Vinarija Deklić predstavila mlada vina i svoj prvi Merlot

Obitelj Deklić

Bili smo na predstavljanje noviteta iz Vinarije Deklić iz sela Ferenci kod Vižinade, gdje su nas na kušanje dočekala mlada vina iz posljednje berbe, ali i nešto novo, što se dugo kuhalo u vinariji Deklić. Uživali smo na otvorenom u vinogradu na lokaciji Vrh, i to baš onaj vinograd u kojemu raste merlot kojega su Deklići prvi puta napunili kao samostalnu etiketu, iako još nespremno za tržište imali smo ga prilike kušati prvi.

Obiteljska loza od 1920

Vina Deklić rezultat su gotovo sto godina tradicije koju obiteljska loza Deklić njeguje u svojim vinogradima. Braća David i Dino, njihova sestra Lucija, roditelji Ema i Marino, djed Konstantin i ostali članovi obitelji već desetljećima stvaraju obiteljsku vinarsku priču. Obrađuju 20 hektara vinograda,  na crvenoj zemlji, i tu raste malvazija, zatim chardonnay, muškat žuti, merlot, cabernet sauvignon i teran. Od tog grožđa stvaraju osam  aktualnih vina vinarije Deklić: Malvazija i Chardonnay, poluslatki Muškat žuti, rose od Terana, pjenušac Grazia, odležani Teran i Cabernet Sauvignon , te odležani Merlot iz berbe 2019.

Deklić

Deveto vino je nešto drugačije od dosadašnje tradicije vinarije Deklić, Braća David i Dino te njihova sestra Lucija napravili su svoju prvu kupažu, nazvali su je Familia, a kupaža im je bila velika  želja, jer se radi o berbi iz 2015. godine, onoj izuzetno kvalitetnoj godini koja je potakla mnoge istarske vinare da naprave nešto posebno. 

Vinarija Deklić ima velike planove za novu vinariju sa smještajem

Iz vinograda pogled nam se pružao na gradilište nove vinarije. Nešto veliko nas čeka u bliskoj budućnosti. Nova vinarija imat će 3000 četvornih metara. Bit će podijeljena na tri etaže od kojih će dvije biti ukopane pod zemlju do dubine od 17 metara. Sadržat će Barrique salu, skladišta za odležavanje vina, a i uz sve to planira se napraviti vrhunski restoran. 

Plan je cijelu proizvodnju organizirati gravitacijski, bez uporabe pumpi. U novoj vinariji namjeravaju proizvodnju manjih serija posebnih vina, a dozrijevanje osim u bačvama planiraju i u amforama te u betonskim jajima. Uz novu vinariju planiraju zasaditi još 3 hektara vinograda.

Vinarija Deklić

Planirani završetak radova je 2025. godine. Deklići su kreaciju njihove nove vinarije prepustili arhitektu Viktoru Vrečku i njegovom VVA Studiju, koji savršeno razumije njihovu ideju.

Premijera mladih vina

Ove godine upoznali smo se s četiri nova vina iz 2021.: Malvazijom, Chardonnayem i Roseom te premijerno predstavljenim Merlotom iz berbe 2019. koji još nije u prodaji. Prvi samostalni merlot vinarije Deklić, od sorte koju Istra jako voli, Deklići su htjeli dovesti do savršenstva. Merlot je odležao 18 mjeseci u tonneau bačvama (od 500 litara) od francuskog hrasta.

Vino smo sljubili s istarskim delicijama koje je pripremio izvrstan chef Pino Janjić iz konobe Doma u Svetom Petru u Šumi. Tako smo mogli kušati razne kanape, pljukance u vinu, te najbolje obraze od boškarina. Atmosferu je podigla i odlična glazba. 

Predstavljanje noviteta

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: vinarija_deklic

 

Vinarija Deklić, Vižinada

  • VINA DEKLIĆ

    Vina Deklić rezultat su gotovo sto godina tradicije koju obiteljska loza Deklić njeguje u svojim vinogradima. Braća David i Dino, njihova sestra Lucija, roditelji Ema i Marino, djed Konstantin i ostali članovi obitelji već desetljećima stvaraju obiteljsku vinarsku priču.
  • NOVE BERBE

    Napravili su prvi samostalni merlot, od sorte koju Istra jako voli. Uz to mogli smo kušati mladu Malvaziju 2021, Chardonnay 2021 te Rose 2021.