Vikend ljetnog tartufa i motovunskih vina ponovno nas je oduševio

Konoba Pod Voltom

Iza nas je  treće izdanje gourmet događanja “Motovun Wine Experience | Vikend ljetnog tartufa i motovunskih vina”. Motovunski ugostitelji pripremili su po promotivnoj cijeni menija od 320,00 kn po osobi tri slijeda na bazi ljetnog (crnog) tartufa, uz uključeno besplatno sljubljivanje  s vinima 8 motovunskih vinarija. Mi smo ovog puta odabrali konobu Pod Voltom, ali sa sigurnošću znamo da koju god gastronomsku ponudu da smo odabrali ne bi pogriješili.

8 vinarija i 8 ugostitelja

Ovog vikenda održao se “Motovun Wine Experience | Vikend ljetnog tartufa i motovunskih vina”. U 8 ugostiteljskih objekata na području Motovuna nudila su se tri slijeda na bazi ljetnog (crnog) tartufa – tuber aestivum, uz uključeno besplatno sljubljivanje (engl. wine pairing) s vinima 8 motovunskih vinarija – Benvenuti, Bertoša, Fakin, Tomaz, Valenta, Fachin , Novak i Roxanich.

Motovun

Mogli smo birati između Konobe Fakin, Konobe Mondo, Pod Voltom, restorana Pod Napun, bistro bara Montana Gallery, restorana Kaštel, Roxanich i taverne Casa Rossa.

Mi smo ovaj put izabrali konobu Pod Voltom, gdje smo doživjeli pravo gastro-vinsko iskustvo.

Konoba “Pod Voltom”

Konoba Pod voltom nalazi se u Motovunu, u centru romantičnog srednjovjekovnog gradića u srcu Istre. Predivno mjesto u rustikalnom stilu, s 30 godina dugom tradicijom ima 40 sjedećih mjesta a u ljetnim mjesecima i terasu s još 40 sjedećih mjesta. Dok uživate u  savršenstvu okusa  pogled vam se pruža na jedinstveno stanište bijeloga tartufa – motovunsku šumu. Konoba čak posjeduje licencu “tartufo vero, što znači da vam između ostalog nudi brojne specijalitete s uvijek svježim tartufima. 

Vikend ljetnog tartufa i motovunskih vina

Sama pomisao da na vrhu brda jedeš svježe ljetne tartufe s predivnim pogledom na rijeku Mirnu i divan zalazak sunca dovoljno nas je očarala, a tek kad su krenula stizati jela ostali smo bez teksta. 

Meni je započeo goveđim  carpacciom s rukolom, grana padanom i ljetnim tartufima koji se odlično  sljubio s pjenušcem vinarije Bertoša.

Goveđi carpaccio s rukolom, grana padanom i ljetnim tartufima

Vinarija je to iz Kaldira u Istri u kojoj vina nastaju od grožđa koje se njeguje na 350 m nadmorske visine, na samim vrhovima Istre, a koje se bere isključivo ručno. Spomenuti vinariju Bertoša, a ne spomenuti  rebrending njihovih vina je nemoguće. Kreacijama vižinadskog Studija Sonda, vinska paleta vinarije Bertoša dobila je zajednički nazivnik odnosno brend “Berba”, a za svako vino kreirana je zasebna autorska etiketa koja priča priču o tom vinu. Svježa vina imaju etikete sa svijetlom pozadinom, a ilustracije na njima živahne dok za odležana vina kreirane su etikete tamnijih boja i mističnijeg sadržaja, koje asociraju na kontemplaciju, protok vremena, mjesto čovjeka u svemiru i odnose nebeskih tijela. Ove fantastične etikete zaista vas ostave bez daha, pa i nike čudo da su pokupile i svjetske nagrade.

 Nastavili smo sa svinjskim fileom u umaku s crnim tartufima i domaćim fužima sa svježim crnim tartufima uz Teran Barbarossa od Tomaza. 

Svinjski file u umaku s crnim tartufima i domaćim fužima sa svježim crnim tartufima

Teran Barbarossa je vino proizvedeno isključivo od sorte Terana iz Motovunskog vinogorja, odležano 18 mjeseci u drvenim hrastovim bačvama.Osim što odležava u hrastu, dio grožđa za ovo vino ostavlja se na trsu da se počne prosušivati i bere se koji tjedan kasnije. Rezultati su impresivni; struktura je izvrsna, snažna i stabilna i s lakoćom nosi sve arome do onih prošekastih i onih nalik Portu.

Za desert nas je očarao čokoladni kolač u umaku od gorke čokolade i crnih tartufa.

 čokoladni kolač u umaku od gorke čokolade i crnih tartufa

Ljetni tartufi, lijepo intenzivni, mirisni i fini u svim kombinacijama zaista su nadmašili sva naša očekivanja.

Kod pripreme jela bili su isključivo korišteni svježi tartufi bez ikakvih dodataka, ulja, tartufata.

Obavezno kad ste u prolazu posjetite konobu “Pod Voltom”. Obitelj Pahović, otac Benjamin i majka Milica sa svojom kćerkom Martinom Pahović Bertoša već 25 godina vode konobu Pod Voltom u samom srcu Motovuna. Obiteljska tradicija i dugogodišnje iskustvo garantiraju da će te uživate u  vrhunskom gastronomskom, enološkom i ambijentalnom doživljaju za sva osjetila na predivnoj terasi s još ljepšim pogledom. 

Ovo je već bilo treće izdanje vrhunske inicijative motovunskih ugostitelja i vinara. Ne možemo se dovoljno nadiviti ovom eventu, i samo možemo pohvaliti genijalnu ideju i organizaciju. Naprosto smo se nauživali Motovuna, vina i tartufa te puni dojmova otišli kući.

Nikako nemojte propustiti sljedeći event, nećete požaliti ni sekunde.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu: visit_motovun

Pratite na Instagramu: pod.voltom.motovun

 

Motovun

  • VIKEND LJETNOG TARTUFA I MOTOVUNSKIH VINA

    Treće izdanje gourmet događanja “Motovun Wine Experience | Vikend ljetnog tartufa i motovunskih vina”, koji će se održavati od petka 1.7. do nedjelje 3.7.2022. u 8 ugostiteljskih objekata na području Motovuna u vremenu od 12 do 22 sata.
  • KONOBA POD VOLTOM

    Obavezno kad ste u prolazu posjetite konobu “Pod Voltom”. Obitelj Pahović, otac Benjamin i majka Milica sa svojom kćerkom Martinom Pahović Bertoša već 25 godina vode konobu Pod Voltom u samom srcu Motovuna. Obiteljska tradicija i dugogodišnje iskustvo garantiraju da će te uživate u  vrhunskom gastronomskom, enološkom i ambijentalnom doživljaju za sva osjetila na predivnoj terasi s još ljepšim pogledom.