Ekstra djevičansko maslinovo ulje OPG-a Mikele Kalcina morate imate u svom kućanstvu

U Istri, točnije u predivnom mjestu Kostanjica radi i djeluje hvale vrijedan OPG, OPG Mikele Kalcina. OPG Mikele Kalcina bavi se proizvodnjom ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Njihovo ulje  jedno je od onih proizvoda koje, kada jednom probate, uvijek morate imate pri ruci u kućanstvu,  jer ako ga slučajno nestane – nastane uzbuna.

Duga tradicija proizvodnje maslinovog ulja

OPG Mikele Kalcina bavi se uzgojem maslina i preradom ulja, stvarajući tako ekstra djevičansko maslinovo ulje. Taj posao bavljenja maslinarstvom započele su vrijedne djedove ruke koje su zasadile i počele obrađivati maslinike o kojima danas ovisi čitavo poslovanje.  Djed je proizvodio onoliko ulja koliko je bilo dovoljno za njegove potrebe, dok su njegovi potomci taj posao proizvodnje ulja razvijali i postavili na sadašnju zavidnu razinu.

Dakle, s vremenom, trudom, radom i brigom broj maslina u OPG Mikele Kalcina masliniku se povećao te danas broji 1300 stabala maslina. OPG Mikele Kalcina je obiteljski posao koji  počiva na ideji da jedna obitelji daje najbolje od sebe drugoj i to u obliku zeleno – žutog tekućeg zlata.

Iz prirode u prirodu

Ovaj istarski OPG uzgaja sorte Coratina, Frantojo, Istarska bjelica, Karbona i Morjolo. Coratino maslina je sorta koja dolazi iz južne Italije, otporna je na visoke temperature i prilagodljiva je škrtoj zemlji. Rađa redovito i obilno. Frantojo maslina, također je sorta koja dolazi iz Italije i to iz centralne Italije. Jako je otporna na niske temperature i vrlo se dobro prilagođava različitim klimatskim uvjetima. Morjolo maslina je još jedna talijanska sorta i uspijeva na područjima na kojima prevladava topla klima.

Autohtone istarske sorte maslina su upravo Istarska bjelica i Karbona. Dok je Istarska bjelica karakteristična sorta za čitavo područje Istre i Kvarnera, Karbona je tradicionalno sorta s grožnjanskog područja. Obe sorte su otporne i daju ulje izvanredne kvalitete. Kako bi stabla maslina dala najbolje moguće plodove, a kasnije i vrhunsko ulje, OPG Mikele Kalcina im pruža najbolju moguću brigu i svu pažnju. Hrane ih isključivo prirodnim stajskim gnojem i osiguravaju da sve što stablima masline treba za neometani rast i razvoj bude iz prirode.

Pobjednici Hrvatske

Zbog iznimne cjelogodišnje brige, rada, truda i vremena koje OPG Kalcina ulaže u svoje maslinike, mogu se podičiti izvanrednim prinosom iz godine u godinu. Njihovo tržište se neprestano širi i poslovanje raste. Iako su zadovoljni potrošači koji se uvijek iznova vraćaju najbolji pokazatelji uspješnosti, ovaj OPG dobitnik je i brojnih nagrada, priznanja te diploma.

Dva puta su bili pobjednici Hrvatske s uljem spravljenim od sorte Coratine. Ulje je to koje izražene pikantnosti, gorčine i slatkastog okusa, te vrlo lagano. Dodatnu čar i ljepotu ulju OPG Kalcina daje položaj njihovog maslinika. Naime, maslinik OPG Mikele Kalcina okružen je brdovitim reljefom koji omogućava da sve najbolje od mediteranske klime ostane sačuvanu u samom masliniku te tako masline dobivaju visoku kvalitetu arome i polifenole.

Kako bi još dugo uljepšavali svakodnevicu drugih obitelji, OPG Mikele Kalcina svoj obiteljski posao s puno ljubavi prenose i na svoju djecu, nastojeći tako da tradicija ostane nezaboravljena i sačuvana.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

OPG MIKELE KALCINA, ISTRA

  • OPG MIKELE KALCINA

    OPG Mikele Kalcina bavi se uzgojem maslina i preradom ulja, stvarajući tako ekstra djevičansko maslinovo ulje.
  • POBJEDNICI HRVATSKE

    OPG Mikele Kalcina dva puta je bio pobjednik Hrvatske s uljem spravljenim od sorte Coratine. Ulje je to koje izražene pikantnosti, gorčine i slatkastog okusa, te vrlo lagano.