Upoznajte vinsku damu i vinskog gospodina 2020.

Vinska dama i vinski gospodin

U četvrtak, 15.10.2020., u restoranu predivnog boutique hotela Le Premier održano je svečano predstavljanje finalista izbora za Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene za 2020. godinu. Organizator izbora je G.E.T. Report, medijska platforma zagrebačke Udruge G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam).

Vino je svakako dio jet set scene, a ako pogledamo malo šire u svijetu, dolazimo do butelja koje koštaju i do desetke tisuća eura; sjetimo se samo legendarnih narudžbi vina u filmovima James Bonda, tako da.. Da, vino je glamour.“- ističe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i idejni začetnik ovog izbora.

Ivica Matošević

Vinari privlače pažnju javnosti, a posljedica toga je, naravno, marketing za njihova vina, dok na globalnoj sceni oni automatski postaju svojevrsni ambasadori hrvatskog vina; ne samo svoje vinarije, nego općenito. “U želji da istaknemo ljude koji su prepoznali vrijednost takve situacije, organizirali smo ovaj izbor, a možda najjači motiv je da one, koji to još nisu prepoznali, uputimo u pravom smjeru.“, kaže Stiplošek.

Nominacije i izbor su se odvijali u Facebook grupi “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” gdje je publika lajkovima glasala za svoje favorite, dok je žiri ocjene slao direktno uredništvu G.E.T. Reporta. Lajkovi publike donosili su 50% ocjene, a ocjene žirija 50%. Nominirani su mogli biti vinari i djelatnici vinarija koji su istaknuti u javnosti. Kod ocjenjivanja je trebalo uzeti u obzir osobni stil, karizmu, način komunikacije,… uključujući javne nastupe, osobni pristup prezentaciji, marketing na društvenim mrežama i uopće komunikaciju s medijima i publikom. 

Maja Perak

Članovi žirija su različitih zanimanja, no redom poznavaoci vina i vinske scene, a dolaze iz svijeta mode, umjetnosti, lifestylea i komunikacija. To su: Tomislav Stiplošek, Sanja Muzaferija, Suzy Josipović Redžepagić, Vlatka Vužić, Andrea Pančur, Dijana Grgić, Vedrana i Giuliano Dodig, Ronald Braus, Slobodan Kadić i Rene Karaman

Predstavljanje finalista proteklo je u svečanom, ali ležernom i zabavnom tonu uz voditeljski dvojac Vlatku Vužić i Tomislava Stiplošeka

Zabavni dio programa obilježili su nastup našeg, internacionalno proslavljenog blues glazbenika, jedinstvenog kantautora Tomislava Golubana i mini revija modnog brenda Etna Maar. Izbor modela iz kolekcije In Vino Veritas, inspirirane bojama crvenog vina, predstavila je dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik, a nosila manekenka Sandra Dimlić

Vinsko druženje

Priča o glamouru, modi i umjetnosti uključuje i ljepotu pa je dobro spomenuti da je za frizure mladih hostesa, ali i za njihov i Sandrin make-up bio zadužen hair & beauty salon Scissors & Tweezers. Ines Beranek, suvlasnica salona, nositeljica je certifikata svjetski poznatog libanonskog frizera Mounira te s njegovim proizvodima i tehnikom bojenja kose postiže odlične rezultate bez uništavanja kose.

Vina za proslavu donijeli su vinari finalisti pa je izbor bio bogat i za sve ukuse, a da se ne pije na prazan želudac posluženi su fini zalogaji; suhomesnati naresci tvrtke Buretić Bregi i sirevi Paške sirane. Osim vina, pila se i voda: Radenska i Studena.

Posebno su predstavljene nagrade, drvene figure koje oblikom predstavljaju Vinsku Damu i Vinskog Gospodina, dizajn mlade umjetnice Tomislave Akrap, a izrađene su od slavonskog hrasta i paljene na način kao što se pali vinska bačva u među vinarima vrlo cijenjenoj bačvariji Srnec iz Nedelišća. 

