Upoznajte vina Milas – vrhunska hercegovačka vina kojima će te se zauvijek vraćati kada ih jednom probate

Nije tajna da oskudno hercegovačko tlo pod okriljem sunca i intervencijom vrijednog hercegovačkog čovjeka daje kvalitetne plodove od kojih se rađaju isto toliko kvalitetna vina. Hercegovina je kraj čija su vina, osobito autohtone sorte žilavka i blatina, nezaobilazna svakom pravom ljubitelju vina. No, što se dogodi kada diplomirani pravnik i čovjek, kojeg je jedan hercegovački vinograd odgojio, počne s velikim trudom, ljubavi i vizijom kreirati vina koja u sebi nose nepogrešive okuse Hercegovine? Desi se jedna odlična vinska priča koju potpisuje Zdenko Milas i koja je vrijedna svake pažnje!

Uspješni pravnik koji ne krije ljubav prema svom kraju

Zdenko Milas dolazi iz Ljubuškog, točnije, iz znamenitog mjesta Humac. Diplomirani je pravnik koji nikada nije zaboravio svoje podrijetlo i činjenicu kako ga je hercegovački kraj odgojio. Od malena je svoje dane provodio u vinogradu, zajedno s majkom obrađivao svaki trs i gledao kako škrta, ali plodna hercegovačka zemlja daje divne plodove.

Stoga nije za čuditi se što se  Zdenko Milas, nakon stečene diplome na Pravnom fakultetu u Zagrebu, odlučio vratiti u svoj kraj koji ga je nesumnjivo odredio i na njemu nastaviti stvarati ono što je generacijski njegovano u njegovoj obitelji. Polazna točka za daljini razvoj posla Zdenku Milasu bilo 1100 obiteljskih loza. 2004. godine on kupuje 150 loza, a 2008. godine otkupio je još 1 ha vinograda te danas, kontinuiranim radom i uloženim trudom, Zdenko Milas broji preko 35 000 loza od kojih nastaju vrhunska Milas vina. Zdenko Milas s velikom pažnjom i privrženosti priča o svom kraju i njegovim ljudima. O tome koliko on zaista jest privržen svom kraju i koliko mu želi boljitak svjedoče dvije činjenice. Prva je ta da je Zdenko predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuškog, koja nastoji svojim djelovanjem poboljšati položaj vinara Hercegovine u Europi i svijetu. Druga je, pak, ta da je reljef humačke ploče, koja svjedoči o početcima pismenosti na tom kraju, Milas stavio na etiketu svojih vina.

Vina Milas djelo su složne obitelji

Vina Milas svjedoče o privrženosti tradiciji, obitelji i kraju, svjedoče o tome da ispravna vizija, mukotrpan trud, ne pristajanje na ništa manje od najboljeg i pravilan pristup mogu iznjedriti samo izvrsnost i uspješnost. Sjajna vina Milas najvećim dijelom djelo su Zdenka Milasa, no ona ne bi bila ni upola tako sjajna da mu u čitavom radu ne pomažu njegova trojica sinova i njegova supruga.

Vina Milas rezultat su truda, rada, brige i ispravnog pristupa

Upravo sam u HKD Napredak u Zagrebu imala priliku degustirati Milas vina. Prva na redu za kušanje bila su vina od sorata koje možete naći rijetko gdje na svijetu osim u Hercegovini – žilavka i blatina. Milas Žilavka iz 2018. godine vjerojatno je najbolja žilavka koju sam probala do sad. Ta žilavka ima snagu i prodornost, bez zamjerke je na nepcu. Milas Žilavka iz 2016. godine vrijedna je svake pozornosti. Također, ovo vino je dvostruki pobjednik na Sabatinama u Primoštenu 2017. i Malom Lošinju 2018. godine. Vjerujte mi nije slučajno da je ova žilavka dvostruka nositeljica šampionske titule. Nadalje, dvije Milasove blatine, ona iz 2015. i ona iz 2012. godine, također su oduševile sve redom.

Blatina 2015 odlične je svježine, aromatski voćno, brojnih zrelih tanina , elegantno, zavodljive arome ima dužinu i ozbiljnost, dok Blatina 2012 izvrsno pokazuje ekspresiju terroira te je puno slasti i pikantno. Na red za degustaciju tada su došla i dva Milasova merlota, Merlot barrique iz 2013. i Merlot reserve iz 2011. godine. Merlot barrique je vino puno strasti i slasti, dok o tome koliko je Merlot reserve izvanredan govore činjenice kako je dvostruki pobjednik Sabatine Neum 2016. i Primošten 2017. te da bi za njega Milas najradije volio da u cijelosti ostane njemu. Iznenađenje dana bio je Trnjak barrique iz 2017. godine koji još nije u prodaji i odležat će najmanje godinu dana.  Vinar ga je donio na inicijativu sommeliera Tome Jakopovića kako bismo svi prisutni mogli vidjeti u kakvom je stanju danas i  kako bismo mogli komentirati tu zahvalnu sortu koja će vrlo brzo kod vinara iz toga kraja biti količinski i kvalitativno u vrhu.

Ovo vino ima intenzivan miris pokošene trave i zelenog oraha. „Trnjak je poput divljeg konja, treba ga znati ukrotiti“, konstatirao je vinar Milas i zaista nije mogao bolje opisati ovo vino o kojem će se zasigurno još pisati.

Tradicija kao vječna inspiracija

Vinarija Milas nalazi se u Humcu u Hercegovini i nezaobilazna je postaja za sve vinoljupce željnih novih izvrsnih okusa i mirisa vinske kapljice. Vinarija Milas oduševljava svojom pričom o tradiciji i porijeklu, o trudu, ljubavi, muci i brizi, o tome kako pravilan pristup, znanje i temeljitost  mogu stvarati samo najbolje od najboljeg. Vinarija Milas na ponos je generacijama obitelji Milas. „Moram raditi tako da to bude na ponos svih nas i tradicija je vječna inspiracija” poručio je skromni Zdenko Milas za kraj.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: vino_milas

VINA MILAS, HERCEGOVINA

  • ZDENKO MILAS

    Sjajna vina Milas najvećim dijelom djelo su Zdenka Milasa, no ona ne bi bila ni upola tako sjajna da mu u čitavom radu ne pomažu njegova trojica sinova i njegova supruga.
  • VINA MILAS

    Vina Milas svjedoče o privrženosti tradiciji, obitelji i kraju, svjedoče o tome da ispravna vizija, mukotrpan trud, ne pristajanje na ništa manje od najboljeg i pravilan pristup mogu iznjedriti samo izvrsnost i uspješnost.