Razotkrivanje bogatstva najznačajnije vinske sorte na Festivalu graševine

Festival Graševine Kutjevo

Dvorac Kutjevo, bezvremenski simbol kulture i baštine, ponovno će očarati ljubitelje vina otvarajući vrata svojih podruma za dugo iščekivani Festival najznačajnije hrvatske loze – graševine. Ova će se manifestacija održati 3. lipnja 2023. godine u periodu od 10 do 20 sati.

Udruga Kutjevačkih vinara organizira cijenjeni Festival graševine još od 2007. godine. Ova godišnja Kutjevačka manifestacija postala je proslava hrvatske vinarske izvrsnosti. Stoga organizatori i ove godine svečano pozivaju goste da se pridruže ovoj manifestaciji i upuste u primamljivo istraživanje različitih okusa graševina. Očekuje ih raznovrsna ponuda vinarija koje će izložiti najbolje selekcije svojih proizvoda. Posjetitelji će moći kušati raznolike okuse vina koje su im pripremili vinari iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Osim užitka degustacije, gosti će imati priliku družiti se s vinarima i OPG-ovima s područja grada Kutjeva te uroniti u priče koje se kriju iza svake boce.

Organizatori ovog festivala, Udruga kutjevačkih vinara i Graševina Croatica pripremili su tri interaktivne vinske radionice za svoje posjetitelje – „Kako je nastalo Mačovo brdo?“, „Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba“ i „Sedam veličanstvenih retrospektiva graševina dosadašnjih šampiona Festivala graševine.“ U sklopu radionica, gosti će imati priliku kušati raznoliku ponudu graševina iz lokalnih vinarija. Time će istražiti nijanse različitih berbi i prikazati izvanredan raspon stilova koje nudi ovo posebno vino.

Festival Graševine

Prva radionica „Kako je nastalo Mačovo brdo“ napravljena je u čast Branku Mihalju, velikom kutjevačkom vinaru i jednim od najboljih proizvođača graševine u Hrvatskoj i šire. Sommelier Mario Meštrović gostima će prezentirati izuzetan užitak Mihaljevih vina s Mačovog brda. Profesor Josip Mesić vodit će radionicu „Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba“ gdje će goste upoznati sa sličnostima i razlikama graševina s istočnog i zapadnog dijela Slavonije i Podunavlja. Posljednju radionicu održat će Sommelier Darko Lugarić u kojoj će istaknuti sedam najbolje nagrađivanih vina na dosadašnjim Festivalima graševine.

Salon ocijenjenih vina omogućit će posjetiteljima da tijekom prekrasnih saksofonskih instrumentala uživaju u degustaciji preko100 zlatno ocjenjenih vina graševine. Uz to, posjetitelji će imati priliku kušati i najnovija izdanja graševina na tržištu. Dovodeći festival pri kraju, grad Kutjevo i Turistička zajednica grada Kutjeva organiziraju zabavni program i događaje za sve generacije na Trgu graševine. Posjetitelji će moći sudjelovati u eno gastro sajmu, vinskom maratonu, koncertu Harisa Džinovića i mnogim drugima.

GROW du Monde prvo je međunarodno natjecanje koje je posvećeno samo za ocjenjivanje vina sorte graševine. Svake četiri godine domaćin je Hrvatska, a ove se godine održava 14. lipnja 2023. godine u dvorcu Kutjevo. U natjecanju GROW sudjeluju preko 200-njak različitih primjeraka graševina koje ocjenjuju pet komisija po četiri međunarodna ocjenjivača iz 10-ak europskih država. Vina se natječu u sljedećim kategorijama: mlade/svježe, zrele/odležane, jantarne, pjenušave i desertne graševine. Proglašenje pobjednika održat će se u Osijeku, 16. lipnja 2023. godine.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

 

Festival Graševine, Kutjevo

  • Udruga kutjevačkih vinara

    Udruga Kutjevačkih vinara organizira cijenjeni Festival graševine još od 2007. godine. Ova godišnja Kutjevačka manifestacija postala je proslava hrvatske vinarske izvrsnosti.
  • Zanimljiv program

    Organizatori ovog festivala, Udruga kutjevačkih vinara i Graševina Croatica pripremili su tri interaktivne vinske radionice za svoje posjetitelje, te bogat zabavni program za sve generacije.