Šetnja kroz vinograde i piknik na predivnoj poziciji San Salvatore

Albert i Nikola Benvenuti

Nikola i Albert iz vinarije Benvenuti odlučili su ispričati svoju priču tamo gdje sve počinje – u njihovom vinogradu. Okupili su nekolicinu novinara i ljubitelja vina kako bi im pokazali kako izgleda njihov način rada, zašto te vinograde treba vidjeti baš na ovaj način i što zapravo stoji iza svake nagrade i pohvale koju njihova vina dobivaju. 

Vinogradi vinarije Benvenuti

Za obitelj Benvenuti znaju svi koji vole popiti vrhunsko vino u Hrvatskoj ali i šire. Dobitnici su niza nagrada a sad možemo vidjeti što i kako oni to rade. Njihovi su vinogradi smješteni u mirnom istarskom mjestu Kaldir s pogledom na Motovun, a zašto je ta pozicija i njihov način rada odličan recept za kvalitetu, ispričali su nam u šetnji kroz vinograde. 

Santa Elizabeta

Zašto je ova terasasta konfiguracija idealna pozicija za grožđe? 

Kako smo naučili od dečkiju, njihova pozicija ima neke određene prednosti za proizvodnju vina. Na ovom području prevladava bijela zemlja koja je maksimalno osunčana jer sunce od izlaska do zalaska sunca prelazi preko cijelog vinograda. Osim toga, stalno je prisutan povjetarac koji konstantno suši zemlju od vlage pa se ne razvija toliko bolesti na lozi i plodu. 

Nikola Benvenuti

Ovo je uz to i mjesto gdje se susreću dvije mikroklime, jedna s mora i jedna s Ćićarije pa su dani vrući, a noći dosta hladnije što grožđu odgovara. Vinogradi im idu do čak 400 metara nadmorske visine pa tako Motovun imaju na dlanu, a obrađuju ukupno 20 hektara. 

Ne biste vjerovali koliko detalja stoji iza njihove kvalitete

  • Važno je napomenuti da sve beru ručno, a za to imaju dobar razlog. Kada se grožđe bere ručno manje oksidira jer ne stoji dugo prije nego završi na obradi. Osim toga, njihove se berbe prekidaju u doba dana kada je previsoka temperatura kako grožđe ne bi bilo prevruće u trenu kada se obrađuje. 

Vinogradi Benvenuti

  • Imaju obiteljska načela njegovanja kvalitete, a to se posebno vidi na dijelu vinograda koji je njihov djed posadio 1946. godine i kako su nam sami rekli, taj dio ima dubok korijen koji je manje podložan oscilacijama između berbi. 

Malvazija Benvenuti

  • Na što su sve spremni kako bi postigli vrhunsku kvalitetu? Na lokaciji Santa Elizabeta imaju vinograd u kojem je grožđe spremno za berbu, ali kako bi dobili vrhunsku kvalitetu, ovaj će se dio brati tek polovicom desetog mjeseca. Što to znači? Njima će se dio tog uroda osušiti, a od ostatka će napraviti vino. Oni na ovaj način žrtvuju do 40% kvantitete samo kako bi postigli vrhunsku kvalitetu. 

Malvazija Benvenuti

Šetnja vinogradom završila je u uživanju onoga što tamo nastaje

Šetnja je završila na najbolji mogući način – u maloj šumskoj oazi koji su napravili na vrhu vinograda San Salvatore od kojeg se proteže predivan pogled na Motovun. Tamo nas je dočekala odlična hrana, gitara za atmosferu i naravno Benvenuti vina koja smo degustirali točno kako treba. 

Nikola i Albert Benvenuti

Prvo osvježavajući Rose 2019, zatim lijepo ohlađena bijela vina Malvazija 2019, crna vina Calderiosso 2018 i Anno Domini Teran 2016., i za kraj desertna vina Corona Grande i Muškat San Salvatore koja su odlično išla uz popularne istarske breskvice.

Malvazija i Rose Benvenuti

Corona grande Benvenuti

Ovakvo iskustvo se zaista ne zaboravlja, bio je to moj idealno proveden dan u vinogradima, s odličnim vinom i predivnim pogledom u intimnoj vinskoj oazi vinarije Benvenuti.

Roštilj u vinogradu Benvenuti

Wine garden u Motovunu – idealan prostor za vinsko druženje

Cijelo ovo druženje odlično se poklopilo s događanjem koje je organizirala Turistička zajednica Općine Motovun i vinari Motovunštine, a radilo se o Motovun Wine Experience / Wine Garden. U prekrasnom vrtu motovunskih zidina, na samom vrhu Motovuna posjetitelji su imali prilike probati najbolja motovunska vina. Tako smo degustirali Benvenuti Vina (Kaldir), Vina Bertoša (Kaldir), Vina Fakin – fakin good wines (Bataji, Brkač), VINO NOVAK (Motovun), Vina Tomaz (Motovun), Valenta Family Wines (Kaldir) i ROXANICH (Motovun).

Druženje
Ulaz je bio besplatan uz kupnju specijalne Riedel čaše koju pravi ljubitelj, posebno istarskih vina, mora imati jer je ovo čaša napravljena specijalno za sortu istarske Malvazije. Za potpuni doživljaj pod zvijezdama pobrinuli su se mladi pjevači Tedi Grubica i Marko Ritoša koji su bili toliko dobri, da ih publika nije željela pustiti s pozornice.

Pratite na Instagramu: benvenuti_wines

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 

 VINARIJA BENVENUTI, KALDIR

  • VINARIJA BENVENUTI

    Dobitnici su niza nagrada a sad možemo vidjeti što i kako oni to rade. Njihovi su vinogradi smješteni u mirnom istarskom mjestu Kaldir s pogledom na Motovun
  • BERBA

    Važno je napomenuti da sve beru ručno. Vinogradi im idu do čak 400 metara nadmorske visine pa tako Motovun imaju na dlanu, a obrađuju ukupno 20 hektara.