Konoba Aquarius iz Buja kultno je istarsko mjesto s izvrsnom hranom

Bepo i Karmen Vorić

Znate onaj osjećaj kada vas neko mjesto toliko oduševi da ne možete prestati pričati o njemu? To se meni dogodilo u Bujama, točnije u Konobi Aquarius. Na većini mjesta koja posjetite, možete pronaći neki element na kojem se može dodatno raditi kako bi bio bolji, ali kod njih ja to nisam našla. Ne sjećam se kada je nešto na mene ostavilo ovakav dojam, pa je u redu da to podijelim s vama. 

Istarska Konoba pizzeria Aquarius nalazi se u Bujama i to od 1988. godine. Vlasnici su Karmen i Josip (Bepo) Vorić, inače veliki ljubitelji dobre hrane i vina koji kažu da ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nemaju jedno drugo. Imaju ukupno 70 mjesta na terasi i 70 mjesta unutra, a atmosfera i uređenje su odlični i u trenu naprave da se osjećate ugodno. Prošli vikend sve je bilo puno do mjere da nisu mogli primiti sve goste, a kako sam saznala tako je već godinama. 

Peciva od pirovog brašna

Nevjerojatna priča koja traje već 30 godina 

Ovo je mjesto kultno za sve istrijane koji na povratku iz Italije ili Slovenije obavezno stanu na pizzu. Iako su mislili da će gradnja ipsilona to promijeniti, broj gostiju nije se smanjio. Bepo se o pripremi pizza educirao u Italiji, kod svjetskog šampiona, pa ne čudi da su on i njegov tim ostvariili impresivne rezultate na svjetskim natjecanjima. Dva su puta bili najbolji hrvatski predstavnici na Pizza World Champion natjecanju u Parmi u konkurenciji od 700 natjecatelja! 

Pizza s mozzarelom i mortedelom od vepra s tartufima

Imaju vinograd od 5 hektara i to na najpoznatijoj lokaciji za vinovu lozu u Istri, Santa Lucia. Proizvode odlična bijela i crvena vina, a butelje možete piti samo u njihovoj konobi. Osim konobe i vinograda, proizvode brašno iz vlastito uzgojene pšenice i pira . Nju koriste za brašno bez aditiva i konzervansa od kojeg, uz domaći kvasac rade pizze i domaću tjesteninu. Zapravo priča o brašnu, ugljikohidratima, glutenu i znanju koje Bepo ima o svakoj namirnici me impresionirala.

Njoki od pirovog brašna s boškarinom

Ravioli u umaku od radića

Večera prema kojoj ću ocjenjivati sve sljedeće 

Večeru, koju ću vam morati prenijeti u potpunosti, počeli smo uz mini peciva od pirovog brašna sa sušenim biftekom i prženom rukolom. Zatim je došla pizza s mozzarellom od Latusa, mortadelom od vepra s crnim tartufima, kremom od crnih maslina i patlidžana, rukolom i sirom od tartufa. Nakon toga, jeli smo raviole punjene sirom u umaku od radića i njoke od pirovog brašna s boškarinom koji se tope u ustima, a odlično se slažu uz decantirani Cabernet Sauvignon. A zatim iznenađenje! 

Ribaye steak i diafragma

Bepo se pojavio s vrelom pločom koja je održavala toplinu ribeye steaku odležanom 100 dana i posebnom mišiću dijafragme koji je bio zaista nevjerojatnog okusa. Rekao bi Bepo: “Gosti će još malo napraviti i 50 kilometara za dobar krumpir” stoga oni koriste isključivo krumpir Monalisu koji poslužuju uz grilano povrće. Probali smo i nešto što nude samo oni, burger od pancete mliječnog odojka s kiselim tikvicama u pizza kruhu. 

Sladoled od vanilije u teranu

Rolada sa smokvama i skutom

Sladoled torta od čokolade

I za kraj, naravno deserti. Sladoled od vanilije s teranom i kupinama koji je bio pravo osvježenje, torta od sladoleda crne čokolade s pistacijom na dnu i rolada od integralnog brašna punjena skutom i suhim smokvama. Kao da to sve nije bilo dovoljno, kao pravi francuzi probali smo i miješani sir koji je osam mjeseci odležao u barrique bačvama obloženima sijenom. Izvrsno se sljubio s Malvazijom Anima za koju je Bepo osvojio zlato na Vinistri 2018. 

Mješani sir odležan u barrique bačvi

Odležana Malvazija Anima vina Vorić

Moj savjet za vas je da svakako rezervirate svoje mjesto i to iz dva razloga. Prvi je da ovo obavezno morate probati, a drugi je taj što su šanse da dobijete stol s rezervacijom ipak veće. 

Odležano meso u konobi Aquarius

Pratite ih na Facebooku: Konoba Pizzeria Aquarius

Pratite Andreine priče na : andrea_pancur



KONOBA PIZZERIA AQUARIUS BUJE

  • PONUDA

    Proizvode odlična bijela i crvena vina, proizvode i brašno od vlastitog uzgoja pšenice i pira. Dobivaju brašno bez aditiva i konzervansa od kojeg, uz domaći kvasac rade pizze i domaću tjesteninu
  • SVJETSKO NATJECANJE PIZZA

    Tim Aquariusa dva je puta bio najbolji hrvatski predstavnik na Pizza World Champion natjecanju u Parmi u konkurenciji od 700 natjecatelja!