Vinske zvijezde: Vina Vivoda, Siljan, Vicinim i Bertoša zablistali na ocjenjivanju

Prvog dana ljeta, 21. lipnja 2023., u zagrebačkom restoranu Tajer održano je ljetno ocjenjivanje vina projekta Vinske zvijezde “Lito ide mala.” Iako je prvo mjesto osvojio zagorski Sauvignon Vuglec 2022, ovaj je projekt istaknuo istarsko vinsko umijeće nagradivši nekoliko istarskih vinarija zlatnim i srebrnim priznanjem.

Vinske zvijezde restoran Tajer

Projekt je pokrenut 2014. godine s ciljem isticanja vinske kulture i predstavljanjem raznolikosti hrvatskih vina. Ocjenjuje ih stručna komisija enologa, vinara, sommeliera i specijaliziranih novinara, a ocjene ostaju nepristrane i neovisne. Komisiju su činili prof. Marija Vukelić, voditeljica projekta i predsjednica ljetne komisije; Andrea Pančur, vinska blogerica sa sommelierskim certifikatom HSK1, Ivan Timko i Antonio Ivčević, studenti završne godine Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog fakulteta u Zagrebu i dipl.ing.agr. Jasminka Šaško, enologinja. Proces ocjenjivanja je anoniman te se vina kušaju „naslijepo.“ Komisija se sastaje javno u restoranima, dok se zlatna i srebrna priznanja objavljuju javno.

Vinske zvijezde ocjenjivači

Kao promatrač komisiji pridružila se sportska novinarka, blogerica i vinska zaljubljenica Dora Jagodić, koja predstavlja novouvedenu kategoriju promatrača. Ti promatrači, uključujući blogere i ljubitelje vina, daju svoj doprinos kušanjem i ocjenjivanjem vina te širenjem pozitivnih priča o hrvatskim vinima. Važno je napomenuti da njihove ocjene ne pridonose konačnom zbroju, čime se osigurava integritet postupka ocjenjivanja.

Među 23 uzorka pristigla na ocjenjivanje najviše je bilo bijelih vina, uz nekoliko roséa i dva crna vina. Istarski vinari Vivode, Vicinima i Siljana, posebno su se istakli kvalitetom svojih vina osvojivši zlatne medalje zajedno s vinarijom Bertoša koja je osvojila srebro. Ova postignuća ističu izuzetnu vinarsku snagu Istre i njezinu predanost proizvodnji vrhunskih vina.

Vivoda Malvazija 2022, izvanredna kreacija vinarije Vivoda, zauzela je pozornost svojom slamnatožutom nijansom i zelenkastim odsjajem. Vino oduševljava karakterističnom i profinjenom aromom koja odiše voćnim i cvjetnim notama, uključujući cvjetove bagrema, bazgu i grejp. Njegov ugodan i svjež okus pokazuje voćni karakter, uravnotežen s daškom slanosti i prepoznatljivom gorčinom sorte.

Vivoda i Vicinim vinari

Još jedan vrhunac među osvajačima zlatne medalje je Rosé Vicinim 2022, vješto izrađen od grožđa Cabernet Sauvignon i Teran. Dobiveno vino ima divnu svijetloružičastu boju koja se postiže odvajanjem mošta od ljuske nakon šest sati berbe. Elegantnog i delikatnog mirisa kojeg karakteriziraju prekrasne cvjetne arome, ovo vino osvaja svojom svježinom i zaokruženom prirodom, upotpunjenom blagom kiselošću.

Značajan dodatak zlatnoj medalji je Cabernet Sauvignon Siljan 2022, rose vino koje pokazuje blijedoružičastu boju lososovog mesa čiji okus podsjeća na slatku rosu. Miris je suptilan, otkriva reduktivne note koje ustupaju mjesto naznakama šumske jagode i trešnje. Laganog i vitkog okusa, ovo vino je slatko i pojačano daškom CO2, pojačavajući dojam svježine.

Bertoša Malvazija 2022, iako je osvojila srebrnu medalju, zaslužuje priznanje zbog svoje slamnato žute boje, skladne kiseline i izraženog tijela. Odlikuje se prepoznatljivim mirisom cvijeta akacije, popraćen istaknutim aromama vanilije i suhe marelice, što rezultira primamljivim osjetilnim iskustvom.

Bertoša malvazija istarska

Uspjesi istarskih vinara na ocjenjivanju Vinske zvijezde “Lito ide mala” dokaz su opredijeljenosti regije za proizvodnju vrhunskih vina. Uz Vivodu, Vicinim i Siljan predvodnike sa zasluženim zlatnim medaljama, te Bertošu sa srebrom, ovi vinari nastavljaju uzdizati hrvatsku vinsku industriju na novu razinu svojom strašću i predanošću.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Lito ide mala, ocjenjivanje Vinske zvijezde

  • Vinske zvijezde

    Projekt je pokrenut 2014. godine s ciljem isticanja vinske kulture i predstavljanjem raznolikosti hrvatskih vina. Ocjenjuje ih stručna komisija enologa, vinara, sommeliera i specijaliziranih novinara.
  • Istarski vinari

    Istarski vinari Vivode, Vicinima i Siljana, posebno su se istakli kvalitetom svojih vina osvojivši zlatne medalje zajedno s vinarijom Bertoša koja je osvojila srebro.