Početak rujna za vinare znači samo jedno – početak berbe grožđa

Novi brend slavonskih vina Enosophia danas je započeo s ovogodišnjom berbom. Vinogradi i podrumi su spremni te se veselo iščekuje najuzbudljiviji dio godine.

Feričanci, 6. rujna 2021. 

Enosophia, nova vinarija i brend slavonskih vina danas je počeo s berbom grožđa koje će nakon fermentacije postati nadopuna postojećoj ponudi. Berba na vinogradarskom lokalitetu Božilovac u Feričancima započela je rano jutros, a prva na repertoaru bila je sorta Graševina od koje je dio već probran za baze za pjenušce za koje je potrebno nešto više kiseline.

„Dok većini ljudi kraj kolovoza i početak rujna znači završetak ljeta, nama taj period označava početak berbe grožđa i najuzbudljivijeg dijela godine. Ove godine očekujemo oko 1100 tona grožđa od čega najveća količina pripada Graševini, a slijedi ju Frankovka. Kroz bogati sortiment u našim vinogradima uspijevamo optimalno organizirati berbu po vremenu dozrijevanja našeg grožđa“, kazala je voditeljica vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Enosophiji Lucija Kužir.

Nakon baza za pjenušce, kreće se s redovnom berbom ostatka sorti te slijede Chardonnay, Pinot bijeli, Sauvignon blanc, Pinot crni, Merlot, Cabernet franc,, Cabernet sauvignon i Syrah. Kužir je dodala i kako nijedna vinogradarska godina nije ista pa je tako i ova godina nekoliko puta iznenadila.

No, unatoč brojnim izazovima svi Enosophia vinogradi su u izvrsnom zdravstvenom stanju te je najveseliji dio vinogradarske godine počeo upravo današnjom berbom. „Kvaliteta nam je prvom mjestu, a povoljnim omjerima kvalitete i kvantitete uspijevamo za naša vina proizvesti baš onakvo grožđe kakvo nam treba za pojedini proizvod“ – zaključila je Lucija Kužir.

Povodom događaja, za vrijedne berače organizirana je zdravica gdje su imali jedinstvenu priliku kušati novi pjenušac Nice To See You.

Holistički pristupi novog brenda

Podsjećamo, Enosophia brend se na tržištu pojavio početkom srpnja ove godine, a jedinstven je prema holističkom pristupu brendu, brizi o ljudima, ekologiji i održivom razvoju, kao i ambiciji za pozicioniranjem Slavonije kao poželjne vinske turističke destinacije.

Osim holističkog pristupa procesu razvoja i vizije novog brenda, Enosophia je jedinstvena i zbog inovativne tehnologije i interaktivne AR etikete na svojim prvim vinima – graševini TRS No. 5 i roséu Matarouge.  Primjerice, uz pomoć proširene stvarnosti, s etikete vina TRS No. 5 pomoću mobilne aplikacije moguće je očitati posebno skladanu glazbu koja prema istraživanjima poboljšava okus vina. Očitavajući pak Matarouge etiketu, korisnik može naučiti više o najpoznatijim svjetskim rosé regijama. Kvaliteta nove graševine prepoznata je i na ovogodišnjem prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards na kojem je TRS No. 5 osvojila broncu.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite Enosophiju na Instagramu: enosophia.croatia

Fotografije: Turkalj, foto video

 

ENOSOPHIA, SLAVONIJA

  • BERBA GROŽĐA

    Ove godine Enosophia, brend slavonskih vina, očekuje oko 1100 tona grožđa od čega najveća količina pripada Graševini, a slijedi ju Frankovka. Kroz bogati sortiment u Enosophijim vinogradima uspijevaju optimalno organizirati berbu po vremenu dozrijevanja grožđa.
  • ENOSOPHIA

    Enosophia brend se na tržištu pojavio početkom srpnja ove godine, a jedinstven je prema holističkom pristupu brendu, brizi o ljudima, ekologiji i održivom razvoju, kao i ambiciji za pozicioniranjem Slavonije kao poželjne vinske turističke destinacije.