Posjetite Međimurje – kraj fantastične lokalne gastronomije i očuvane tradicije

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, omeđeno rijekama Murom i Dravom smjestilo se Međimurje. Kraj je to koji svakom gostu, posjetitelju, izletniku pruža najbolje od sebe. U Međimurju ćete udahnuti svježi zrak, nauživati se predivnih prizora smirujuće prirode i osjetiti tradiciju. No, najvažnije od svega – iz Međimurja nećete otići gladni! Vaše nepce bit će zahvalno za svaki zalogaj fine domaće međimurske hrane i svaki gutljaj sjajnog vina ovog kraja velikog srca.

Međimurska jela rezultat su tradicije i različitih utjecaja

Autohtona domaća hrana Međimurja je posebna i raznolika. Naime, domaća kuhinja Međimurja je od davnina pod utjecajem različitih čimbenika. Zapadni dio ovog vrta Hrvatske, kako mu mnogi tepaju, dotiče obronke Alpa, dok su njegov središnji i istočni dio ravnica. Međimurska jela vješto ocrtavaju upravo te zemljopisne raznolikost. Također, kroz povijest međimurska jela bila su spremljena tako da zadovolje gladne težake koji od ranog jutra radili u polju, stoga danas svjedočimo o jelima koja, uklopljena u suvremena pravila kuhinje, malo koga neće ostaviti sitima. Dodajmo još kako na spomen međimurske kuhinje prva misao koja nam svima sine jesu pikantno začinjena jela. Te mirodije u međimurska jela dospijele su zahvaljujući trgovcima koji su tim krajem prolazili u srednjem vijeku. Tu posebnost, jedinstvenost, osebujnost međimurskih jela, koja pričaju priču o tradiciji i povijest, prepoznali su tvorci eno gastro projekta Vino uz žlicu. Stoga se 13. izdanje ovog zanimljivog projekta održalo na jednoj od najpoznatijih hedonističkih adresa tog kraja – restoranu Međimurski dvori što je podržala i Turistička zajednice Međimurske županije.

Adresa na kojoj će te najbolje upoznati Međimurje i njegovo gastronomsko bogatstvo

Međimurski dvori nalaze se u srcu Međimurja, u životopisnom mjestu Lopatinec, udaljenom svega 5 km od Čakovca. Ovu sjajnu međimursku priču prije 16 godina pokrenuli su supružnici Tatjana i Marijan Martinjaš želeći dovijeka njegovati tradicionalni pristup međimurskoj kuhinji, pripremajući jela od posebno biranih lokalnih namirnica, kao i namirnica koje izrađuju sami, baziranih na izvornim starinskim recepturama. Njihova želja da svojim gostima približe raznolike i fine okuse međimurskih jela dosegnula je vrhunac ove godine kada su sva domaća jela iz njihove radinosti objedinili u jedan produkt – Međimurski obed, nedjeljni obiteljski ručka koji donosi sve bogatstvo i obilje međimurske kuhinje pred gosta. Međimurski obed jedan je od onih objeda kojih se uvijek sjećate i njegove okuse, mirise te boje prepričavate danima svakome koga sretnete. Također, vrijedni vlasnici ovog međimurskog kulinarskog bisera hrabro prkose svim nedaćama sadašnjosti. Razvili su catering ponudu, ali nisu zaboravili ni svoje vjerne à la carte goste, koji nerijetko svoje važne proslave organiziraju upravo u Međimurskim dvorima.

U Međimurskim dvorima jela su takva da pričaju  slojevitu priču o povijesti, tradiciji, zemljopisnim razlikama i svim ostalim čimbenicima koji su doveli do stvaranja nadaleko prepoznatljive međimurske kuhinje. Za jednim međimurskim stolom, na kojem se sve ranije napisano oslikavalo, u Međimurskim dvorima imali su priliku objedovati uzvanici iz svijeta medija na 13. izdanju projekta „Vino uz žlicu“.

