Skrivena bogatstva Buzeta koja vrijedi istražiti već ovog vikenda

Buzet

Jedna od najljepših destinacija na svijetu zasigurno je i Istra. Poznata po svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima ali i vrhunskim namirnicama i gastronomskim bogatstvima malo koga ostavlja ravnodušnim. Baš tako, oduševljeni i očarani, osjećali smo se i mi nakon posjeta istarskog grada Buzeta, čija smo neotkrivena vinska i gastronomska blaga odlučili otkriti na poziv Andree Laković, direktorice TZ grada Buzeta.

Destilerija Aura po svojim izvanrednim proizvodima poznata je i u svijetu

Tog dana prepunog avantura i lijepih doživljaja za nas je svoja vrata otvorila i destilerija Aura. Destilerija Aura već godinama oduševljava svojim majstorskim pothvatima i glas o njihovim iznimnim proizvodima nadilazi granice Lijepe Naše. Naime, destilerija Aura i njeni proizvodi osvajaju prva mjesta na kojem god natjecanju da se pojave. Osobito Aurin gin Karbun uživa pažnju mnogih poklonika. Taj popularni i svjetski nagrađivani Karbun gin proizvodi se u dvije varijante: London Dry stil sa 39,2% alk te Karbun Navy Strength sa 58,5% alk. Naziv Karbun potječe od starog istarskog naziva za ugljen, koji ima važnu ulogu u procesu destilacije, jer na sebe veže toksine i teške metale.

Aura

No nikako ne smijemo zapostaviti i ostale veličanstvene Aurine proizvode koji su rezultat neprestanog rada, ulaganja i usavršavanja obitelji Sirotić te kreiranja originalnih načina proizvodnje. U svojoj ponudi imaju 25 vrste likera i rakija te 4 vrste gina. No, to nije sve. Destilerija Aura proizvodi i džemove koji su bili začetnici čitave ove istarske priče o veličanstvenim proizvodima.

Nakon zanimljivog obilaska, valjalo je predahnuti uz Karbun gin-tonic, koji je na prvu osvojio naša nepca i koji se odlično išao uz platu istarskih delicija. Ali vremena za duži odmor nije bilo, jer već su nas čekali naši sljedeći domaćini – Karlić tartufi.

Aura

Buzet kao grad tartufa skriva pravu malu oazu istih

Kako je divni Buzet poznat pod nazivom „grad tartufa“, nije za čuditi se da je baš ondje svoje mjesto pod suncem našla tvrtka Karlić tartufi. Posrijedi čitave ove divne poslovne priče stoji Radmila Karlić, čiji je otac postavio temelje čitavom ovom tartufarskom pothvatu. Danas su Karlić tartufi djelo ustrajne i marljive obitelji. Svi u se obitelji Karlić bave tartufima – od lova, preko otkupa i uzgoja, do prerade i plasmana svježih tartufa. Posao se uspješno proširio izvan granica Hrvatske i Karlići danas imaju poslovna partnerstva po cijelom svijetu.

Karlić tartufi

Kruna njihovog rada i posvećenosti jest otvaranje prvog hrvatskog Muzeja tartufa koji oduševljava sve. Pronaći ćete ondje brojne info-panele sa zanimljivim činjenicama o tartufima, brojne fotografije, audio-snimke starih tartufara, nekadašnju tartufarsku opremu i pomagala, slike slavnih pasa-tartufara, kao i olfaktornu „učionicu“ koja će vam pomoći da naučite razlikovati mirise različitih vrsta tartufa. Čudesan svijet tartufa uz Karliće u Buzetu nikad nam nije bio bliži!

Karlić tartufi

Buzet je dom i vina Sirotić koja naglašavaju sve kvalitete jedinstvenog terroira

U srcu Buzeta, u selu Medveji smjestili su se vinogradi i kušaonica Daria Sirotića. Dario je treća generacija vinara ove male obiteljske vinarije, čiji se vinogradi protežu na 3,5 Ha vlastitih vinograda uz otkup s još 3 Ha. Zidovi kušaonice puni su diploma i odličja, među kojima su najponosniji na Vinistrino zlato osvojeno za teran 2010. godine, koje im je, kažu, dalo vjetar u leđa da se još predanije posvete vinarstvu. Glavna karakteristika vina Sirotić je jednostavan stil proizvodnje, koji naglašava sve kvalitete ovog jedinstvenog terroira. U svim Sirotićevim vinima osjetit ćete iznimnu mineralnost koja im daje elegantno zatvaranje i priprema za još jednu čašu.

Karlić tartufi

Prvi na redu za kušanje bio je rose iz 2020.godine, kupaža 70% terana i 30 % cabernet sauvignona, koji nas je oduševio svojom pitkošću. Zatim su na red došle čuvena istarska malvazija iz 2020. godine koja je ponosna nositeljica Vinistrinog zlata i ona iz 2021. koja će biti puštena na tržište početkom travnja. Odmah zatim uslijedio je zanimljiv primjerak arhivske malvazije iz 2012, koja nije odležana u drvetu, ali je usprkos blagim oksidacijskim notama u vrlo dobroj formi. Chardonnay iz 2020 oduševio nas je dobro uklopljenim alkoholima i sjajnom malolaktikom. A zatim je red došao na teran 2019 koji je 20 mjeseci odležavao u velikim hrastovim bačvama. Iako je već sada u dobroj formi, ovo vino tek treba doseći svoj puni potencijal, pa preporučujemo čuvanje. Kušali smo i teran iz 2020, koji također pokazuje sjajne predispozicije za rast, te naposljetku, arhivski cabernet sauvignon iz 2013, koji nas je oduševio super-očuvanim kiselinama i mekim, elegantnim tijelom.

Dario Sirotić

Buzet je mjesto marljivih i ustrajnih vinara

Medveje, malo istarsko selo na 210 metara nadmorske visine čuvaju još jedan vinski dragulj. Vina vinara starog kova Adriana Černaka. Njegova vina kušali smo u kušaoni istarskog štiha i bila su to redom sva okusom izvanredna vina. Prva je na red došla malvazija iz 2020 s lijepo uklopljenih 12,5% alk. A zatim je uslijedio neobični rose, koji je blend 80% terana i 20% žutog muškata. Kao pravi pravcati šećer na kraju, uslijedio je bijeli muškat, koji je sa svojih 50 g neprovrelog šećera oduševio većinu prisutnih pripadnica ljepšeg spola, a za kojeg Adriano ponosno ističe osvojeno prvo mjesto na Smotri muškata iz 2019. godine. Uz vina, vrijedni Adriano Černak proizvodi i ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete.

vina Adriana Černaka

Buzet

Nakon svega viđenog možemo s punim pravom reći kako Istra zaista  jest jedna od najljepših destinacija na svijetu, dok je Buzet njena uzdanica koju vrijedi posjetiti i istražiti možda već ovog vikenda!

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite  na Instagramu: destilerijaaura

Pratite na Instagramu: karlictartufi

Fotografije: Nikola Zoko

BUZET, ISTRA

  • BUZET

    Oduševljeni i očarani osjećali smo se nakon posjeta istarskog grada Buzeta, čija smo neotkrivena vinska i gastronomska blaga odlučili otkriti na poziv Andree Laković, direktorice TZ grada Buzeta.
  • DESTILERIJA AURA

    Destilerija Aura već godinama oduševljava svojim majstorskim pothvatima i glas o njihovim iznimnim proizvodima nadilazi granice Lijepe Naše. Naime, destilerija Aura i njeni proizvodi osvajaju prva mjesta na kojem god natjecanju da se pojave.