Mrzlin grad u srcu Like pun je pogodak za produženi odmor

Jesen je idealno godišnje doba za bijeg od hektične i užurbane svakodnevice ondje gdje će nam se tijelo, ali i duh potpuno odmoriti. Idealno je to godišnje doba za bijeg na mjesto gdje će se drugi o nama brinuti kuhajući nam okrepljujuću domaću hranu, a mi ćemo uživati u pogledu na netaknutu prirodu i u dugim šetnjama. Baš takvo mjesto je ono u srcu Like, u Korenici i zove se Mrzlin grad.

Ostvarenje sna

Mrzlin grad je prije sedamnaest godina osnovao divan par, Sonja i Branko, čiji je san bio živjeti u planinama, sa svojim životinjama kuhajući domaću hranu i uživajući u pogledu na prekrasnu Ličku Plješevicu. Sonja i Branko, inače lovci, ostvarili su svoj san o kući u srcu prirode, svega 15 kilometara od jednog od najljepših nacionalnih parkova na svijetu – Plitvičkih jezera.

Mrzlin grad divna je i topla obiteljska priča koja se temelji na tradiciji lova i lovačkog života, ali koja raste i razvija se kroz suvremeni te moderni pristup ugostiteljstvu. Drvo, kamen, toplina doma, miris domaće hrane, pogled koji ostavlja bez daha, šumovito i planinsko okruženje, prekrasna priroda jest ono što Sonju i Branka veseli, te je to ono što žele podijeliti sa svojim gostima.

Drvene i suvremeno uređene ljepotice

Mrzlin grad je kompleks koji se sastoji od dvije smještajne kuće, bazena i restorana otvorenog tipa „La Ursula“. U jednoj kući nalazi se 10 soba, lobby za druženje s velikim  kaminom, dok druga, koja podsjeća na lovačku kuću, ima 6 soba  manjih gabarita i  konobu s kaminom.  Nova kuća spoj je modernog uređenja i tradicije. Ima sve što suvremenom gostu može zatrebati, ali je zadržala taj lovački identitet koji se ogleda u detaljima od drva. Lovačka kuća prema svom uređenju uistinu to i jest.

Drevna ljepotica, čije zidove krase lovački trofeji Sonje i Branka. Te dvije kuće zajedno mogu ugostiti 44 ljudi. Ono što daje toplinu i osjećaj doma tim dvjema kućama jesu predivni kamini pored kojih je tako lako zamisliti odmore dok su vani niske temperature. U divnom dvorištu meni i mojem društvu dobrodošlicu je poželio Dario Pap, šogor Sonje i Branka koji je ujedno i vlasnik ovog predivnog Mrzlin grada, te Martin Božić koji je direktor ove odlične priče.

Napunite baterije u srcu prirode, lutajući planinama i šumama divne Like

Nakon lijepe dobrodošlice okrijepili smo se doručkom koji se sastojao od prefinih ličkih specijaliteta, mekanih kiflica, ličkog sira i narezaka. Nakon takvog doručka jedino što nam je preostalo jest diviti se neopisivo lijepom pogledu na Ličku Plješevicu. No, valjalo je kalorije sakupljene na doručku potrošiti, stoga smo krenuli na obilazak kompleksa te u šetnju idiličnom prirodom koja okružuje Mrzlin grad.

Pravo je ovo mjesto za svakog tko želi napuniti baterije u središtu prirode, lutajući planinama i šumama divne Like. Blizina Plitvičkih jezera još jedna je posebna draž ovog mjesta, te rijeka Korenica gdje svi ljubitelji avanture mogu na rafting.  Došlo je vrijeme ručku i to onog pravog domaćeg ličkog ručka.

Prefini ručak od domaćih namirnica

Ručak u „La Ursuli“ još će se dugo prepričavati. Prvo, zbog uređenja samog restorana koje je toplo i ugodno te ga je zbog toga teško napustiti, ali i zbog same hrane koju sprema chef Ivan Martinović i koja je takva da bi ju svakog dana jeli. U „La Ursuli“ smo kušali juhu od bundeve s bučinim košticama i uljem od buče, zatim patku konfit batak zabatak na pečenom batatu i domaćem kajmaku u umaku od vina i šumskog voća, te mesnu štrucu od divljači i prepeličjih jaja u lisnatom tijestu sa sezonskom salatom.

Specijalitet ovog restorana je dimljena pastrva s domaćom krumpir salatom koju svatko tko stupi u „La Ursulu“ mora probati. Jeli smo i koljenicu od divlje svinje u tamnom umaku na pire krumpiru koja nas je oduševila svojom mekoćom. Janjeći kotleti s pečenim krumpirom na način šefa kuhinje i gulaš od divljači s domaćim gnjudima, također su bili jako fini. Ono što je oduševilo sve prisutne i što se malo gdje drugdje može probati jest domaća tjestenina s pršutom od medvjeda.

Jednom riječju, savršenstvo na tanjuru! Nakon svega opisanog došao je red i na desert. Slasne domaće deserte u „La Ursuli“ spravlja Maja Martinović. Degustirali smo njenu panakotu sa šumskim voćem i domaću savijaču s jabukama. Ne moram vam ni reći kako je to bila točka na i ovom ručku kojem se ne može naći zamjerka.

Sve namirnice od kojih se rade jela u „La Ursuli“  domaćeg su, poznatog i lokalnog podrijetla. Način rada jest takav da meni za taj dan sastavljaju od svježih namirnica i od onih koje su tog dana uspjeli nabaviti. Vinska karta u „La Ursuli“, također je sastavljena od domaćih etiketa i to redom od etiketa koje pripadaju vinarima Istre, Slavonije i Plešivice. „La Ursula“ prava je oaza domaćih namirnica od kojih nastaju neopisivo fina jela.

U Mrzlinom gradu vrijedi moto kako gost samo treba doći, a sve drugo treba prepustiti osoblju istog. Kako sam se sama uvjerila, tomu uistinu jest tako. Zbog toga, ali i zbog savršene domaće hrane i divne prirode vrijedi doći u Mrzlin grad već ovaj produženi vikend. Vjerujete mi, iskustvo odmora koji će te ovdje dobiti bit će vam vodilja za svaki vaš sljedeći odmor.

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: mrzlin.grad.plitvice

Fotografije: Rene Karaman

MRZLIN GRAD, KORENICA, LIKA

  • MRZLIN GRAD

    Mrzlin grad je prije sedamnaest godina osnovao divan par, Sonja i Branko, čiji je san bio živjeti u planinama, sa svojim životinjama kuhajući domaću hranu i uživajući u pogledu na prekrasnu Ličku Plješevicu.
  • LA URSULA

    Mrzlin grad je kompleks koji se sastoji od dvije smještajne kuće, bazena i restorana otvorenog tipa „La Ursula“. Ručak u „La Ursuli“ još će se dugo prepričavati.