Predstavljena Santa Elisabetta 2016 – vino za koje postoji duga lista čekanja

Santa Elisabetta 2016

Ovog je petka, 23. listopada, na prekrasnom vidikovcu Amadria parka u Opatiji, predstavljena je kruna Benvenuti vinarije – vino Santa Elisabetta 2016. Prošle godine kada su berbu 2015. prvi put predstavili, vino je rasprodano svega par tjedana nakon izlaska na tržište, a s obzirom na rekacije okupljenih sommeliera, vinskih trgovaca i brojnih medija ispred hotela Royal, ni ova berba neće dugo biti dostupna. 

Braća Benvenuti sa Santa Elisabettom

Santa Elisabetta vino od sorte teran, po kojoj je vinarija Benvenuti prepoznata kao jedna od vodećih kada je u pitanju kvaliteta. Ipak, vino Santa Elisabetta potpuno je druga priča jer se radi o ispunjenju želje Alberta i Nikole Benvenutija da tu razinu kvalitete podignu na najveću moguću razinu. Prošle je godine ovo vino iz berbe 2015., rasprodano u nekoliko tjedana, a za 2016. berbu, lista rezervacija već sad nadmašuje raspoložive količine. 

Predstavljanje vina Benvenuti

Kvaliteta koja u proizvodnji zahtjeva više nego što mislite 

Ako se pitate što je sve potrebno da bi se proizvelo vino koje se rasproda prije nego što je uopće dostupno, odgovor je jako puno. Do trenutka kada je ovo vino spremno za konzumiranje, ono prolazi čak tri selekcije. Prvo se na toj posebnoj lokaciji rigorozno smanjuje prinos metodom kratkog reza i zelene berbe, pa grožđe koje ostane ima najveći postotak kvalitetnih nutrijenata. Zatim se, prije berbe, još jednom prolazi po vinogradu i baca sve što bi moglo negativno utjecati na završni proizvod. 

Albert Benvenuti

Nakon toga, vino se stavlja u različite drvene bačve u kojima stoji dvije i pol godine, a zatim slijede blendovi različitih bačvi. Posljednja selekcija odnosi se na odabir komisije koja degustira vino iz tri najbolja blenda, a samo onaj s najvišim ocjenama se puni u boce kao vino Santa Elisabetta. S obzirom da ovdje ništa nije prepušteno slučaju, komisiju su činili stručnjaci, sommelieri, novinari i poznavatelji vina, koji imaju dobar uvid u tržišne trendove, a to su bili: Danijela Kramarić, Rene Bakalović, Davor Butković, Sandi Paris, Emil Perdec, Tihomir Purišić, Filip Savić i Saša Špiranec. 

Ugledni sommelieri i vinski stučnjaci

Braća Benvenuti i Časlav Matijević

Santa Elisabeta 2016. – vino koje zovu krunom svoje proizvodnje 

Ovo je vino proizvedeno u limitiranoj količini od 3400 boca i 100 magnuma, a cilj je bio proizvesti pitko vino sa stvarno posebnog položaja. Kako je na promociji naglasio vinar Nikola Benvenuti, osim idealnog položaja vinograda na nadmorskoj visini od 330 metara, s visokim udjelom lapora i vapnenca i lokaciji koja je prozračna i osunčana tijekom cijelog dana, dodatna prednost je i sama 2016. godina. “To je bila berba koja nama vinarima olakšava puno stvari jer je bilo dosta sunca i dosta padalina koje su se izmjenjivale u savršenim omjerima.” Malo je reći da su Nikola i Albert dobru godinu iskoristili u potpunosti. 

Predstavljanje Terana Santa Elisabetta

Na promociji je premijerno predstavljen i Teran Anno Domini 2017. godine, koji je tržišno značajno dostupniji od Santa Elisabete, a s kojim je vinarija Benvenuti osvajala najveća svjetska priznanja, poput prestižne Decanterove platinaste medalje. Ime Anno Domini nastalo je jer se radi o vinu koje se u boce puni samo u najboljim godinama, a kao i sve na što je vinarija Benvenuti navikla ljubitelje vina, i ovo je naravno vrhunske kvalitete. 

The Mystic Rose Ensamble

Uživanje u vinu Santa Elisabetta može se smatrati prestižom na domaćoj vinskoj sceni, a kada vidite koliko odricanja, koliko vremena i znanja stoji iza njegove proizvodnje, potpuno je jasno i zašto.

Pratite vinariju Benvenuti na Instagramu: benvenuti_wines

Fotografije: Rene Karaman i Andrea PančurVINARIJA BENVENUTI, KALDIR

  • PREDSTAVLJANJE

    Kruna Benvenuti vinarije - vino Santa Elisabetta 2016. vino je od sorte teran, po kojoj je vinarija Benvenuti prepoznata kao jedna od vodećih kada je u pitanju kvaliteta.
  • 3 SELEKCIJE

    Prvo se rigorozno smanjuje prinos metodom kratkog reza i zelene berbe. Zatim se, prije berbe, još jednom prolazi po vinogradu i komisije koja degustira vino iz tri najbolja blenda.