Vinarija Barun očarala sve prisutne s 4 nova vina

vinarija Barun

Obitelj Barundić uvijek nas iznenađuje drugačijim i izvrsnim vinima pa su i sada u tome uspjeli.  U divnom ambijentu Rooftop Laterala  predstavili su ni manje ni više nego 4 nova vina iz Doline kardinala, odmah pored samog mjesta Krašić koje u hrvatskoj povijesti zauzima posebno mjesto. 

Vina Barun brend je iza kojeg stoji obitelj Barundić. Josip Barundić rodio se i odrastao je u Francuskoj, te se s 12 godina vratio s obitelji u Hrvatsku. Obiteljsku tradiciju proizvodnje vina odlučio je podignuti na višu razinu te obnoviti vinograde, koje on i supruga Mara, uz puno truda i ljubavi, okopavaju svake godine, najčešće motikom zbog strmog terena. 

vinarija BarunUz obitelj koja stoji iza vina Barun, zaslušni za predstavljanje su i veliki poznavatelji domaćih vina i vinske scene Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Ivan Dropuljić te krašićki župnik Ivan Vučak, a sve je dodatno uljepšao zvuk violončala Ane Rucner.Vina su po redu predstavljena, pjenušac 100+ Pas dosage 2018, zatim crveni pjenušac Perle noir, chardonnay Seugneur 2019. te crni pinot znakovitog imena Cardinal 2016.

Pjenušac iz stogodišnjeg vinograda

Predstavljanje je započelo s pjenušcem iza kojeg stoji posebna priča. Pjenušac 100+ naziv je dobio zato što je od grožđa iz vinograda Gorice nedaleko od Krašića koji je stariji od 100 godina. Prema nekadašnjim je običajima u njemu više od 10 sorata, među kojima su štajerska belina, graševina, kraljevina, muškat bijeli, muškat žuti, plavec žuti, plemenka.Mara i Josip Barundić su, na prijedlog prijatelja Ivana Dropuljića, direktora Festivala Vino.com, te vinskih kritičara i ocjenjivača Željka Suhadolnika i Ive Kozarčanina, odlučili izdvojiti grožđe s tih 400-tinjak trsova i napraviti posebno vino.

Pjenušac 100+

 Berba je bila 24. kolovoza 2018., a 11 mjeseci potom baznim su vinom napunili 252 magnum boce (litra i pol) u kojima je pokrenuta druga fermentacija. Pjenušac je u magnumima sazrijevao na finom talogu do listopada 2022. Pri degoržiranju i pripremi za tržište nisu mu dodavali ekspedicijski liker kojim se reguliraju arome i slatkoća pa pjenušac nosi oznaku “pas dosage” i sasvim je suh. Na prezentaciji u Rooftop Lateralu svojim mirisom zrelih marelica, te okusom najfinije kruške odlično je popratio carpaccio od žumberačke losos pastrve mariniran u limeti i crvenom papru.

vina Barun

Uslijedio je prvi chardonnay iz njihova vinograda na položaju Kremenica, Seigneur 2019. Grožđe je macerirano dva tjedna, a vino nakon fermentacije dvije godine njegovano na finom talogu čime se u njemu razviju složenije arome i jedinstvena punoća. Napunili su 2500 butelja ovog vina uz koje su posluženi carpaccio od kozica s kaparima i cvijetom soli te rižoto sa škampima. 

Treći novi adut vinarije Barun je Perle noir, crveni pjenušac od crnog pinota iz berbe 2017. Kod ovog vina interesantna je maceracija i fermentacija grožđa koje su trajale 50 dana, zatim je vino njegovano 150 dana na finom talogu u bačvi i potom je pokrenuta druga fermentacija u boci u kojoj je na finom talogu proveo još 50 mjeseci. Pjenušac je dovoljno svjež za vratinu na roštilju, dovoljno snažan za nježno pečen steak i dovoljno fin za kolač od crne čokolade s borovnicama i čilijem, a zahvaljujući finim taninima ovom je prilikom bio dobro društvo i tatarskom bifteku. 

Vino iz vinograda Alojzija Stepinca

Priču je definitivno zaokružio Cardinal 2016., crni pinot iz vinograda posađenog na terenu koji je vlasništvo krašićke Župe presvetog trojstva, a obrađivao ga je i sam Alojzije Stepinec tijekom boravka u Krašiću. Nakon 50 dana maceracije na niskoj temperaturi, vino je dvije godine odležalo u bačvicama od hrvatskog i francuskog hrasta, a napunjeno je 215 magnum boca. Toliko je 2016. u svijetu bilo kardinala. Uz ovaj zreli, ali iznimno elegantni crnjak uživalo se i u confitu od patke s mlincima te ciklom s hrenom. 

Cardinal 2016

Lijepu je večer posebno začinila i glasovita violončelistica Ana Rucner. Odsvirala je temu iz Carmine burane Carla Orfa te Odu radosti Ludwiga van Bethovena toliko strasno da joj je prvi put u karijeri puknula struna na gudalu. Zbog toga je na kraju ovog vinskog putovanja prekrasno otpjevala romsku himnu Đelem, đelem. 

Ana Rucner

Vina Barun tako su zaokružila broj etiketa na 10. Dosad su imali tri pjenušca, Elegance od manzonija, muškatni i slađi Amoureux te Le Rosé od crnog pinota, kao i tri mirna vina: Graševinu, Manzoni i Marquiz od crnog pinota. Cijela je prezentacija tako poslužila i kao svojevrsni enogastro putokaz za predstojeće blagdane. 

vina Barun

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur 

Pratite na Instagramu: barunwinery

Rooftop Lateral, Zagreb

  • VINA BARUN

    Vina Barun brend je iza kojeg stoji obitelj Barundić. Josip Barundić (punog imena Joseph-Stephane Špoljar Barundić) rodio se i odrastao je u Francuskoj, te se s 12 godina vratio s obitelji u Hrvatsku. Obiteljsku tradiciju proizvodnje vina odlučio je podignuti na višu razinu te obnoviti vinograde, koje on i supruga Mara, uz puno truda i ljubavi, okopavaju svake godine, najčešće motikom zbog strmog terena. 
  • CARDINAL

    Priču je definitivno zaokružio Cardinal 2016., crni pinot iz vinograda posađenog na terenu koji je vlasništvo krašićke Župe presvetog trojstva, a obrađivao ga je i sam Alojzije Stepinec tijekom boravka u Krašiću. Nakon 50 dana maceracije na niskoj temperaturi, vino je dvije godine odležalo u bačvicama od hrvatskog i francuskog hrasta, a napunjeno je 215 magnum boca. Toliko je 2016. u svijetu bilo kardinala. Uz ovaj zreli, ali iznimno elegantni crnjak uživalo se i u confitu od patke s mlincima te ciklom s hrenom.