Nagrada za najbolji hrvatski Flavoured gin otišla u Istru

Pink Robin Gin

The World Gin Awards jedna je od prestižnijih nagrada u svijetu gina i ove se godine u 11 pobjednika, našao upravo gin iz Istre. 

Ove je godine u Londonu izabrano 11 pobjednika nagrade The World Gin Awards, a odabrali su ih stručnjaci iz industrije, novinari i prodavači ginova na globalnoj razini. Njihov je posao bio odabrati najbolje iz ponude u 11 različitih kategorija kako bi se ljubiteljima širom svijeta moglo prezentirati nešto novo i kvalitetno na tržištu. 

Za Hrvatsku je posebno interesantna ove godine bila kategorija Flavoured gina jer je upravo u toj kategoriji nagradu osvojila destilarija iz Istre – Imagine Spirits za svoj gin Pink Robin. Velika je stvar unutar ovakve konkurencije na globalnoj razini, odnijeti nagradu u Vrsar

Marin Maras

Što to rade drugačije od drugih? 

Istražili smo kako izgleda proizvodnja gina u Imagine Spirits destileriji i što to oni rade drugačije da su svojim proizvodima osigurali takvu kvalitetu. 

Ono što sigurno utječe na kvalitetu gina je činjenica da u svojoj proizvodnji ne koriste šećere, arome i umjetne boje. Okus, boja i miris njihovih ginova dobivena je prirodno. Za proizvodnju koriste organski uzgojene namirnice ubrane lokalno i premium alkohol poljoprivrednog podrijetla dobivenog od žitarica.

Osim toga, proizvode u manjim količinama i to posebno zanimljivim procesom “Double Vapour Infusion”. Radi se o metodi u kojoj sastojci, u ovom slučaju trave i bobičasto voće, ne dolaze u dodir alkoholom nego su postavljeni u posebne košare iznad alkohola. Alkoholne pare se prokuhavanjem miješaju sa sastojcima, a zatim se para kondenzira u tekućinu. Na kraju se dodaje voda, kako bi se smanjila jačina alkohola. Istom je metodom nastao i nagrađeni gin Pink Robin. 

Bakreni kotlovi Pink robin gina

Istarski Pink Robin – među najboljim Flavoured ginovima na svijetu 

Za sve koji ga još nisu imali prilike probati, radi se o izrazito mirisnom i aromatičnom ginu u kojem se miješa čak 12 sastojaka. Specifično ovdje je to što se zapravo radi o suhom ginu, sličnijem klasičnom London Dry ginu, što nije uobičajeno za ovakve cvjetne okuse.  

Pink Robin Gin

Poseban okus postignut je dodavanjem sastojaka na četiri klasična sastojka gina – bobice smreke, sjemenke korijandera, korijena anđelike i orisa. Tako su u ovaj gin dodane 3 različite vrste papra, 3 citrusa, cvjetovi lavande i bademi. Osim toga, nakon proizvodnje mjesec dana macerira s bobicama aronije koje mu na kraju daju i specifičnu boju. 

Koliko je ovaj gin na dobrom glasu govori i to da je osim ove nagrade osvojio i zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu GAST u Splitu. 

Pink Robin Gin

Za potpunu priču važno je paziti na detalje 

Kako bi se na kraju dobio stvarno vrhunski proizvod, potrebno je posvetiti se svakom detalju. Postoji ovdje mnogo koraka na koje je važno obratiti pažnju, a koji vam možda ne bi uopće pali na pamet. Na primjer, u ovoj se destileriji koristi isključivo ručno rađen kotao od bakra, izrađen po posebnom nacrtu. I to ne zato što je to zanimljivo za priču, nego zato što bakar apsorbira spojeve koji sadrže sumpor i stanice kvasca koje nastaju tijekom fermentacije, a koji se ne smiju nalaziti u destilatu. Osim toga, bakar poboljšava kvalitetu i aromu konačnog proizvoda. 

Čak je i boca u kojoj se ovaj gin prezentira posebno osmišljena. Dizajn s oktagonalnim stranicama i debelim dnom boci daje čvrstoću, a na džin bacaju posebno svjetlo. Uz ručno crtane ilustracije na etiketi, ovaj gin izgleda vrhunski, a sudeći prema nagradama, takvog je i okusa. 

Smatram da će ovaj gin biti poseban hit ovoga ljeta, pa si svakako napravite zalihe jer tko zna što će biti s kafićima.

Andrea Pančur

Fotografije: Imagine Spirits



IMAGINE SPIRITS DESTILERIJA, VRSAR

  • VRSTE GINOVA

    U ponudi se nalaze 3 specifična gina, Pink Robin Gin, Golden Oak s tartufima, Midnight gin.
  • JESTE LI ZNALI?

    Pink Robin Gin radi se o izrazito mirisnom i aromatičnom ginu u kojem se miješa čak 12 sastojaka.