Ovo je prava istarska konoba s najboljim proizvodima od svinje

Mihaela i Antonija Budak

Kvalitetne domaće namirnice korištene za pripremu specijaliteta, nešto su čime se mnogi vole pohvaliti, i to s razlogom. Takva jela su mnogo ukusnija, garantiraju visoku kvalitetu svaki put, a kuhar točno zna s čime radi. Međutim, postoji samo nekoliko mjesta koja doista mogu reći da svoje namirnice pripremaju sami, da ne nabavljaju niti jedan sastojak osim sokova i da znaju točno što koriste u kuhinji. Jedno od takvih mjesta je Konoba Doma, a sada ćete vidjeti zašto. 

Terasa konobe Doma

Konoba Doma smještena je u mjestu Sveti Petar u Šumi, svega nekoliko kilometara od Tinjana a vode ju Mihael i Antonija Budak. Imali su želju stvoriti mjesto na kojem će nuditi samo najbolje proizvode od svinje u različitim kombinacijama. Što to znači? 

Specijaliteti od svinje

Oni imaju svojih 150 svinja, 150 kokoši i 25 hektara zemlje na kojoj uzgajaju hranu kojom hrane životinje, žitarice od kojih rade svoje brašno i sezonsko povrće koje koriste u kuhinji. Radi se o mladim ljudima koji sve rade sami, od početka do kraja. Sve što imaju danas sami su stvorili bez poticaja i potpora. O kakvom se poslu radi možda najbolje pokazuje da mogu ugostiti ukupno 80 ljudi, a imaju kapacitet prerade mesa gdje mogu osušiti i do 3000 pršuta. 

Predjelo u konobi Doma

Ako se nešto može nazvati domaćom ponudom, onda je to ovo 

Cilj otvaranja konobe bio je ponuditi autohtoni istarski proizvod, u svakom smislu riječi. Tako recimo njihov pršut dolazi od svinje koje je uzgojena kod njih, odnosno, nisu nabavili gotovu svinju pa kod sebe obavili preradu mesa. Hrane ih onime što uzgoje u svom vrtu, a sami prerade i iskoriste cijelu svinju. Upravo su se po tome željeli i istaknuti – po ponudi proizvoda od svinje. Osim što to koriste u kuhinji za izradu sezonskih specijaliteta, prodaju odlične suhomesnate proizvode s posebnim naglaskom na pršut. Osim toga, imaju i vlastite kokoši, jaja i povrće koje koriste sezonski. 

Chef Pino i Antonija Budak

Chef Pino izvrsno kuha a to je već dokazao 

Kuhinju konobe Doma vodi chef Pino koji se kuhanjem bavi već 30 godina. Imao je svoj restoran u Austriji, a radio je i u poznatoj konobi 2. Peron u Cerovlju koju je svojom kuhinjom doveo na zavidnu poziciju po kvaliteti. Za početak nam je pripremio odlično predjelo, zaista izvrsno i drugačije brusketa s domaćom kobasicom, fenomenalna pašteta i carpaccio od tikvica.

Domaći pljukanci u umaku od vina

Domaći ravioli punjeni kobasicom

Domaći pljukanci i ravioli

Njoki s kokoškom

Imala sam prilike probati pljukance s domaćom kobasicom u crnom vinu,  najbolje raviole koje sam ikad jela punjene domaćom kobasicom, kaduljom i umakom od krastavaca, hrena i malo meda, i njoke s domaćim kokošjim mesom. Sve smo to završili desertom – grizom s bijelom čokoladom i marmeladom od jagode. 

Desert od griza i bijele čokolade

Nevjerojatna kombinacija okusa koju bih preporučila svima koji vole i znaju cijeniti okus mesa najviše kvalitete. Ono što bi također istaknula je kreativa pristup svim jelima, što potvrđuje da ovo nije još samo jedna konoba u nizu. Zaista vrijedi posjetiti Mihaela i Antoniju kad se nađete u Istri i kupiti si odličan pršut, kobasice i pancetu. Pobrinite se da vas put tamo odvede, planirano ili neplanirano.

Pratite ih na Instagramu: konoba_doma

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 

 



KONOBA DOMA, SVETI PETAR U ŠUMI

  • UZGAJAJU SAMI

    Imaju svojih 150 svinja, 150 kokoši i 25 hektara zemlje na kojoj uzgajaju hranu za životinje, žitarice za brašno i sezonsko povrće koje koriste u kuhinji
  • VLASNICI

    Dvoje predivnih mladih i ambicioznih ljudi, Antonija i Mihael Budak. Želja im je ponuditi vrhunske istarske proizvode od svinje.