Novi menu restorana Academia predstavlja eksploziju okusa klasičnih i veganskih tanjura

Restoran Academia

Hotel Kaj u Mariji bistrici predstavlja svoju gastro zvijezdu – restoran Academia u kojoj se na svakom tanjuru događa prava fuzija okusa u kojoj mogu uživati ljubitelji klasične, ali i veganske prehrane. Ono što oduševljava je činjenica da je većina namirnica na tanjurima iz hotelskog vrta, pripremljena na kreativan način. Uživanje je potpuno, a cijene jako pristupačne!

Restoran Academia ima novi odlični jelovnik

U prekrasnom hotelu Hotelu Kaj koji se nalazi u srcu Marije Bistrice nalazi se, a la carte restoran „Academia“ koji je ovih dana predstavio svoju novu gastro ponudu i to kroz 8 sljedova klasične i veganske prehrane. Iako su svi tanjuri dizajnirani tako da se prilikom prvog griza događa prava gastro eksplozija okusa, hotel Kaj je posebno ponosan jer je ispunio sve uvjete za Vegan Welcome – Vegan Friendly certifikat i tako ušao u svjetsku ponudu Vege hotel. Svi tanjuri koje smo kušali su maštovita, promišljena, odlično izbalansirana rješenja koja su pravo iznenađenje za svačije nepce, pa i one tvrdoglave pobornike klasične prehrane.

Večera

Novu ponudu u meniju, odnosno navedene sljedove svakodnevno priprema chefica Danijela Vitez sa svojim mladim timom punim entuzijazma, novih ideja i želje za pripremanjem posebnih jela. Zamislite, u sklopu hotela Kaj nalazi se organski vrt kojeg sami obrađuju i održavaju, koriste vlastiti mladi luk, rotkvicu, ciklu, papriku, rajčicu, krumpir i sve začinsko bilje koje raste u Zagorju. Isto tako sladoled koji ćete jesti u ovom hotelu je bez aditiva, kroasane, peciva i kruh sami peku, kolače i torte rade u samom hotelu. Jednom riječju, većina hrane proizlazi iz male kuharske tvornice hotela Kaj što se i vidjelo te osjetilo na tanjurima.

Restoran Academia

„Svaka dobra gastro priča kreće od namirnice, a svježe i prirodno uzgojene namirnice prvi su korak prema košari okusa maštovitih menija“ , kaže ova kreativna Chefica koja  je do sitnice osmislila svaki tanjur na kojem su dominirale prave kreacije koje su otkrivale eksploziju okusa. Skromna, što je odlika velikih ljudi, Danijela je dodala kako joj je najveće priznanje zadovoljstvo gostiju i njihova želja da se ponovo vrate i probaju nešto novo.

Restoran Academia posjetite već na početku ove godine

Kreativna predjela
Na stol su stizala klasična, vegetarijanska i veganska jela, pa smo imali prilike kušati od svakog pomalo. Na kraju je  bilo teško odlučiti se koje je najbolje. Ljubitelji mesa odmah su na početku došli na svoje, jer na tanjurima im je stigao odlično pripremljen kremasti tatarski biftek s kriškama toplog tosta i ribanim maslacem s malo rikule i svježih klica.  Ispred onih koji ne vole meso stigao je vrlo maštovit tanjur s kremastom kvinojom i dimljenim tempehom uz dodatak klica soje i tapenadom od crnih maslina. Jela su brzo nestajala s tanjura a izuzetno su prijala uz Krauthaker Pinot crni 2017.

jelo

Ravioli od cikle, naravno od domaćeg tijesta punjeni raguom od mlade teletine na pikantnom pireu od cikle bili su drugi slijed. Nježno pahuljasto tijesto koje je obavilo finu, ne previše začinjenu teletinu odlično se slagalo s nježno pikantnim umakom, tako pripremljenim da je gotovo nestao tipičan zemljani okus koji obično prati ciklu. Ispred vegetarijanaca u našem društvu našli su se njoki od koprive i rikule u umaku od šampinjona i izazvali ogromnu znatiželju.

Hotel Kaj

Savršeni na oko, a potom poput oblačića u ustima, nježni tako brižljivo pripremljeni da su sačuvali sve okuse ljekovitih biljaka koje su se, na svu sreću, sve više počele koristiti u kuhinjama, pa eto i u visokim, jer su chefica Danijela Vitez i njen tim odlučili u restoranu nuditi domaće, autohtono, ali s pomakom prema modernom.

Jela pripremljena „po zanatu“
Ubrzo su stigli treći sljedovi: Jakobove kapice (marinirane i dimljene) na podlozi od batata s kus kusom, a na tanjurima onih koji ne jedu mesu našao se kremasti rižoto s gljivama. Nismo znali što je bolje, razvila se diskusija iz koje se nije moglo zaključiti tko je pobjednik, ali majstorski pripremljen rižoto, onako „po zanatu“ ponio je velike pohvale. Što se tiče vina, spojeno je more i kopno: uz Jakobove kapice i rižoto odlično je pasao Chardonnay 2020. zagorske vinarije Vuglec Breg zelenkasto žute boje, istaknutih mirisa i profinjene voćne arome.

Iznenađenje dana
Potom za svih iznenađenje dana, tanjur kojeg su svi pohvalili jer to je dokaz da se sa skromnim i jednostavnim namirnicama može napraviti savršeno jelo. U zdjelici se nalazilo jelo po teksturi između juhe i variva po okusu koji je jamčio da će se tražiti repete. U jelovniku ćete ga naći pod nazivom Vegan pumpkin curry, odnosno vegansko jelo od butternut buče, slanutka (koji je bio kuhan taman – pod zub) uz dodatak kokosovog mlijeka, curryja, đumbira i kurkume. Apsolutno savršenstvo!

