Odličan festival mjehurića održava se na Maksimiru ovog petka, 02.lipnja

6. Salon pjenušavih vina Zagreb

Zagreb, 23.5.2023.Na tiskovnoj konferenciji 6. Salona pjenušavih vina u Zagrebu predstavljeno je ovogodišnje »boutique« izdanje Salona koji će se održati u petak, 2. lipnja 2023., od 15h do 21h, u restoranu Maksimir, u zelenilu najljepšeg zagrebačkog parka Maksimir. Okupit će 30-ak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije te pozvati sve ljubitelje na umjereno uživanje u mjehurićima. Od prošle godine zagrebački i ljubljanski Salon preselili su se na (polu)otvorene prostore, okružene zelenilom i time privukli još više posjetitelja. Uz kušanje pjenušaca i druženje s vinarima, posjetitelji će moći nazočiti na dvije vinske radionice, na koje je ulaz besplatan, uz prethodnu prijavu. Time i ovaj put organizatori ističu važnost edukacije i podizanja kulture stola na višu razinu.

Važne informacije:

– datum: petak 2. lipnja 2023., od 15 do 21 h

– lokacija: restoran Maksimir, park Maksimir, Zagreb

– ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji po cijeni od 30 eura (Entrio) ili na dan Salona, na ulazu, na blagajni

Popis izlagača:   https://www.salonofsparklingwines.com/zagreb

Press akreditacija: https://www.salonofsparklingwines.com/press

Nagrađivani pjenušci

»I ove godine izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani,  a posjetitelji će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban »pjenušavi menu restorana Maksimir« za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio »kao na filmu« pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar, s filmskom glazbom. Za hidrataciju će se pobrinuti voda Cetina, Tvornica Leda uljepšat će prostor ledenim skulpturama, a na radionicama ćemo piti vina iz posebnih čaša tvrtke Riedel – objasnila je direktorica Salona prof. Marija Vukelić, dodavši da se zagrebački događaj već šest godina organizira po slovenskoj licenci mreže »Salon of Sparkling Wines« i da su slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Najavila je i 9. Salon penečih vin Ljubljana koji će se održati tjedan dana nakon zagrebačkog,  9.06.2023.

Nagrađivani pjenušci

Ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines – Hrvati apsolutni pobjednici

Kao i dosadašnjih godina, organizirano je veliko međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines, održano u Ljubljani, 20.05.2023.u restoranu Pen Klub. Sedmeročlanu komisiju hrvatskih i slovenskih enologa, vinskih akademika/ diplomanata londonske škole WSET predvodila je predsjednica izv.prof. dr Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Komisija je ocijenila 74 uzorka. Direktorica zagrebačkog Salona, Marija Vukelić ponosno je naglasila da je prvi puta u povijesti zajedničkog ocjenjivanja apolutnu pobjedu odnijela Hrvatska  – najbolji je bio Kopjar Organic Rosé Pinot Noir brut iz Središnje Bregovite Hrvatske, iz Zagorja. Dodatno, s 91,2 boda Kopjarev je rosé odnio titulu najviše ocijene u povijesti ovoga ocjenjivanja. Na drugom je mjestu bijeli pjenušac Jazz brut slavonske vinarije Josipović i treći najbolji pjenušac je 1288 brut vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Zagorski Rosé Kota 260 extra brut osvojio je odlično 2. mjesto u kategoriji ružičastih vina tradicionalne metode.

UKUPNI REZULTATI:  

Najviše ocjenjena vina mreže Salon of Sparling wines 2023  (ukupni pobjednici)  

 1. mjesto: Kopjar Organic Rosé Pinot Noir, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (91,20)
 2. mjesto:Josipović Jazz, Slavonija i Hrv. Podunavlje, Slavonija (90)
 3. mjesto:Pavlomir vina, 1288, Hrvatska Istra i Kvarner; Kvarner i Hrvatsko Primorje (89,60)

Najviše ocenjena vina 6. Salona pjenušavih vina Zagreb 2023 su:

Bijela pjenušava vina, klasična metoda

 1. mjesto:Josipović vina, Slavonija i Hrv. Podunavlje, Slavonija (90)
 2. mjesto:Pavlomir vina,1288, Hrvatska Istra i Kvarner; Kvarner i Hrvatsko Primorje (89,60)
 3. mjesto:Albiana Wines, Penina Brut, Posavje, Dolenjska; Slovenija (88,60)

Rosé pjenušava vina, klasična metoda

 1. mjesto:Kopjar Organic Rosé Pinot Noir, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (91,20)
 2. mjesto: Vina Kota, Rosé 260, Središnja bregovita Hr; Zagorje-Međimurje (87,80)
 3. mjesto: Radgonske Gorice, Zlata radgonska penina Ciconia Rosé brut, Podravje, Štajerska Slovenija(87,2)

Najavljen pjenušavi doručak na Kvarneru

 Na konferenciji za medije najavljen je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinariji Pavlomir, 24.06.2023.

Salon pjenušavih vina Zagreb ponosi se time da je jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te je tako direktorica Marija Vukelić osmislila Pjenušave doručke u vinogradu (od Zagorja, Plešivice, Srijema, Erduta, Međimurja do Kvarnera) te pjenušave marende u Srednjoj i južnoj Dalmaciji. Tim se projektom smišljeno promovira pjenušava destinacija. Na konferenciji za medije predstavljen je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, organiziran u suradnji s TZ Grada Novi Vinodolski i udruženjem Vina Kvarnera, najavljen za 24.06.2023.u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom. Na konferenciji za medije govorili su Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir i direktorica tz Grada Novi Vinodolski, Tena Peričić  najavivši veliku 145 obljetnicu organiziranog turizma na svom području. Uz  obljetnicu turizma, slavi se 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina vinarstva u Pavlomiru. Ove obljetnice govore o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog grada,  a jedan od slavljeničkih događaja bit će upravo Kvarnerski Pjenušavi doručak u vinograduna koji su pozvani svi ljubitelji pjenušaca, domaćih izvornih proizvoda i dobre zabave na otvorenom.

Partneri i prijatelji  6. Salona pjenušavih vina Zagreb su restoran Maksimir, Miva Galerija Vina/Riedel čaše, voda Cetina, Tvornica leda Zagreb, MB SuperCopy, portali Travel Advisor/Savjetnik za putovanja i Foto Foodie, TZ Grada Novi Vinodolski i vinarija Pavlomir.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite na Instagramu: salonofsparklingwine

6.Festival pjenušavih vina, Zagreb

 • Salon pjenušavih vina 02.06.

  I ove godine izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani,  a posjetitelji će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban »pjenušavi menu restorana Maksimir« za ovu prigodu.
 • Mjesto održavanja

  U restoranu Maksimir, u zelenilu najljepšeg zagrebačkog parka Maksimir okupit će 30-ak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije.