Stancija Kovačići: Predivna toskanska priča u blizini Opatije

Vinko Frlan

Tamo gdje se miješa planinski zrak s Učke i miris mora opatijske rivijere, smjestila se hrvatska Toskana.  Idilična priroda koju moramo posjetiti, vuče nas još i zbog gastronomske ponude, a za to je zaslužan restoran ‘Stancija Kovačići’, čija priča jednostavno ostavlja bez daha.

Stancija Kovačići na savršenoj je lokaciji iznad Opatije

Stancija Kovačići smjestila se u Rukavcu pored Matulja, u neposrednoj blizini Opatije. U želji da Vas upozna s izvornim, autentičnim lokalnim vrijednostima, restoran priča svoju priču. To čini arhitekturom koja kroz tradicionalni i rustični stil odražava utjecaj podneblja.  Unutrašnjost restorana inspirirana je lokalnom prirodom gdje se isprepliću prirodni materijali kamen i drvo s toplim zemljanim bojama zidova.

Danijela Paliska Frlan

Dašak obiteljske tradicije u modernom ruhu

Vlasnici Danijela Paliska Frlan i Vinko Frlan prepoznali su potencijal i stvorili izvanrednu priču koja se mora doživjeti. Vinko Frlan, u dvostrukoj ulozi vlasnika i glavnog kuhara, odvažio se ostvariti svoju dugogodišnju pomno planiranu zamisao, potpuno obnoviti i prenamijeniti staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća u ugostiteljski objekt koji nosi ime po nadimku Frlanove obitelji u kući kojih se nalazila kovačija (kovačnica).

Chef Frlan od početka ugostiteljskog školovanja u Opatiji stjecao je znanje u obližnjim čuvenim kuhinjama, no za njegove kulinarske vještine presudno je osmogodišnje iskustvo u Kastavskom restoranu Kukuriku. Sudjelovao je u  stvaranju avangardne hrvatske gastro scene čiju filozofiju i danas njeguje u svojoj Stanciji Kovačići.

Stancija Kovačići

Frlan svoju kuhinju opisuje kao mediteransku, sezonsku i kreativnu s naglaskom na tradicionalna jela Kvarnera i Istre, naravno moderno predstavljenu. U jelovniku se uvijek može vidjeti odraz godišnjeg doba u kojem se nalazimo kroz sve ukusne sezonske namirnice.  Osobito je ponosan na svoju domaću tjesteninu i svježi kruh od različitih vrsta brašna s dodacima začinskog i samoniklog bilja. I prije nego ste došli probati njihove specijalitete, možda ste načuli o jetrenoj pašteti i kobasici od Boškarina, jer to su jela o kojima se dugo priča nakon što ih se proba. Ako niste čuli, sada znate da to obavezno morate probati.

Stancija Kovačići svako svoje jelo upotpunjuje lokalnim proizvodima

Ono na što je najviše ponosan, to je da se trudi surađivati sa što više lokalnih dobavljača. Pa tako u svom okruženju već sada surađuje s njih desetak. Meso dolazi iz susjedne mesnice, sir iz Grobnika, kobasice od Boškarina također lokalne, kao i svi mliječni proizvodi koje koristi.

Stancija Kovačići

Zasigurno najinteresantnije je da sol i sve njene varijacije, cvijet soli i začinska sol, dolaze baš iz naše hrvatske solane Nin. Tamo sol ne proizvodi stroj. Sol ne proizvodi ni čovjek. Sol proizvodi sunce, more i vjetar, a ljudska je ruka već generacijama bere s ljubavlju. Kod Stancije Kovačići ne samo da možete osjetiti sol u serviranim jelima, već možete kupiti predivna pakiranja soli, i tako ponijeti savršenu uspomenu.

Sam restoran okružen je miomirisnim vrtovima s više od desetak vrsta mediteranskog bilja poput lavande, ružmarina, bosiljka i mažurana koje Frlan redovito rabi u slatkim i slanim jelima, a uz pomoć roditelja uzgaja i razno povrće.

Stancija Kovačići

Za goste koji žele osim uživanja u delicijama chefa Frlana naučiti dodatno o gastronomiji, organizira se škola primorske kuhinje te vođenje degustacije hrvatskih vina, jer vinska karta sadrži isključivo lokalna vina.

Rezervirajte smještaj u Stanciji Kovačići za vaš sljedeći odmor

Stancija nudi i pet soba za smještajgostiju s pogledom na obližnje obronke Parka prirode Učka s mnoštvom planinarskih staza, a uživati možete i u njihovom bazenu. Izvrsno je polazište za  cijeli kvarnerski kraj, blizu mora i urbanih sredina Opatije i Rijeke, a dovoljno daleko od gradske vreve, pomalo skrivena na stranputici i samozatajna poput njezinih vlasnika. S terase hotela možete vidjeti dva vrha Učke, Orjak i Beljač, a popnete li se gore, cijeli Kvarner vam je na dlanu.

Stancija Kovačići

Stancija Kovačići

Sigurno su vam okusni pupoljci već proradili i sada samo razmišljate što bi sve mogli probati kod Stancije Kovačići. Zato put pod noge i pravac u hrvatsku Toskanu, u Rukavcu kod Matulje!

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: stancija_kovacici

STANCIJA KOVAČIĆI, OPATIJA

  • STANCIJA KOVAČIĆI

    Tamo gdje se miješa planinski zrak s Učke i miris mora opatijske rivijere, smjestila se hrvatska Toskana.  Idilična priroda koju moramo posjetiti, vuče nas još i zbog gastronomske ponude, a za to je zaslužan restoran ‘ Stancija Kovačići’, čija priča jednostavno ostavlja bez daha.
  • DANIJELA PALISKA FRLAN I VINKO FRLAN

    Vlasnici Danijela Paliska Frlan i Vinko Frlan prepoznali su potencijal i stvorili izvanrednu priču koja se mora doživjeti. Vinko Frlan, u dvostrukoj ulozi vlasnika i glavnog kuhara, odvažio se ostvariti svoju dugogodišnju pomno planiranu zamisao, potpuno obnoviti i prenamijeniti staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća u ugostiteljski objekt koji nosi ime po nadimku Frlanove obitelji u kući kojih se nalazila kovačija (kovačnica).