Najmekši steak goveda angusa iz novotvorenog bistroa Vrapčak morate kušati već ovaj tjedan

Bistro Vrapčak

Svatko tko malo bolje poznaje Zagreb i njegovu okolicu zna da se uz njegova nogometna igrališta prirodno veže i gostionica, bistro, odnosno restoran te da se u njima odlično jede. Baš jedno takvo mjesto, smješteno u blizini nogometnog terena NK Vrapče, je bistro Vrapčak, mnogima poznato i po imenu Vrapče. U bistrou Vrapčak, na adresi Aleja grada Bologne 2, odnedavno možete kušati prvoklasne odležane steakove koji će vas oduševiti!

Bistro Vrapčak nudi, uz tradicijsku hranu, i jednu primaljivu novost

Ovaj, mnogim Zagrepčanima i njihovim gostima poznat bistro često je mijenjao vlasnike i nailazio na prepreke. Ovog puta pod svoje su ga uzeli Aleksandra i Siniša Gregurić, udahnuvši mu novi život. Dušu Vrapčaka ostavili su nepromijenjenu. I dalje je to lokal ugodne i tople atmosfere u kojem možete kušati odlične gablece, poput fileka koji se odupiru svakoj stranoj invaziji i ostaju najpopularnije domaće jelo u metropoli, ali i sarme, čobanca, graha, bunceka, dakako i jela s roštilja i ispod peke.

Bistro Vrapčak

No, Aleksandra i Siniša Gregurić u svoj lokal, u kojem je svatko dobrodošao, unijeli su jednu novu, nadasve primamljivu komponentu. Riječ je o kvalitetnim odležanim steakovima goveda angus! „Dosta smo se potrudili oko lokala jer jedno vrijeme nije radio i tražio je neke investicije. Neće biti lako jer kada se prekine s radom, onda i gosti odu, posebno u ovo pandemijsko doba. Ali, mislimo da ovom ponudom kojom se razlikujemo od drugih, prije svega zbog odležanog mesa, možemo goste vrlo brzo vratiti. Nećemo pretjerivati s cijenama, održavat ćemo kvalitetnu ponudu tradicionalnih gableca“, skromno i ponosno pričaju Gregurići.

Jelo

Najkvalitetniji komadi mesa angus goveda

Naime, Gregurići su vlasnici Bourbon Grilla u Njivicama na otoku Krkukoji se od ostale i ne baš male ponude izdvaja po odležanim steakovima angus goveda koja dolaze s farme M Brothers kod Barilovića. M Brothers je velika farma angus goveda pokraj Barilovića nedaleko od Karlovca. To velebno imanje broji 600 grla angus pasmina goveda i posjeduje vlastitu klaonicu. Već kada odležani dođu iz komora farme Nikole i Hrvoja Maturanca, ti komadi mesa među najboljima su koje ćete moći pronaći u nas.

Bistro Vrapčak

Zbog svega navedenog ne čudi da ljeti na Krku Gregurići prodaju nevjerojatne količine toga mesa. „Hit smo među turistima, ljeti na Krku prodajemo gotovo nevjerojatne količine tog mesa. No, to su stranci, treba još vidjeti kako će ići u Zagrebu, pogotovo na ovoj našoj  novoj lokaciji. Postoji i razlog zbog kojeg je meso angus goveda tako popularno, pogotovo ovo s farme M Brothers, kvalitetno je, jako dobro odležava, rekao bih i da ima neke veze što preradu radimo sami“, objašnjava nam Siniša Gregurić.

Burgeri

Ivan Mudri, chef koji je zadužen za pripremu steakova

Za samu preradu zadužen je chef ovog jedinstvenog lokala, Ivan Mudri. On sam prerađuje i priprema komade mesa angus goveda za odležavanje. „Meso dolazi u obliku cijele polovice, od koje onda sami radimo steakove, a preostalo meso također prerađujemo. Steakovi odležavaju u komori 40 dana pa onda idu u pripremu“, kazuje nam Ivan Mudri čija su uža specijalnost jela od mesa. Dok priprema sami steak, Ivan Mudri vodi posebnu pažnju da isti ostane mekan poput duše i izuzetno ukusan. I doista, steak je vrlo mekan, začinjen točno koliko je potrebno. „Na roštilju temperatura mora biti dobra kako bi svi sokovi ostali u mesu te onda pustim da malo odstoji te ih nakon toga narežem i posložim na maslacu.

chef

Dovoljni su samo krupna sol i papar i to je to. Od obrade što ostane ide u burgere, a s obzirom na to da koristim cijelu polovicu black angusa mogu odabrati meso baš za burgere kako bi bili sočni i mekani. A za ostalo mljeveno radim posebnu smjesu jer za ćevape smjesa mora  odležati dan ili dva. U biti, burgeri se melju na osam milimetara, a ćevapi i ostalo na četiri milimetra“, objašnjava chef Ivan Mudri. Burgeri unutar kojih je pljeskavica od crnog angusa još je jedan specijalitet iz bistroa Vrapčak koji će razveseliti vaše nepce. Pljeskavica je to koja je punija i zasitnija od onih klasičnih junećih pljeskavica koje inače pronalazim u burgerima.

Jelo

mesna plata

Bistro Vrapčak nudi i jelo zaštićeno u Europi 

Bistro Vrapčak jedno je od onih mjesta u kojima nitko neće ostati gladan i u kojem će svatko pronaći jelo kojem će se uvijek rado vraćati. Također, ni slatkog kraja u ovom bistrou kraj NK Vrapča neće nedostajati. Domaća štrudla ili rudarska greblica koje su djelo Aleksandre Gregurić bit će fantastični deserti. Dodajmo još kako je rudarska greblica tradicijsko jelo koje je čak i zaštićeno u Europi, stoga trk u bistro Vrapčak po slatki zalogaj o kojem mašta cijela Europa.

rudarska greblica

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: bistrovrapcak

BISTRO VRAPČAK, ZAGREB

  • NOVITET

    Aleksandra i Siniša Gregurić u svoj lokal, u kojem je svatko dobrodošao, unijeli su jednu novu, nadasve primamljivu komponentu. Riječ je o kvalitetnim odležanim steakovima goveda angus!
  • BISTRO VRAPČAK

    Svatko tko malo bolje poznaje Zagreb i njegovu okolicu zna da se uz njegova nogometna igrališta prirodno veže i gostionica, bistro, odnosno restoran te da se u njima odlično jede. Baš jedno takvo mjesto, smješteno u blizini nogometnog terena NK Vrapče, je bistro Vrapčak, mnogima poznato i po imenu Vrapče. U bistru Vrapčak, na adresi Aleja grada Bologne 2, odnedavno možete kušati prvoklasne odležane steakove koji će vas oduševiti!