Marko Fakin

Uz ove umjetničke nagrade, finalisti su dobili i vrijedne poklon pakete Barcaffèa i destilerije Aura, dame buket cvijeća, a oni koji su osvojili prva mjesta, Vinska Dama i Vinski Gospodin hrvatske vinske scene, dobili su još i šampanjac, poklon Miva galerije vina i lentu s natpisom. 

Karmela Tancabel

Evo i popisa finalista s mjestom koje su osvojili u izboru za Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene 2020:

Dame:

  • 5. mjesto: Izabela Vitasović, vinarija Teraboto iz Vodnjana
  • 4. mjesto: Mara Špoljar-Barundić, vinarija Barun iz Krašića
  • 3. mjesto: Lana Alujević; vina Alujević s Plešivice 
  • 2. mjesto: Maja Čorak Perak; vinarija Perak iz Kutjeva
  • 1. mjesto: Karmela Tancabel, vinarija Iločki podrumi iz Iloka 

Gospoda:

  • 5. mjesto: Tomislav Trdenić; vinarija Trdenić iz Popovače 
  • 4. mjesto: Marko Fakin; vinarija Fakin iz Motovuna 
  • 3. mjesto: Ivan Sladić; vinarija Sladić iz Plastova 
  • 2. mjesto: Ivica Matošević; vinarija Matošević iz Krunčića 
  • 1. mjesto: Klaudio Tomaz; vinarija Tomaz iz Motovuna 

Finalisti su svoja priznanja primili uz mnogo emocija, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog pokretanja ovakvog projekta i zahvalu svima koji su svojim glasovima istaknuli značaj njihovog posla i truda, a izdvojit ćemo riječi Karmele Tancabel, Vinske Dame hrvatske vinske scene 2020. 

Klaudio Tomaz

Hvala svima koji su prepoznali moj trud, rad, odricanja, upornost, ali prije svega emocije koje su neodvojiv dio u prenošenju doživljaja o vinu, zemlji, regiji, vinogorju, položaju i dakako vinaru koji ga brižno i s ljubavlju stvara. Počašćena sam titulom prve Vinske Dame i zahvalna na priznanju svih vas, za svoj osobni doprinos u promicanju jedinstvene, raznolike i autentične priče vinske Hrvatske.

Vrijedna i spretna ekipa hotela Le Premier s lakoćom se i strpljenjem brinula da večer prođe besprijekorno, a za završetak večeri iznijeli su vrlo ukusnu i elegantno, vinski ukrašenu čokoladnu tortu, djelo njihove slastičarke Sanje Sajko.

Projekt ‘Vinska Dama i Vinski Gospodin‘ nastali su u našem nastojanju da vinare kao pojedince i osobe istaknemo ispred njihovih vina. Vrlo smo zadovoljni reakcijom publike i samih vinara koji su to prihvatili vrlo dobro i pozitivno. Nažalost, epidemiološka situacija nas je spriječila da organiziramo veći event… Bilo je puno upita, tražila se pozivnica više. Iduće godine nastavljamo s ovim izborom; spremamo još malo unapređenje procesa izbora, ali neka to ostane iznenađenje. Kao organizator, u ime udruge G.E.T. čestitam svim nominiranim vinarkama i vinarima, finalistima ovogodišnjeg izbora, a posebno Karmeli Tancabel i Klaudiju Tomazu.” – zaključuje Tomislav Stiplošek.

 



VINSKA DAMA I VINSKI GOSPODIN

  • AMBASADORI SVOJIH VINA

    Vinari privlače pažnju javnosti, a posljedica toga je, naravno, marketing za njihova vina, dok na globalnoj sceni oni automatski postaju svojevrsni ambasadori hrvatskog vina
  • ISTRIJANI

    Tri nagrade otišle su u Istru, pobjednik je Klaudio Tomaz, Ivica Matošević na drugom mjestu te Marko Fakin na četvrtom mjestu.