno Brdo. Samu lijepu prezentaciju  moderirao je sommelier Tomo Jakopović. „Moja povezanost s Baranjom traje već 15-ak godina, a već dvije godine tamo i živim. Sasvim slučajno sam upoznao Samira, a sasvim slučajno i u neznanju kupio sam vinograde u jednom od najboljih predjela u Zmajevcu. To su vinogradi koje tretiramo 30% manje nego ostale. Zemlja, sunce i vjetar čine svoje. Ne mogu reći da mi vino nije posao, jako ozbiljno ga shvaćamo, ali nastojimo tu priču pričati onako kako ju Samir i ja vidimo, od ekološke proizvodnje do toga da maksimalni urod po trsu radimo na 1 kg ili manje. Imamo ambiciju na nekim lokalitetima uzgajati na jednom trsu samo jedan grozd da bismo dobili maksimalnu kvalitetu“, istaknuo je Goran Matijević na početku večeri.

Zlatno Brdo priča veliku vinsku priču

Poznato je da su baranjska vina jaka i punog tijela zahvaljujući sunčanoj klimi i iznimno plodnom tlu, uz pogodnu mikroklimu uvjetovanom blizinom Dunava. Baš takva su i vrhunska vina ove mlade vinarije koja, sudeći prema vinima predstavljenima u Vinskom klubu, pričaju veliku i svijetlu vinsku priču. Goran Matijević i enolog Samir Nađ publici su predstavili svih šest vina vinarije Zlatno Brdo. Prva na redu za prezentiranje bila je Graševina 2020., slamnato žute boje, bistra i gusta, na nosu kompleksna. Meka je i lijepo uravnotežena, stoga predstavlja vino koje se može piti svakog dana u godini.

Vinarija

Njena nešto starija sestra, Graševina 2018., vino je koje tek izlazi na tržište. „Odabrali smo najbolje grozdove, maceracija je trajala 24 sata, fermentacija s divljim kvascima tri dana, a godinu dana je bilo na finom talogu“, istaknuo je Samir Nađ. To vrhunsko vino na nepcu je kremozno, ima mineralnu kiselinu te na kraju blagu i užitnu gorčinu. Te dvije Graševina svaka na svoj način pokazuju što Graševina stvarno može dati. Divne reakcije publike izazvalo je sljedeće predstavljeno vino, Gold Cuvée 2020. Ovaj Cuvée kreiran je od pinota sivog izborne berbe, traminca izborne berbe bobica, chardonnaya i rajnskog rizlinga.  Vino je boje starog zlata, dok je u okusu užitno i puno slasti od visokih alkohola. „Goran je želio vino koje treba biti reprezentativno za regiju i vinariju. Dugo sam se igrao ne bi li ovo vino pretvorio u nadvinsku kremu koja jednoj vinskoj priči daje dušu“, rekao je Samir Nađ za Gold Cuvée. Četvrto predstavljeno vino na ovoj lijepoj prezentaciji bio je Cabernet sauvignon 2017. Vino je to duboke rubinske boje. Ovo vrhunsko vino prošlo je šest dana hladne maceracije što je pridonijelo iznimnoj voćnosti. U okusu je fino, toplo i meko, a podižu ga mineralna svježina i zreli tanini.

Zlatno Brdo

Pinot sivi 2020. sljedeće je predstavljeno vino vinarije Zlatno Brdo. Taj Pinot sivi pravo je osvježenje, budući da se u okusu ističu arome suhe marelice i tropskog voća. Krasi ga divna zlatna boja. Točka na i ovom kušanju vrhunskih i kvalitetnih vina, iza kojih stoji trud, rad i ljubav, bio je Cabernet sauvignon 2015. Cabernet sauvignon 2015. vrlo je neuobičajeno vino, duboke granatne boje, likerskog mirisa, ali uz sve sortne karakteristike. Osim crnog bobičastog voća javljaju se suhe šljive i smokve. Na nepcu je vino bogato i lijepo.

Vinski klub

Vina vinarije Zlatno Brdo namijenjen su svim onim uživateljima vinske kapljice koji vole istraživati, osluškivati, probavati i ne igrati na sigurno te svim onima koje vodi ljubav, zanesenost i strast prema vinima.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: zlatnobrdo_wines

ZLATNO BRDO, BARANJA

  • ZLATNO BRDO

    S krajnjeg istoka Hrvatske, iz prekrasne Baranje, poznate po skladu Sunca, čovjek i vina, dolazi nova i posebna vinska priča imena Zlatno Brdo. Tvorca i utemeljitelja ove nove odlične destinacije na vinskoj mapi Baranje vodila su čista ljubav i zanesenost vinima.
  • GORAN MATIJEVIĆ

    Goran Matijević, rodom je Slavonac, ali je rođen i odrastao u Kanadi. Uspješni je poduzetnik kojeg za proizvodnju vina ne veže ni tradicija ni porijeklo. Njega je do vina, odnosno do čudesnog gatora Zlatno brdo, smještenog u baranjskoj vinskoj prijestolnici Zmajevcu, dovela čista ljubav, strast i zanesenost.