Predstavljena je Santa Elisabetta, veličanstveno vino obitelji Benvenuti iz berbe 2017.

U prekrasnom ambijentu riječkog hotela Hilton Costabella obitelj Benvenuti predstavila je novu berbu svojeg krunskog vina Santa Elisabetta. O tome koliko je ova treća po redu Santa Elisabetta veličanstvena govori činjenica kako je dostupna tek u 3900 primjeraka!

Luksuzni i raskošni ambijent Hilton Costabella hotela u Rijeci bio je idealna pozornica za predstavljanje jednako tako luksuznog i raskošnog vina obitelji Benvenuti, vina Santa Elisabetta. Također, tog dana u studenom sunce je bilo visoko na nebu, čineći da pogled koji puca s terase ovog riječkog hotela bude još veličanstveniji. Tako je Santa Elisabetta dobila čarobnu scenu za svoje predstavljanje, onakvu kakva i priliči jednom ovakvom neponovljivom vinu.

Savršena ravnoteža između koncentracije i elegancije

Nova Santa Elisabetta dolazi iz berbe 2017. i u čaši nudi savršenu ravnotežu između koncentracije i elegancije. Santa Elisabetta je plod ideje da se publici ponudi autentično istarsko, ali iz klase najfinijih vina svijeta. Naime, dobivena je od terana, za koji su autori vina, braća Albert i Nikola Benvenuti, uvjereni da je sorta budućnosti, jer u sebi utjelovljuje neizmjerni potencijal kad je u pitanju kvaliteta, savršeno je prilagođen klimatskim promjenama, a istovremeno posjeduje jedinstveni okus, karakterističan samo za centralnu Istru, preciznije Motovunštinu.

“Santa Elisabetta je plod naše težnje da dosegnemo savršenu verziju terana. U teran vjerujemo iz sveg srca i toj potrazi smo potpuno posvećeni. Vjerujemo u njegov čvrsti i živi karakter, u njegovu finesu i dugovječnost, u potencijal da u pravim uvjetima da vino najviše klase. Uvjereni smo da Santa Elisabetta na nadmorskoj visini od 330 metara, s optimalnom izloženošću suncu i strujanju zraka, s bijelim istarskim tlom koji teran obožava, je upravo taj položaj i upravo taj vinograd koji mu omogućava da pokaže najbolje od sebe“, objasnio je svim prisutnima Albert Benvenuti.

Čuvanje autentičnosti i prepoznatljivosti sorte

Za proizvodnju Santa Elisabette obitelj Benvenuti bira samo najkvalitetnije grozdove. Također, braća Benvenuti osobitu brigu pridaju očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte, kako bi okus koncentracijom i zdravljem savršenog te idealno dozrelog grožđa bio prenesen u bocu na što vjerniji način.

„Nakon fermentacije vino njegujemo u drvenim bačvama različite starosti i različitih veličina čime mu dajemo priliku da se razvije na različite načine i stvorimo dobar materijal za finalnu kupažu. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov ključan doprinos bude samo da vino prevede iz mlade u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i vlastiti potencijal za dugo čuvanje u boci”, rekao je Nikola Benvenuti.

Stručnjaci biraju najbolje od najboljeg

Tu proces kreiranja tog velikog vina ne prestaje. Kako bi se u konačnici samo od najboljeg sadržaja kreirala Santa Elisabetta, braća Benvenuti svoj  sadržaj daju na prosudbu komisiji sastavljenoj od iskusnih poznavatelja vina i tržišnih trendova koji im potom pomažu sastaviti finalnu kupažu. Komisija za odabir vina za 2017. godište je bila u sastavu Rene Bakalović, Davor Butković, Danijela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Tihomir Purišić, Sanja Simić i Saša Špiranec.

Oni su kušanjem naslijepo odabrali najbolji omjer vina iz različitih bačvi, nakon čega su odabranim vinom napunjene boce i stavljene na dodatno odležavanje od još 6 mjeseci. Po isteku tog roka je priređeno ovo predstavljanje i Santa Elisabetta iz 2017. je konačno puštena na tržište nestrpljivim kupcima i kolekcionarima.

Mlado ulje Chiavalon

Tog dana predstavljeno i je mlado maslinovo ulje Chiavalon. Imali smo priliku kušati mlado ulje koje je nastalo u prva tri dana ovogodišnje berbe.

Ulje je to koje je vrlo aromatično i njegova pikantnost nije u velikoj mjeri naglašena, stoga će odgovarati i onima kojima ta gorčina maslinovog ulja inače ne odgovara. Kako su maslinova ulja Chiavalon inače najnagrađivanija istarska ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu, ne sumnjam kako će se i  njihovo ovogodišnje maslinovo ulje okititi brojnim nagradama.

Bio je to idealan spoj predstavljanja velikog vina obitelji Benvenuti, Sante Elisabette i odličnog maslinovog ulja Chiavalon!

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: benvenuti_wines

Pratite na Instagramu: chiavalon_extravirginoliveoil

 

PREDSTAVLJANJE SANTE ELISABETTE 2017, HILTON COSTABELLA RIJEKA

  • SANTA ELISABETTA

    Nova Santa Elisabetta dolazi iz berbe 2017. i u čaši nudi savršenu ravnotežu između koncentracije i elegancije. Santa Elisabetta je plod ideje da se publici ponudi autentično istarsko, ali iz klase najfinijih vina svijeta.
  • CHIAVALON

    Imali smo priliku kušati mlado ulje koje je nastalo u prva tri dana ovogodišnje berbe. Ulje je to koje je vrlo aromatično i njegova pikantnost nije u velikoj mjeri naglašena, stoga će odgovarati i onima kojima ta gorčina maslinovog ulja inače ne odgovara.