Promocija vina Dvorac Belaj u Vinskom Klubu u Zagrebu

Dvorac Belaj

U Vinskom Klubu, njegov direktor Miro Barec i sommelier Tomo Jakopović, svaki tjedan iznenađuju odabirom vinarija Lijepe Naše za degustacije, koje su malo je reći uvijek popunjene. Ovog tjedna smo jedva dočekali predstavljanje vina vinarije Dvorac Belaj.

Jedina Château vinarija u Hrvatskoj

Dvorac Belaj može se pohvaliti da je jedina Château vinarija u Hrvatskoj. Sama riječ znači „dvorac“ na francuskom, iako da bi vinarija imala ovaj status ne mora se nalaziti isključivo u dvorcu, ali Belaj vinarija to uistinu i jest, što daje dodatnu čar. Da bi se vinarija mogla zvati Château mora imati sav urod s imanja, sva vinifikacija mora biti odrađena na imanju, odležavanje također mora biti na istoj lokaciji, te početak distribucije mora krenuti s imanja.

Vinski Klub

Predivna lokacija usred planine Učke

Vinarija se nalazi na istočnom dijelu Istre, na pola puta između Učke i Pazina, 30 minuta vožnje od Opatije, na bijeloj zemlji. Smješten u predivnom krajoliku planine Učka, Dvorac Belaj jedino je  imanje u Hrvatskoj gdje su vinarstvo i dvorac nastali i razvijali se zajedno. Samo imanje sastoji se od dvorca, kojeg je 1575.godine utemeljila plemićka obitelj Barbo, dva aneksa sagrađena u 19.stoljeću te veličanstvenog vinograda koji se proteže duž 12 hektara, a najudaljenija loza je 200 metara udaljena od baroknog dvorca.

Dvorac Belaj u vlasništvu obitelji Belay

Zanimljivo je da je ruski poslovni čovjek Oleg Belay godinama dolazio u Umag, a iz turističke brošure je saznao da postoji dvorac Belaj. Sličnost naziva dvorca i prezimena urodila je kupnjom ovog imanja 2011. godine. koje danas vodi njegov sin Zhan Belay.

Dvorac Belaj

Odajući priznanje mjestu gdje je umjetnost vinarstva rasla zajedno s dvorcem preko pet stoljeća, prepoznali su i stručnjaci na domaćim i međunarodnim natjecanjima, gdje Dvorac Belaj vino više godina uzastopno dobiva zlatne i srebrne medalje.

Godišnje, uz ogromnu brigu o vinogradima, podrumu i vinu, organiziraju do maksimalno petnaest ekskluzivnih privatnih evenata. Jedan od evenata za pamćenje, u kojem i mi možemo uživati je i spot  slavnog Stjepana Hausera za Intermezzo Cavalleria Rusticana, koji je upravo snimljen na ovom predivnom imanju.

Degustacija Vina Belaj u Vinskom Klubu

U Vinskom Klubu, uz Tomu Jakopovića, glavnu riječ u predstavljanju ovih izvanrednih vina svjetskog glasa imao je i jedan od rijetkih hrvatskih sommeliera koji se može pohvaliti ASI diplomom, Josip Orišković. Zbog njegovog dugogodišnjeg rada, truda, edukacija i marljivog učenja, nije za čuditi se da nam je baš Josip Orišković na tako dojmljiv i zanimljiv način predstavio vina Belaj.  Kušali smo deset vina, i to sve zaokružili istarskim delicijama.

vina Belaj

Da krenemo redom s degustacijom.

Prva tri kušana vina bile su malvazije 2020, 2019 i 2016, od čega su zadnje dvije selekcijske etikete koje se puštaju na tržište samo u izabranim godinama, a malvazija 2019. još nije ni stavljena na tržište za vrijeme njegovog kušanja. Malvaziju 2020 proizvode u najvećim količinama i najčešće ju možemo naći u restoranima diljem Hrvatske. Sve malvazije redom imaju prepoznatljivi burgundijski stil, a u vinima se osjeća mineralnost Bijele Istre i velika slast, pa tako možemo i osjetiti notu vanilije i maslaca.

Zanimljivo je kod Malvazije 2016 da je krasi veća svježina nego kod druge dvije i kod koje se mogu osjetiti mirisi netipični za malvaziju poput mirisa makije, herbalnijih nota. Doznali smo da je ovog vina ostalo još samo 200 boca na imanju, te da je cijenjeni Gianfranco Kozlović pomogao pri vinificiranju i dao korisne savjete za izradu.

vina Belaj

Zatim smo nastavili s Chardonnayem. Kušali smo Blend Belaj, kombinacija 30% chardonnaya i 70% malvazije iz 2020. godine, čija etiketa zasigurno oduzima dah, jer prikazuje najstariji prikaz imanja još prije 600 godina. Uslijedili su  Chardonnay iz 2020. i Chardonnay 2020. selekciju s jednog hektara vinograda za kojega smatraju da ima najbolji položaj za chardonnay na Belaju.

Nadalje, došla su na red crna vina, i to prvo Pinot Noir 2019. koji nam je donio  bogat okus jeseni kroz svoje dominantno zemljane note.

Merlot 2019.  definitivno jedno netipično vino u moru malvazija koje su  inače slabijeg karaktera uglavnom uvijek mekana, ovaj Merlot je grubljeg tanina, pokazuje puno prostora za napredak, ali zasigurno jedan on najinteresantnijih primjeraka ove večeri.

Dvorac Belaj

Za kraj uživali smo u kupažu merlota i pinot noira iz 2019. i 2017. godine, pod nazivom Merlot Noir. Bezvremensko vino, u isto vrijeme snažno i elegantno, prava je meta svih kolekcionara.

Vina Belaj uvijek iznova oduševljavaju, i ne preostaje nam drugo nego uputiti se na njihovo imanje, i uz čašu vina uživati u tajnama koje čuva veličanstveni dvorac Belaj.

vina Belaj

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: castlebelaj

Fotografije: Nikola Zoko

VINA DVORAC BELAJ, ZAGREB

  • VINSKI KLUB

    U Vinskom Klubu, njegov direktor Miro Barec i sommelier Tomo Jakopović, svaki tjedan iznenađuju odabirom vinarija Lijepe Naše za degustacije, koje su malo je reći uvijek popunjene. Ovog tjedna smo jedva dočekali predstavljanje vina vinarije Belaj.
  • VINA DVORAC BELAJ

    Dvorac Belaj može se pohvaliti da je jedina Château vinarija u Hrvatskoj. Sama riječ znači „dvorac“ na francuskom, iako da bi vinarija imala ovaj status ne mora se nalaziti isključivo u dvorcu, ali Belaj vinarija to uistinu i jest, što daje dodatnu čar.