Četvrti novigradski Wine & Walk by the sea pružio je posjetiteljima samo najbolje od sjeverozapadne Istre

Posljednja subota u listopadu, koja je po temperaturi zraka bila sličnija nekoj suboti u svibnju, čaroban jesenski pejsaž, pogled na šarmantni Novigrad, vino i najbolji okusi istarskog zavičaja činili su savršen spoj za četvrti novigradski Wine & Walk by the sea. Bio je to idiličan spoj svih životnih radosti u jednom vikendu!

Turistička zajednica Novigrad-Cittanova okupila je na jednom mjestu samo najbolje od Novigrada

Organiziravši ovu rekreativno – gurmansku priču, Turističke zajednice Novigrad Cittanova nadmašila je samu sebe. Naime, Turističke zajednice Novigrad Cittanova okupila je sve vinare i ugostitelje na području Novigrada koji su svoje neodoljive proizvode nudili na čak deset kilometara dugoj stazi.

Ta deset kilometara duga ruta Wine & Walk by the sea manifestacije brojala je šest punktova i jedan punk iznenađenja. Redom su se na svakoj stanici smjenjivali okusi istarskih vina, rakija te specijaliteta. Glazbe, plesa, veselja i smijeha nije nedostajalo! Štoviše, svako malo vidio se osmijeh na licima i čuo veseli smijeh šetača kojih je bilo preko 400. Prvi dio vinske avanture vodi je kroz vinograde, maslinike i druge atraktivne lokacije do najsjevernijeg naselja Dajla, a zatim se nastavljao stazom koja je do idućih degustacijskih stanica prolazila uz more, pružajući prekrasan pogled na grad i njegove stoljetne zidine. Sve ovo dešavalo se pod okriljem sunca. Bolje zaista nije moglo!

Sedam punktova prepunih doživljaja, vrhunskih specijaliteta i vina

Vinska šetnja krenula je u jutarnjim satima iz novigradske zelene oaze Kastanija, gdje su se sudionici prijavljivali, preuzimali degustacijsku čašu i bonove, mapu staze te su dobili sve potrebne upute. Već po dolasku na prvu točku staze šetači su mogli uživati u vinima Morena Ivančića.

Njegova strast i ljubav prema vinima bili su očiti već na prvi gutljaj njegove Malvazije Salis 2020 i njegovog Curvee Rossa 2019. Ta čarobna vina divno su se sljubila s finim zalogajima koje je spremio Restoran Sergio. Bili su to pravi morski specijaliteti – bakalar i inćuni. Na drugoj stanici kušala se Malvazija i Rose vinarije Stancija Fava. Uz vino ovdje su vinoljupci kušali panin s pečenom svinjetinom i kremom od tartufa koje su pripremili članovi Konobe Nino. Izvrstan brodet s palentom Restorana Kod Marice i odlična osvježavajuća Malvazija te pjenušac Giovanni Blanc & Rose Leonarda Palčića činili su besprijekornu kulisu za treću točku šetnice. Posebnu čar osim odličnih vina i brodeta, čine su i bale sijena na kojima su posjetitelji imali priliku odmarati. Nakon pregršt divnih zalogaja i najboljih plodova istarskih vinograda, taman na pola puta, bilo je vrijeme za točku iznenađenja. Naime, pitoreskno mjesto Dajla okupirali su plemići i plemkinje koji su uz pjesmu te ples nazdravljali s okupljenima uz čašicu odlične rakije Šegon. Bio je to prizor starih zidina i pogleda na more za pamćenje. Poslije njega uslijedile su još tri okrjepne stanice.

Prva je bila ona na kojoj su vinoljupce i šetače dočekali tanjuri izvrsnih istarskih pljukanca čuvenog novigradskog Restorana Half 8. Taj istarski specijalitet savršeno je išao uz vina Ghira, Malvaziju i Špiron 2018. Sljedeća točka gostima je nudila pravi jesenski tanjur – kobasice i kupus Restorana La Taverna. Uz kobasice i kupus točila su se vina Demark, Malvazija i Rose. Posljednja stanica ove novigradske manifestacije bila je zaista šlag na torti. Pekara Ošo spremila je štrukolo s jabukama koji je divno išao uz Muškat žuti i Teraneo vinarije P&P-Pervino. Pjesmi, plesu i degustiranju najboljih istarskim vinima tu nije bio kraj. Sve to nastavilo se uz kušanje odličnih burgera s biftekom.

Upoznavanje s prekrasnom novigradskom ostavštinom i tradicijom

Osim što su šetači, vinoljupci i gosti ove novigradske manifestacije imali priliku jesti istarske specijalitete i kušati novigradska vina, isti su se pobliže upoznali s prekrasnom novigradskom ostavštinom i tradicijom. Šetajući, uz čašu vina zavirili su iza čuvenih novigradskih zidina. One su simbol zaštite i sigurnosti. Središnji dio novigradskih zidina je loža Belveder. Od tamo se pružao predivan pogled na čisto Jadransko more. Stara gradska lučica Mandrač predstavila je snagu Novigrada i njegovih ljudi, dok se zvonik s kipom zaštitnika grada, sv. Pelagija, predstavio posjetiteljima kao simbol ponosa i povjerenja.

Novigradski Wine & Walk by the sea ponovno se dokazao kao istinski vrijedan posjeta. Pružio je svojim posjetiteljima samo najbolje od prekrasnog Novigrada, njegovih vinara i ugostitelja. Predstavio je sjeverozapadnu Istru na najbolji mogući način i pružio svim svojim gostima iskonski istarski hedonizam.

Fotografije: Alen Vrhovec

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: visit_novigradcittanova

 

WINE & WALK BY THE SEA, NOVIGRAD

  • NOVIGRAD-CITTANOVA

    Turističke zajednice Novigrad Cittanova okupila je sve vinare i ugostitelje na području Novigrada koji su svoje neodoljive proizvode nudili na čak deset kilometara dugoj stazi.
  • WINE & WALK BY THE SEA

    Deset kilometara duga ruta Wine & Walk by the sea manifestacije brojala je šest punktova i jedan punk iznenađenja. Redom su se na svakoj stanici smjenjivali okusi istarskih vina, rakija te specijaliteta. Glazbe, plesa, veselja i smijeha nije nedostajalo!