Veralda izbacila svoj novi bijeli pjenušac od refoška!

blanc de noir

Vinarija Veralda predstavlja Blanc de Noir Brut, prvi hrvatski bijeli pjenušac proizveden od crne sorte refošk. Obitelj Visintin, koja stoji iza ove vinarije, inače jednog od najvećih proizvođača pjenušavih vina u Hrvatskoj, može se pohvaliti velikom stručnošću i kreativnošću. Upravo to je dovelo do toga da na našem tržištu po prvi put imamo pjenušac dobiven metodom stvaranja bijelog vina od crne sorte. Blanc de Noir Brut 2020. je suvremen i inovativan pjenušac koji označava samo jedan od koraka u razvoju punog potencijala autohtonih sorti.

Naglasak na autohtone sorte i osjećaj koji vino pruža

Vinarija Veralda smještena je u sjevernoj Istri, na poznatim bujskim brežuljcima koji se protežu između Buja i Brtonigle. Fokusirani su na autohtone sorte: istarsku malvaziju, refošk i teran jer im je cilj čuvati tradiciju. Tvrde kako je njihova misija staviti čovjeka na prvo mjesto te da nije važno koliko znamo o vinu, nego ono što osjećamo kada ga kušamo. Usmjereni su na intenzitet okusa kako bi osigurali najduži užitak i izazvali emociju.

Zaslužni su i za senzacionalno otkriće Roséa od domaće sorte teran. Naime, to je prvi Rosé u povijesti dobiven 100% od terana pa zato ni ne čudi što se ova vinarija popela na sam vrh domaćih proizvođača vina.

veralda

Napravljen prema ekološkim načelima

Blanc de Noir Brut 2020. peta je etiketa pjenušaca Veralda od istarskih sorti. Dosad smo imali priliku probati Pét Nat od terana, Brut Natur mješavine malvazije i terana, Blanc od malvazije i Xtrian Brut koji je postao prvim pjenušacem rađenim isključivo od terana.

„U kreiranju ove etikete koriste se posebni postupci koji refošk njegovan prema ekološkim načelima pretvaraju u bijeli pjenušac. Osnovne karakteristike refoška – visoka kiselost, svježe voćne arome i okusi, te niži udio alkohola – čine ovu sortu idealnim odabirom za proizvodnju vrhunskih prirodnih klasičnih pjenušaca“, naglasili su iz vinarije Veralda.

Zanimljivo je da se bijela vina od crnih sorti, unatoč veoma kompleksnom postupku, dobivaju već stoljećima. Gdje drugdje, nego u Francuskoj? Na području te, po vinu poznate zemlje, se ovaj način proizvodnje veže primarno uz pjenušce, a izvan nje je ekstremno rijedak što čini ovu etiketu još posebnijom.

Savršeno se stapa s morskim plodovima

Blanc de Noir Brut svojom voćnom strukturom i punim okusom koji jednostavno klizi niz grlo izvrsno će se stopiti s ribom, školjkama, salatama s morskim plodovima pa čak i bijelim mesom. Preporučili bismo dimljeni losos, sushi ili bakalar, a ni ljubitelji sira neće ostati razočarani jer se idealno sljubljuje i s tvrdo odležanim sirevima.

Ovaj najnoviji biser u bogatoj paleti vrhunskih ekoloških vina uvući će se pod kožu čak i onima kojima pjenušac nije prvi izbor prilikom izbora pića, a modernim karakterom privući će i mlađu publiku koja je tek zakoračila na put otkrivanja vrhunskih vina.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite vinariju na Instagramu: Veralda

 

Vinarija Veralda, Istra

  • Veralda

    Vinarija Veralda smještena je u sjevernoj Istri, na poznatim bujskim brežuljcima koji se protežu između Buja i Brtonigle. Fokusirani su na autohtone sorte: istarsku malvaziju, refošk i teran jer im je cilj čuvati tradiciju. Tvrde kako je njihova misija staviti čovjeka na prvo mjesto te da nije važno koliko znamo o vinu, nego ono što osjećamo kada ga kušamo. Zaslužni su i za senzacionalno otkriće Roséa od domaće sorte teran.
  • Blanc de Noir Brut

    Blanc de Noir Brut 2020. peta je etiketa pjenušaca Veralda od istarskih sorti. Ujedno je i prvi hrvatski bijeli pjenušac proizveden od crne sorte refošk.