Konoba u Bujama koja je odlučila ponuditi vrhunsku pizzu od 100 kn!

Pizza Buje

Ovo je mjesto kultno za sve istrijane koji su na povratku iz Italije ili Slovenije obavezno stajali na pizzu. Postoji nekoliko razloga zašto ljudi staju baš ovdje. Ono što Josip Vorić, poznatiji kao Bepo i njegova supruga Karmen, stvaraju u Bujama, nešto je što trebate probati ako već niste. Gosti njihovu pizzu opisuju kao najbolju u Hrvatskoj, a činjenica da je uvijek gužva, to svakako potvrđuje. Ono što oni rade drugačije, je briga baš o svakoj namirnici.

Bepo i Karmen Vorić

Od 1988. godine, kod njih se okupljaju ljubitelji kvalitetne hrane i pića. Bepo, koji je i sam jedan od njih, to zna cijeniti i poštivati pa tako slaže svoju ponudu. Posebnu je popularnost stekao pizzama koje ima u ponudi, jer su jedne od rijetkih koje mogu okusom i kvalitetom zaista opravdati cijenu. Osim klasičnih pizza, Bepo je u svoju ponudu odlučio ubaciti ali i ljudima predstaviti orginalnije pizze koje svojim namirnicama svakako opravdavaju cijenu od 100 kn. Oduševit će vas tijesto, koje je napravljeno od domaćeg kvasca a možete i birati želite li tijesto od pirovog ili pšeničnog brašna.  Tako možete probati pizzu Mediterranea koja spaja oradu, kanaštrele i tikvice, pizzu Regina s vrhunskom istarskom mozzarellom, kremom od maslina, čipsom od rukole, mortadelom od vepra s tartufima i ovčjim sirom s tartufima.

Pizza Regina

Za one koji vole klasičniji okus tu je Rustica s domaćom kobasicom i crvenim radičem, a Jesenska čarolija nudi kremu od buče, dimljenu mozzarellu, ukiseljenu raštiku i boškarin. Kako vam ovo zvuči? Svakako zanimljive kombinacije. Bepo se o pripremi pizza educirao u Italiji, kod svjetskog šampiona, pa ne čudi da su on i njegov tim ostvarili impresivne rezultate na svjetskim natjecanjima. Dva su puta bili najbolji hrvatski predstavnici na Pizza World Champion natjecanju u Parmi u konkurenciji od 700 natjecatelja! 

Pizza u Bujama

Samo kvalitetne namirnice

Bepo posebno pazi na namirnice koje koristi i to se kod njega ne odnosi samo na ono što biste pomislili. Iako posebno bira koje će meso, krumpir i povrće koristiti, on u svojoj kuhinji koristi mliječne proizvode posebnog proizvođača, kao i domaći kvasac i svoje brašno. Kako bismo razumjeli o čemu se radi, prvo smo morali proći putem namirnica.

Pšenica

Prva postaja – mljekara Latus 

Istarska mljekara koja se nalazi u malom mjestu Orbanići pokraj Žminja. Njihovo je ime danas poznato po proizvodima koji se znaju i trebaju cijeniti, a kako sami kažu, trebalo je 20 godina teškog rada i ulaganja da bi se do toga došlo. Na godišnjoj razini proizvode 120 tona sira, a mlijeko koje koriste dolazi isključivo iz Istre. Proizveli su prvu hrvatsku mozzarellu koju Bepo koristi na svojoj pizzi, a njihov najpoznatiji sir – Veli Jože, nastao je slučajnom pogreškom. 

Maja Orbanić

Prva istarska mozzarella

Mlin u Vižinadi – mjesto koje proizvodi najbolje brašno 

Marino Fattori otvorio mlin u Vižinadi, jedan od tri mlina u Istri. Pšenicu koju koristi otkupljuje samo iz Istre jer kako kaže u Istri je najbolja pšenica. Bepo kod Marina melje svoje pirovo i pšenično brašno. Kada samo i to probali, bili smo spremni posjetiti Konobu pizzeriju Aquarius, gdje se pripremala večera.

Pšenično brašno iz mlina

Vrhunac izleta – večera u Konobi pizzeriji Aquarius 

Večeru smo započeli odličnim pjenušcem Clai Brut Nature, a poznati hrvatski sommelier Filip Savić predstavio nam je porečku pivu Bura Brew i vina Vorić koja možete piti jedino u ovoj konobi. U ugodnoj atmosferi, koju je stvorio naš domaćin, počela je večera toliko dobrih okusa, da smo ostali bez teksta. Odlična stvar je kad dođeš s većim društvom onda možeš i probati nekoliko vrsta pizza pa smo se i mi tako prepustili Bepovoj preporuci.

Sommelier Filip Savić

Tim konobe Aquarius

Ako vam se za to pruži prilika posjetite ih, mi smo ovdje dobili još nešto više – iskustvo. Vidjeti koliko stvarno namirnice igraju ulogu u onome što vam donesu na tanjuru, stavlja sasvim drugo svjetlo na ovaj gastro doživljaj. Što se još dobroga jede u Aquariusu otkrijte ovdje.

Fotografije: Rene Karaman

Pratite Konobu Aquarius na Instagramu i Facebooku: aquarius_buje

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

 



KONOBA PIZZERIA AQUARIUS, BUJE

  • NAMIRNICE

    Ono što oni rade drugačije, je briga baš o svakoj namirnici. Posebno bira koje će meso, krumpir i povrće koristiti. Koristi domaći kvasac i svoje brašno.
  • VLASNICI KONOBE

    Josip Vorić, poznatiji kao Bepo i njegova supruga Karmen, stvaraju u Bujama, nešto je što trebate probati ako već niste.