Restoran Academia

Ovo je bio samo uvod u glavna jela, upozorio nas je direktor hotela Ilija Andabak koji je s nama uživao u jelima i vinima trudeći se, sa svojim personalom, što bolje predstaviti ponudu hotelskog restorana koji je, prema našem mišljenju previše samozatajan. Na prekrasnoj je lokaciji, ima odličnu ponudu hrane, pristupačne cijene što su dovoljni razlozi da se upravo na ovom mjestu uživa u pravoj fuziji svježe, ekološki prihvatljive hrane sljubljene na poseban način u režiji kreativne chefice. Mi smo isprobali 16 različitih tanjura i svi su ocijenjeni najvišim ocjenama.
Glavni dio menija počinje se s juhom, a mi se nismo mogli odlučiti koju naručiti, pa su na stol stigle obje: krem juha od buče i zapečena juha od luka zapečena s grana Padano sirom. Za mnoge je juha od buče bila najbolja koju su do sada kušali, a juha od luka je bila iznenađenje. I ovdje se vidio mali pomak u razmišljanju kako pripremiti klasična jela: savršen okus dobro poznate juhe imao je potpuno drugačiju strukturu, a dodatno iznenađenje bili su kuglice od tijesta od kojeg se inače rade profiteroli.

Glavna jela uz moćna vina
Na stol su stigli tanjuri s prvim glavnim jelom: Sous vide Caprese piletina, odnosno aromatizirana pileća prsa s timijanom uz koja se kao prilog poslužio svježi pesto od bosiljka, mozzarella i rajčica. Nježno jelo s blagom dominacijom mediteranskog bilja uz koje odlično prijaju termički obrađene rajčice, kao da smo se na trenutak vratili u ljeto (ili preskočili vrijeme do ljeta) uz gutljaje vina Vinarije Stina Pošip 2020. Grožđe je za ovo vino ubrano ručno a potom je bio i izbor grožđa u podrumu koje se hladilo prije prešanja bez prisutnosti kisika. Polovica se grožđa preša prije maceracije, a druga polovica nakon 6 sati od maceracije. Fermentacija je kontrolirana s odabranim kvascem, a vino 80% vina dozrijeva u čeličnim tankovima dok je 20% fermentirano u baricima i drvenim posudama (tehnologija sur lie). Malolaktična fermentacija odvijala se isključivo u baricima, a bistrenje i dozrijevanje u čeličnim tankovima.

Hotel Kaj

Ubrzo je stiglo i drugo glavno jelo: srneći odresci s kruškom i brusnicama uz ragu od boba, pire od korabice – zaključili smo – zimsko jelo dobro izbalansirano, mekanog mesa i odlično pripremljenog boba u umaku od rajčice. Ljeto i zima na tanjuru – ovisno o raspoloženju. Uz srnetinu točilo se vino Stina, plavac mali 2018. Grožđe za ovo vino brano je ručno iz vinograda smještenih oko sela Bol na južnim padinama, potom je rađen izbor grožđa u podrumu. U podrumu je bila kontrolirana fermentacija u čeličnim tankovima, maceracija u trajanju od 7 do 21 dan, a potom malolaktična fermentacija u čeličnim tankovima. Vino je prije punjenja u boce dozrijevalo 12 mjeseci u rabljenim barrique bačvicama.

desert

Deserti koji mame osmijeh na lica
Restoran Academia Bluesun Hotela Kaj u Mariji Bistrici poznat je i po desertima (ako ih niste do sada probali, pogriješili ste!). U jelovniku ćete naći Čokoladni creme brulée i Kesten šumu, ljubazno osoblje će vam došapnuti da svakako morate probati Snickers ili možda desert s kavom, a mi vam preporučujemo Višnju i Karameliziranu Jabuku.
Naime, kad su na tanjurima stigle sjajne, gotovo savršene višnje (velikog formata) i zelene jabuke, nismo mogli vjerovati da je to desert. Bljeskali su fleševi, naveliko se slikalo, a onda je nastala tišina, jer vilicom smo oprezno krenuli u istraživanje: sjajni omotač od čokolade krio je pjenu od vanilije, a u sredini je bio skriven kompot od višnje. Čokoladno, slatko i kiselo spojeno u jedan zalogaj daje savršenstvo nakon kojeg se moraš nasmijati. Zelene su jabuke pak bile ispunjene bijelom veganskom čokoladom i sitno sjeckanom, pa pečenom i začinjenom jabukom. I još par gutljaja Muškata Momjanskog 2019. Vinarije Kozlović, poluslatkog bijelog vina bilo je dovoljno da se večer kušanja novog menija restorana Academia Hotela Kaj u Mariji Bistrici završi s mišlju: ovamo se treba češće dolaziti!

Restoran Academia

Više o ponudu restorana Academia  pročitajte OVDJE 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: hotel_kaj_zagorje

Fotografije: Nikola Zoko

RESTORAN ACADEMIA, MARIJA BISTRICA

  • RESTORAN ACADEMIA

    Hotel Kaj u Mariji bistrici predstavlja svoju gastro zvijezdu - restoran Academia u kojoj se na svakom tanjuru događa prava fuzija okusa u kojoj mogu uživati ljubitelji klasične, ali i veganske prehrane.
  • NOVI JELOVNIK

    Novu ponudu u jelovniku, odnosno navedene sljedove svakodnevno priprema chefica Danijela Vitez sa svojim mladim timom punim entuzijazma, novih ideja i želje za pripremanjem posebnih jela.