Koga je Tomislav ovoga puta doveo na vinske razgovore?


Drugi po redu „Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom“, ovoga su puta predstavili mlade snage vinarije Perak iz Kutjeva. U kavani Procaffe, Maja i Ivan prvi su put samostalno nastupali predstavljajući najbolje od svoje ponude. Ako ćemo suditi prema atmosferi ovog druženja, odlično su se snašli.

Poznati vinski stručnjak, Tomislav Stiplošek, pokrenuo je novi projekt vinskih druženja u kojima predstavlja mlade snage na tržištu vina. Nakon uspješnog prvog druženja, već se tražilo mjesto više, pa je jasno kakva odlična atmosfera prati ovakve degustacije. Iza vinarije Perak stoji ime poznatog enologa Ivice Peraka, ali su ovoga puta glavnu riječ imala njegova djeca, Maja i Ivan Perak.

Kako je raditi pod imenom koje nosi takvo bogato nasljeđe…

Ima to svoje prednosti i izazove“ rekla je Maja, koja je u vinariji preuzela brigu o marketingu. Njihov otac, koji je poznat po svom radu u Kutjevu d.d. te kasnije samostalnoj proizvodnji, postavio je razinu kvalitete koju ljudi prepoznaju. S druge strane, to znači da je ljestvica koju se mora doseći postavljena prilično visoko, pa to predstavlja i veliki izazov.

Iz svoje su ponude okupljenima predstavili čak sedam vina i to Sauvignon 2017. i 2018., Chardonnay, Muškat žuti, Merlot i naravno Graševinu Mitrovac 2017. i 2018. Našlo se tu ponešto za svačiji ukus, a iznimno pozitivne reakcije dobio je Muškat žuti.

…i kako to izgleda kada mlade snage nastave obiteljsku tradiciju?

Praćenje noviteta i iskorištavanje svega što dobra promocija može napraviti za jednu vinariju, samo je dio onoga što Maja i Ivan donose svojim radom. Česti su sudionik festivala i promocija na kojima publiku uče svemu što oni rade. Dugotrajan je to proces gradnje i održavanja branda, ali je dugoročno najbolji i rezultati se, prema Majinim riječima, već vide.

Takav pristup radu, doveo ih je i do novih projekata. Planiraju složiti zaokruženu kutjevačku vinsko-turističku priču, i to ponudom smještaja u svojoj vinariji te ulaganjem u izgradnju novog podruma i kušaonice.

Prekrasno je bilo vidjeti mlade ljude koji obožavaju ono što rade, imaju nove ideje i jasnu viziju, a odlična atmosfera, ugodno druženje, glazba, smijeh, učenje i degustiranje vina najbolji su način za iskoristiti poslijepodne.

Tekst: Andrea Pančur

Fotografija: Silvija Munda