Tako profesionalno! Dva fotoaparata i dva profesionalca prvi put rade zajedno

Đorđe Stošić i Giordano Cellich

Ako ste ikada pokušali napraviti dobru fotografiju, znate da to nije baš jednostavno. Morate imati dobru pozadinu, dobar fotoaparat, dobro osvjetljenje, ideju kako sve namjestiti i tako dalje. A sve to je ništa u usporedbi s onim što je potrebno da bi se napravila fotografija visoke produkcije. Imala sam priliku biti na jednom takvom snimanju, i vjerujte mi tu je toliko elemenata koji nama ne bi nikada pali na pamet, pa nije ni čudo što ovo mogu samo rijetki, kao što su Đorđe Stošić i Giordano Cellich.

Ekipa na snimanju

U Istri je počela jedna fotografska priča koja u planu ima pomaknuti granice umjetničke fotografije. Dosta je rijetko da se spoje i zajedno rade dva fotografa s potpuno različitim i jakim umjetničkim izričajem, pa ovaj projekt donosi puno toga novoga. U etno muzeju u Vodnjanu, Đorđe Stošić i Giordano Cellich udružili su snage kako bi napravili fotografije s temom istarskog vjenčanja

Tradicionalno vjenčanje Vodnjan

Sve je krenulo od prostora. Kako inače fotografiram hranu, a ovo je prevelik prostor za to, palo mi je na pamet napraviti jednu sasvim drugačiju priču.” govori Đorđe Stošić, poznati hrvatski fotograf i jedan od zaslužnih što je ova priča ugledalo svjetlo dana. Želja im je bila pokazati moderne elemente istarskog vjenčanja u tradicionalnom prostoru s etno rekvizitima, i to kroz dva različita objektiva. Inače Đorđe je specijalizirani fotograf za hranu, a može se pohvaliti fotografijama koje je napravio u prestižnim hrvatskim restoranima.

Fotografiranje vjenčanja Vodnjan

Zašto ne mogu svi snimiti umjetničku fotografiju? 

Fotografija je svijet u kojem se puno ljudi zasluženo i manje zasluženo naziva stručnjacima, ali jedna od stvari koje svakako rade razliku je mogućnost snimanja umjetničke fotografije. Kako smo naučili od Đorđa i Giordana, osim opreme, rekvizita, iskusnih modela i talenta za fotografiju, ključno je znanje i iskustvo. Oni su za ovo snimanje imali sve navedeno. 

Tradicionalno vjenčanje Vodnjan

Prilikom postavljanja scene, mislilo se na svaki detalj, od cvijeća, haljina i modela pa sve do boje i oblika torte, kako bi se stvorio savršeni kontrast s prostorom u kojem su snimali. S obzirom da svadba ne može proći bez glazbe, u snimanje se uključio i poznati glazbenik Franko Krajcar. Za hranu su bili odgovorni  poznati pulski chefovi Deniz Zembo i Damjan Bistričić. Ovdje se radi o satima planiranja i postavljanja, jer za razliku od puno fotografija, umjetnička fotografije se ne dogodi, ona se stvara. 

Đorđe Stošić i Giordano Cellich

Kako sam saznala, ovo je sam početak priče koja će se nastaviti sa željom da se pokaže koja je stvarna vrijednost umjetničke fotografije. Kako bi se ta vrijednost spoznala važno je znati što stoji iza cijele priče, a ovakvi će projekti to omogućiti. Umjetnička fotografija ima svoju vrijednost, zahtjeva znanje, vrijeme i predanost, a iako bismo često voljeli misliti drugačije, ne može ju napraviti svatko. Više o Đorđu Stošiću pročitajte ovdje

 

Pratite Đorđa Stošića na Instagramu: stosicart22

Pratite Giordana Cellich na Instagramu: giordanocellich

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

 



VRHUNSKA PRODUKCIJA, VODNJAN

  • ĐORĐE STOŠIĆ

    Inače Đorđe je specijalizirani fotograf za hranu, a može se pohvaliti fotografijama koje je napravio u prestižnim hrvatskim restoranima.
  • GIORDANO CELLICH

    Giordano već iskusni službeni fotograf Severine, Miss Alpe Adria, Miss turizma, Kraljica Hrvatske, Miss Hrvatske, Miss Istre i raznih modnih revija.