Maja Perak – tata nas uči poštovanju cijelog procesa proizvodnje vina

Maja i Ivan Perak

O vinariji Perak već sam nekoliko puta pisala jer sam imala priliku probati njihova vina u različitim situacijama. Od predstavljanja jedne od meni osobno boljih graševina na En primeuru do odličnog rose vina koji od nedavno imaju u ponudi. Često su sudionici u degustacijama i svoju priču odlično dijele sa svima koga to zanima. Odlučila sam provjeriti kako se nastaloj situaciji prilagodila ova obitelj koja je cijela uključna u proizvodnju vina. 

Ivicu Peraka poznaju svi u svijetu vina, njegovo znanje i iskustvo nešto je što je skupljao godinama i na kraju to sve donio u otvaranje vlastite vinarije. U toj vinariji sada, zajedno sa svojom djecom proizvodi jedna od boljih vina s područja Kutjeva. Mlade snage vinarije, Maja i Ivan sa sobom su donijeli nove načine promocije njihovog proizvoda. Ispalo je to kao najbolja kombinacija tradicije i modernog doba. Porazgovarala sam s Majom o cijeloj ovoj situaciji i kako su se oni to uspjeli ovome prilagoditi. 

Loza vinarije Perak

Reci nam za početak samo kratko o vinariji, za one koji vas tek upoznaju? 

Ono što svakako znaju svi koji znaju za nas je to da smo se smjestili na najboljim pozicijama u Kutjevu, na južnim padinama Krndije. Imamo 12 hektara i nudimo 11 etiketa vina od kojih je najpoznatija Graševina Mitrovac. U našem je vinogradu 60% nasada graševine, a interesantno je da je kutjevačko vinogorje na kojem mi imao vinograde baš na 45,3 paraleli. Na istoj na kojoj se nalaze Istra, Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon. 

Zanima me i što si naučila od tate? 

Autor svih naših vina je moj otac Ivica Perak. On je stvarno cijeli život u vinogradarstvu i vinarstvu, kao i njegova obitelj. Godine 1968.  zasađen je prvi vinograd koji je ujedno i najstariji, a 2011. godine odlučujemo se pokrenuti svoju vinariju. Od tate sam naučila sve što znam o vinima i još uvijek učim. Uči nas odnosu i poštovanju cijelog tog procesa kako nikada ne bi patila kvaliteta. 

Vinogradi vinarije Perak

Koji su planovi najviše patili zbog nastale situacije? 

Imali smo stvarno velike planove za ovu godinu, ali ne bih rekla da su propali samo su odgođeni. Imali smo u planu obilaziti sajmove i predstavljati svoje vino kao i do sada, planirali smo raditi na rekonstrukciji postojeće vinarije i napokon krenuti u uređivanje smještajnih kapaciteta. Poslali smo vino na Decanter, a planirali smo i širenje ponude na regiju i strane zemlje, ali kažem to je sve samo odgođeno. 

Što se napravili novo u ovoj situaciji? 

Nešto zapravo o čemu smo neko vrijeme razmišljali, ali nas nikada ništa nije natjeralo da ideju provedemo u djelo. Omogućili smo dostavu vina na kućni prag na području cijele Hrvatske. Jako nam je drago da smo to pokrenuli jer su reakcije odlične. Nadam se da će ova pandemija što prije završiti jer su nam podrumi puni, a nova berba se bliži, ali drago nam je da smo na neki način iskoristili priliku za nešto novo u našoj ponudi. 

Ne znam jeste li do sada imali priliku probati Perak vina, ali sada svakako imate priliku nabaviti ih kada god želite i gdje god želite. Provjerite malo njihovu ponudu, graševinu svakako morate probati ono što me odušelivo je Perak pjenušac brut napravljen od graševine. Svakako odličan izbor i poklon u ove toplije dane. 

Pratite ih na Instagramu: perak.winery

Andrea Pančur

Fotografije: Petar StarčevićVINARIJA PERAK, KUTJEVO

  • VINA

    Najnovije etikete vina koje su izbacili su Muškat žuti i Pjenušac Brut. Svakako preporuka za probati.
  • JESTE LI ZNALI?

    Najsatriji zasadi vinarije Perak su zasadi graševine iz 1968. godine