Provjerite ponudu Međimurskih dvora

Tom raznolikom društvo stručnjaka iz svijeta medija domaćini su dobrodošlicu poželjeli uz gin proizveden u obližnjem Šenkovcu, kojem je svježinu dalo voćno vino Summer Wine iz zagorske vinarije Šafran. Taj izvrstan koktel bio je sjajna uvertira u ono što je slijedilo. Naime, uzvanicima je tada bilo posluženo jelo koje je zaštitno lice međimurske gastronomije – meso ‘z tiblice.  Riječ je o najfinijem mesu svinjećeg buta ili karea, posoljenom i osušenom koje se uranja u kosanu mast te posprema u posudu koja se zove tiblica. Uz taj međimurski specijalitet bio su još posluženi sir s bučinim košticama, domaća kobasica i dimljeni jezik.

Meso iz tiblice

Čitavu kombinaciju zaokružio je odlučan Tomšić Pušipel 2020. Sljedeći na redu bio je još jedan međimurski specijalitet s kojim Međimurci vole počastiti svoje goste. Riječ je o trgancima s vrhnjem, nekadašnje težačko jelo koje se danas najčešće radi u slatkastoj varijanti, s makom ili šumskim voćem. Nakon izdašnog predjela došlo je vrijeme za okrjepu u vidu svima nam omiljenog napitka – kave. Gosti su imali priliku uživati u novoj kavi na hrvatskom tržištu Cagliari, koja očarava svojom teksturom i okusom. Naime, tu fantastičnu kavu proizvodi obiteljska tvrtka s tradicijom proizvodnje od 1909. godine. Kušanjem tog obožavanog napitka svi prisutni kavoljupci su itekako došli na svoje. Tom kratkom cigaret & coffee break-u je odzvonilo i na red je došlo jelo koje podsjeća na međimursko razigrano djetinjstvo – tenfana piletina s hajdinom kašom.

Tefana piletina

Nekad se u loncu kuhalo cijelo pile, sada češće u komadima, a uz dobro skuhano meso prilog je bila hajdinska kaša, od žitarice heljde koja se nekad puno uzgajala, a potom bila dugo zapostavljena. Okusi djetinjstva, kaže Martinjaš, vraćeni su zahvaljujući heljdi s OPG-a Stričak. Vinar Nenad Preiner preporučio je uz ovo jelo svoj Pušipel, čija je kvaliteta prepoznata na londonskom Decanteru, gdje mu je dodijeljeno 88 bodova i brončana medalja. Upravo ta kombinacija jela i vina činila su najbolju kombinaciju večeri. Za glavno jelo uzvanicima je bio poslužen jedan jedini paprikaš od divljači koji je zbog svog jakog i nepogrešivog okusa tražio jednako takvo moćno vino.

Uz paprikaš bila je poslužena Belović Graševina 2020, koja je ujedno i službeno vino kuće. Naposljetku, gosti su se osladili slasticom koja ponosno stoji na čelu međimurske kuhinje, međimurskom gibanicom. Ova kraljica slastica priprema se od oraha, jabuka, maka, sira i šećera te sastavljena od tih jednostavnih sastojaka čini prefinu kalorijsku bombu. Uz nju se sasvim dobro uklopilo Šafran Kuhano vino, fino aromatizirana kupaža frankovke i portugizca.

Svi uzvanici su se s Međimurskim dvorima, ali i sa samim Međimurjem pozdravili s jednom željom – kako im se sigurno žele vratiti. Upravo Međimurje sa svojom nenametljivom i smirujućom prirodom, svježim zrakom, velikodušnim domaćinima koji su istinski čuvari tradicije, kuhinjom koja osvaja sva čula i izvrsnim te nagrađivanim vinima može biti i vaš sljedeći odabir za vikend izlet. Vjerujte, bit će to vaš vikend za pamćenje.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: medjimurski.dvori

Fotografije: Nikola Zoko

MEĐIMURSKI DVORI, MEĐIMURJE

  • MEĐIMURJE

    U Međimurju će te udahnuti svježi zrak, nauživati se predivnih prizora smirujuće prirode i osjetiti tradiciju. No, najvažnije od svega – iz Međimurja nećete otići gladni!
  • MEĐIMURSKI DVORI

    Međimurski dvori nalaze se u srcu Međimurja, u životopisnom mjestu Lopatinec, udaljenom svega 5 km od Čakovca.