Toni Batel – enolog vinarije Dvorac Belaj postao sommelier za sake

Sommelier

Glavni enolog vinarije Dvorac Belaj, Toni Batel iz Pule postao je među prvim sommelier za sake. Za sve koji možda ne znaju ovog ambicioznog ljubitelja vina, njegova karijera ima nezaustavljivo uzlaznu putanju jer je čvrsto odlučio ne ostati samo na stečenom obrazovanju na stručnom studiju vinarstva u Poreču, već nadograđivati svoje znanje. Od edukacije iz domene pića položio je WSET Level 2, potom tečaj za degustatora (kušača) maslinova ulja pri udruženju O.L.E.A iz Italije, a nedavno je završio prvi hrvatski tečaj za sake sommeliere, u organizaciji Suwija Zlatića (službeni predavač pri organizaciji Sake Sommelier Association iz Londona) i njegove austrijske tvrtke Suwine i tako, između petnaest polaznika iz Hrvatske i Srbije, postao jedan od rijetkih hrvatskih sommeliera za sake.

Što sve morate znati o sake?

„Sake je alkoholno piće dobiveno fermentacijom polirane riže posebnih sorata, a naziva se još i japansko vino od riže. Međutim, od vina je dosta daleko, jer proizvodi se metodom koja je sličnija tehnologiji proizvodnje piva. Za sake sam se zainteresirao kad smo djevojka i ja bili u Japanu. Kao suvenir smo donijeli nekoliko boca sakea,  no tada nisam imao pojma što smo točno kupili. Sada, nakon edukacije, jasnije mi je što sake predstavlja u tradiciji Japana i koliko je bitan za sljubljivanje sa specifičnim jelima Istoka“ kaže Toni Batel koji kao da je vizionar.

Toni Batel

Naime, Hrvati su objeručke prihvatili azijsku kuhinju, sve više se otvara restorana i fast foodova koji nude jela kao što su sushi, sashimi i ramen, a uz njih je sake odlična pratnja. „Uvjeren sam da popularnost sakea tek dolazi na naše prostore, jer onaj koji se trenutno nudi u većini restorana, samo predstavlja „ulazna vrata“ u svijet ovog alkoholnog pića koji se proizvodi pod bezbroj etiketa, od onih za široku potrošnju, pa do vrlo cijenjenih i skupih. A, potrošačima, odnosno gostima u restoranima koji nude japansku hranu, sake će najbolje preporučiti educirani i certificirani sommelier“ objasnio je Toni Batel koji je ovom titulom podmirio osobnu znatiželju i potrebnu za znanjem nečeg novog i mogućnost pružanja usluga koje će biti vrlo tražene na domaćem ugostiteljskom tržištu.

Dobri sake-i dolazi iz ovih 5 regija iz Japana

„Za prepoznati dobar sake, bez kušanja, treba znati iz koje regije dolazi, koja se riža koristi za njegovu proizvodnju, u koju kategoriju spada… Tek na temelju tih parametara se može znati o kakvom se proizvodu radi, odnosno koje je kvalitete. Naime postoji šest osnovnih kategorija sakea, koje su definirane tehnologijom proizvodnje (detalji oko postotka poliranja riže, dodavanja ili ne dodavanja alkohola u konačan proizvod, postotka alkohola u konačnom proizvodu). Ima toga dosta i previše i mislim da je zvanje sommelier za sake budućnost u našoj zemlji i znam da nas se može nabrojati na prste jedne ruke“ nadodao je Toni Batel i usput savjetovao, iz kojih regija (prefektura) dolaze najbolji sake-i. Pa ako ga kupujete neka to bude sake iz prefektura Hyogo, Nara, Kyoto, Niigata, Saga, Akita

Sommelier Toni Batel

Uostalom, kad se pročuje da Toni Batel radi kao sommelier za sake, bit će sigurnije, ugodnije i jednostavnije poslušati njegove savjete i kušati preporuke, te uz vodstvo stručnjaka otkrivati nove arome i okuse, našem nepcu do sada nepoznate.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur 

Pratite na Instagramu: castlebelaj

Vinarija Dvorac Belaj

  • VINA DVORAC BELAJ

    Dvorac Belaj može se pohvaliti da je jedina Château vinarija u Hrvatskoj. Sama riječ znači „dvorac“ na francuskom, iako da bi vinarija imala ovaj status ne mora se nalaziti isključivo u dvorcu, ali Belaj vinarija to uistinu i jest, što daje dodatnu čar.
  • TONI BATEL

    Toni Batel iz Pule postao je među prvim sommelier za sake. Za sve koji možda ne znaju ovog ambicioznog ljubitelja vina, njegova karijera ima nezaustavljivo uzlaznu putanju jer je čvrsto odlučio ne ostati samo na stečenom obrazovanju na stručnom studiju vinarstva u Poreču, već nadograđivati svoje znanje.