Kultura stola-put za ljepšu Hrvatsku

Pojavila se potreba da javnosti podrobnije pojasnim misiju Hug&Punch edukativnog centra, kave kao namirnice i moju vlastitu kao voditelja istog. Odlučio sam jasno i sažeto objasniti vam čime se bavimo i zašto je to važno. Naime, uočivši potrebu za promicanjem kulture stola kreirali smo internacionalnu platformu. Putem te internacionalne platforme nudimo svima koji su dio ugostiteljstva kao djelatnosti mogućnost postanka i njihovog razvoja u ambasadore kulture stola u Lijepoj Našoj. Sigurno se pitate kakve pak to veze ima s kavom.

Hug&Punch edukativni centar uči promišljati o kavi kao namirnici

Pojašnjeno, Hug&Punch edukativni centar prati i proučava kavu kao namirnicu kroz sve njene razine razvoja, od plantaže do trenutka kada se ista nalazi u šalici. Također, Hug&Punch edukativni centar kod svih svojih polaznika ima za cilj paralelno razvijati znanja i vještine potrebne za kompetitivno tržište kave te putem internacionalnog certifikata Specialty coffee assn. (krovne asocijacije za promicanje kvalitete u kavi) afirmira kompetencije za razvoj ekskluzivnog proizvoda. Promišljati o kavi kao namirnici, a da istodobno ne promišljamo o drugim proizvodima na isti način nemoguća je misija. Prema tome, baristi, ali i svi ostali specijalisti koji, slikovito rečeno, predstavljaju branik našeg turističkog proizvoda moraju znati preporučiti nešto iz šarene lepeze proizvoda koji se nalaze unutar hrvatske kulture stola.

Turizam se mijenja

Temeljno načelo turizma je promicati kulturu kraja i tako afirmirati destinaciju. Stoga ako vam sve dosad navedeno zvuči pretenciozno, vjerujte mi da ono to nije. Kada govorimo o kulturi nekog naroda, tada izdvajamo jezik, tradiciju i hranu kao osnovne elemente iste. No, danas unutar modernog turizma jezik i tradicija imaju malu ulogu. Naime, hektično moderno društvo bira jednostavne slike kao načine komunikacije i različite emotikone koji polako postaju novi, univerzalni te svima razumljiv jezik koji omogućava brzu komunikaciju. Navedeno predstavlja izazove s kojima se danas susreću djelatnici turističkih zajednica i drugi zaposlenici u turističkoj djelatnosti. Nadam se da svi oni te izazove primjećuju, te se s istima suočavaju. Bilo kako bilo, svjesni tih promjena koje sa sobom donosi moderan gost i mi smo se prilagodili onim oblicima komunikacije koji funkcioniraju.

Stoga uvođenjem i kreiranjem turističkog proizvoda u obliku male radionice kave za turiste, istima želimo ponuditi mogućnost razvoja organoleptičkih vještina, zatim naučiti iste tajnama istinskog uživanja u ispijanju kave i osigurati da zauvijek pamte gdje su sve rečeno naučili.

Doručak kao nacionalni turistički proizvod

Ondje gdje je hrvatska kultura stola najizraženija jest doručak. Budući da doručka predstavlja naš nacionalni proizvod, sve što odmiče od istog predstavlja dodvoravanje i uništavanje hrvatske ekonomije. Dio tog doručka, koji je karakterističan za kulturu našeg stola, je i kava. Ona mora biti takva da odgovara broju zvjezdica svakog ugostiteljskog objekta, budući da one predstavljaju mjeru uspješnosti i izvanrednosti istog. Kako u novoj “Hollywood” percepciji, koja je zavladala svim pa i doživljajem doručka, nema mjesta za promašaje, budući da vas novonastali „online kritičari“ u trenu dođu glave, komercijalni pristup definitivno gubi smisao.  Jeftino i dobro nije više parola koja vodi k uspjehu. Ovim putem pozivam sve one uključene u odlučivanje o odabiru namirnica koje će se poslužiti kao hrvatski doručak u hotelu da me uvjere u suprotno.

Učimo i vježbajmo kako bismo na najbolji način predstavili Lijepu Našu

No, vratimo se na kavu. Gotovo da ne postoji ljudsko biće na svijetu kojemu kava nije dio svakodnevice. Međutim, Specialty kava, ona kakvu mi proizvodimo, nije samo kava to je i poruka svakog gosta koja glasi: „Znam što pijem i zašto to pijem“. Primijetivši da tu njegovu poruku shvaćamo, gost se vraća. Gosti koji se vraća najbolji je gost. Naime, gost tek po sljedećem dolasku ulazi u pore našeg kraja i tek otada potpuno uživa u svim blagodatima Lijepe Naše.

Živimo na komadiću zemlje koji je veliki dio godine obasjan suncem, koji posjeduje prekrasnu prirodu i prelijepo more. Sve imamo. Preostaje nam samo da na dobar i ispravan način predstavimo sebe, Hrvate. Iako je uloga nas edukatora da ukažemo i na nepravilnosti te greške, ovim putem nećemo spominjati one koje su se dešavale u ovoj turističkoj sezoni. Vrijeme je za učenje i vježbu, kako bismo sljedeće turističke sezone sve nepravilnosti i greške izbjegli, a loše primjere sveli na minimum.

Napisao: Domagoj Trusić

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite Hug&Punch na Instagramu: hugandpunch

Fotografije: Nikola Zoko

 

HUG&PUNCH, COFFEE CO.

  • EDUKATIVNI CENTAR

    Hug&Punch edukativni centar kod svih svojih polaznika ima za cilj paralelno razvijati znanja i vještine potrebne za kompetitivno tržište kave te putem internacionalnog certifikata Specialty coffee assn. (krovne asocijacije za promicanje kvalitete u kavi) afirmira kompetencije za razvoj ekskluzivnog proizvoda.
  • DOMAGOJ TRUSIĆ

    Ondje gdje je hrvatska kultura stola najizraženija jest doručak. Budući da doručka predstavlja naš nacionalni proizvod, sve što odmiče od istog predstavlja dodvoravanje i uništavanje hrvatske ekonomije.