En primeur: Šest mladih malvazija s pet terroira Istre oduševilo vinske znalce

En primeur

Tipična zelenkasto-žuta boja i izražena sortnost, ali i nijanse koje čine razliku –  vinska radionica mladih malvazija na desetom En primeuru u Zagrebu potvrdila njihov izniman potencijal.

En primeur predstavio je šest odličnih malvazija

 Zagreb, 4. ožujka 2022. – Malvazija s juga, zapada ili istoka istre? A možda ipak ona sa sjevera-sjeverozapada? Službeno je pet terroira na istarskom poluotoku i svaki od njih ima svojih specifičnosti koje se odražavaju u vinu, istaknuto je na tradicionalnoj vinskoj radionici održanoj u sklopu desetog En primeura mladih malvazija, žlahtina i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske u zagrebačkom hotelu Esplanade. Već uigran tim, poznati sommelier Emil Perdec i Kristijan Damijanić iz Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, analizirali su prošlu vinogradarsku godinu i predstavili šest odličnih malvazija iz različitih dijelova Istre.

Emil Perdec

Izražene aromatike i naglašenih sortnih mirisa

Travanj je, kažu, obilježila hladnoća koja je utjecala na nešto manji urod zbog djelomičnog smrzavanja pupova u pojedinim vinogradima. No, već je s prvim danima svibnja započelo suho i toplo razdoblje uz dovoljan broj sunčanih sati. Vrijeme kao naručeno trajalo je sve do listopada. Temperature tijekom ljeta bile su umjerene, bez ekstrema, a dozrijevanje grožđa povoljno, s umjerenom količinom vlage u tlu. Sve je to rezultiralo grožđem iznimne kvalitete. Berba je bila u uobičajenim terminima po idealnom suhom vremenu.

Kristijan Damijanić

„Mlada vina imaju karakterističnu boju za malvaziju, dominira zelenkasto-žuta, u nekim dijelovima poluotoka i s naglašenijom nijansom žute. Izražene su aromatike i naglašenih sortnih karakteristika s dominantno finim zrelim voćnim mirisima breskve, marelice, jabuke, tropskog voća ili pak cvjetno-biljnim aromama mente i ružmarina. Ugodne su svježine, strukturiranog i punog tijela, uravnotežena i harmonična“, istaknuo je Emil Perdec.

En primeur dokazao da su neke mlade malvazije već spremne za tržište

Masterclass je započeo s Malvazijom Matiška iz Nedešćine s istoka Istre, izrazito herbalnih nota i ugodne svježine. Južnu Istru predstavljala je zrela i elegantna Malvazija Siljan iz Šegotića, snažnih voćnih aroma breskve, nešto cvjetnih tragova mente i akacije, sočnog okusa, voćnog aftertastea.

Zapadna Istra predstavila se odličnom Malvazijom Franka Radovana. Svi su se složili da je riječ o velikom vinu voćnih mirisa, zelenkastih nota mente i akacije. Vino je fino, mineralno, zrelo, harmonično, elegantno…

En primeur

Iz sjeverozapadne Istre dolazi Malvazija Novacco, iznimnog potencijala, voćna, svježa, ugodne gorčine i grublje svježine, dok je boje sjeverne Istre branila zaokružena, bogata i elegantna Malvazija obitelji Franković. Za kraj predstavila se Malvazija vinarije Sirotić iz središnje Istre, voćnog mirisa i okusa te ugodne svježine.

Deseto izdanje En primeura u Zagreb je tradicionalno dovelo pedesetak vinara iz Istre, nekoliko s Kvarnera i dvadesetak iz Bregovite Hrvatske. Predstavljanje mladih vina, nije novost u vinskom svijetu. Ovo atraktivno vinsko druženje uveli su Francuzi, a prije deset godina u Hrvatsku su ga prvi doveli Istrijani koji su još jednim masterclassom najavili odlična vina berbe 2021.

En primeur

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Fotografije: Neven Jurjak

EN PRIMEUR, ZAGREB

  • EN PRIMEUR

    Tipična zelenkasto-žuta boja i izražena sortnost, ali i nijanse koje čine razliku –  vinska radionica mladih malvazija na desetom En primeuru u Zagrebu potvrdila njihov izniman potencijal.
  • ŠEST MALVAZIJA

    Već uigran tim, poznati sommelier Emil Perdec i Kristijan Damijanić iz Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, analizirali su prošlu vinogradarsku godinu i predstavili šest odličnih malvazija iz različitih dijelova Istre.