Boutique vinarija Radanović – vinska bajka u srcu Istre

 

U središtu Istre, svega deset kilometara od Pazina i petnaest minuta automobilske vožnje do Motovuna, na 410 metara nadmorske visine smjestio se obiteljski vinski biser, Boutique Vinarija Radanović.

Na čelu vinarije Radanović mladi je i entuzijastični diplomirani vinar

Boutique Vinarija Radanović nalazi se u selu Zovići nedaleko od Trviža i zbog svoje idilične lokacije obećava mir, te potpuno uživanje u dobroj vinskoj kapljici. Na čelu ove obiteljske vinarije je Luka Radanović, koji je nakon završene srednje škole odlučio svoje obrazovanje nastaviti u smjeru vinarstva. Upisao je studij vinarstva u Poreču kojeg je 2018. godine i završio.

Danas je Luka Radanović mladi vinar, koji ispunjen zanosom i optimizmom pristupa razvoju te svakodnevnom unaprjeđenju vinarije. Upravo je on bio vjetar u leđa poslovanju obiteljske vinarije.

Ulaganje u modernu tehnologiju

Naime, Lukin otac, Ivan Radanović, koji je također agronomske struke, 2010. godine je posadio prve čokote od kojih je proizvodio vino iz ljubavi, samo za osobne potrebe. Tri godine kasnije desio se zaokret u poslovanju u vidu ulaganja u tehnologiju proizvodnje vina. Danas, vinarija Radanović posjeduje 1 i pol hektar vinograda u kojem rastu malvazija i teran, a povrh te dvije etikete proizvode još i poluslatki muškat od grožđa nabavljenog iz okolice Momjana.

Kraljica vinarije je malvazija

Sva njihova vina zaintrigirat će ljubitelje vrhunske vinske kapljice. Teran je prozračne rubinske boje, intenzivnih voćnih mirisa ali nježnog i ugodnog okusa u kome dominiraju arome borovnice, kupine te suhe šljive. Poluslatki muškat bijeli, izvrsno vino koje se dobro slaže s raznovrsnim desertima, od cukerančića do svadbene torte. No, kraljica ove krasne obiteljske vinarije je svakako malvazija. Naime, malvazija Radanović nagrađena je, ni manje, ni više, već zlatnom medaljom na ovogodišnjoj Vinistri!

Ova pobjednička malvazija lijepe je zelenkasto-slamnatožute boje, s cvjetnim mirisima među kojima dominira nota bagrema, a s vremenom se javlja i nota žute šljive. Okus joj je živahan, svjež i lepršav ali u njemu ništa ne strši, u aromama se osjeća više cvijeća nego voća, na nepce ponovno dolaze i žute šljive, a u retro okusu pojavit će se i jezgra oraha, i korica domaćeg kruha. Možemo reći kako je upravo malvazija prvo veliko djelo mladog Luke Radanovića koji je u njeno kreiranje uložio mnogo vremena, truda i brige.

Posebno mu je izazovno bilo spojiti potencijale 70 godina starih loza, koje daju vrlo mali prinos ali je grožđe zato izvrsne kvalitete, s prvim urodima mladog vinograda. „Nagrade u našem poslu znače puno jer su dokaz toga da publika cijeni trud i da je proizvod vrhunski. Jako sam sretan da smo ove godine osvojili zlato za malvaziju s obzirom na to da je to prvi put da sam slao istu na neko veće natjecanje“, rekao mi je Luka.

Istarska bajka u Zovićima

Sva ova izvanredna vina divne vinarije Radanović imate priliku degustirati svakog radnog dana od 16 sati do 20 sati i vikendom od 10 sati do 20 sati. Moj vam je prijedlog da prethodno najavite svoj dolazak, kako biste mogli neometano, potpuno i u miru uživati u ambijentu vinarije koji je prekrasan i s kojim se može podičiti malo koja vinarija u Istri.

Naime, svjedočit ćete kušanju vrhunskih vina okruženi zelenilom, u hladu stoljetnih hrastova, zavaljeni u ležaljku ili pak u ugodno uređenoj kušaoni koja može primiti 30ak ljudi. Točnije, uživat će te u pravoj istarskoj bajci!

Familija Radanović skladna je i uigrana

Također, posjetite li vinariju Radanović u istarskim Zovićima svjedočit će te i skladnoj, uigranoj obitelji unutar koje svaki član obavlja svoj dio posla vezanog za vinariju. Tako je otac Ivan odgovoran za vinograd, mama Ana će svakog gosta srdačno dočekati i poslužiti s istarskim delicijama uz vinsku kapljicu, sestra Mikaela zadužena je za marketing obiteljske vinarije, dok je Luka ključ cijelog poslovanja.

Njegova velika podrška u radu mu je, osim obitelji, i djevojka Tina. Vesela obitelj Radanović organizirala je brojne zabava ovo ljeto na kojima su imali priliku uživati brojni uzvanici.

Veselimo se budućnosti vinarije Radanović

Upravo više takvih zabava uz vino, smijeh i glazbu, Radanovići imaju u planu organizirati u svojoj vinariji sljedeće ljeto. Također, planiraju sadnju sauvignon blanca i merlota. Nadalje vinsku paletu će proširiti za još najmanje tri etikete i to odležanu malvaziju, rose od terana te kupažu terana i merlota.

Predlažem vam da ne čekate dugo, već da Boutique vinariju Radanović u Zovićima posjetite već ovaj vikend. Divno je vidjeti kako nastaju ovako mladi vinari, stoga ih treba podržati.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: vinaradanovic

VINARIJA RADANOVIĆ, ISTRA

  • VINARIJA RADANOVIĆ

    Boutique Vinarija Radanović nalazi se u selu Zovići nedaleko od Trviža i zbog svoje idilične lokacije obećava mir, te potpuno uživanje u dobroj vinskoj kapljici.
  • LUKA RADANOVIĆ

    Luka Radanović mladi je vinar, koji ispunjen zanosom i optimizmom pristupa razvoju te svakodnevnom unaprjeđenju vinarije. Upravo je on bio vjetar u leđa poslovanju obiteljske vinarije.