Gdje na najfiniju subotnju večeru i slastan domaći nedjeljni ručak u Istri?

Istarski restorani i konobe

Subotnje večeri idealne su za okupljanje s dragim vam osobama koje niste dugo vidjeli uz dobro vino i finu hranu, dok su nedjelje rezervirane za obiteljska druženja i domaću hranu. Izdvojili smo nekoliko vrhunskih istarskih restorana i konobe koji nude izvrsnu atmosferu za prijateljska druženje subotom uz istarski ambijent i uz istarske specijaliteta spravljene na moderan način, ali i toplu dobrodošlicu za obiteljska nedjeljna okupljanja, kada se naglasak stavlja na objedovanje domaće hrane i osjećaju kao kod kuće.

Restoran Peteani

Restoran Peteani dio je malog i intimnog boutique Hotela Peteani, smještenog u srcu Labin i s divnim pogledom na vrhove Učke. Isti je otvoren za goste i kapacitet mu je približno 40 osoba. Taj elegantni i ugodni istarski restoran prava je mala riznica istarskih specijaliteta temeljenima na tradiciji i spravljenima u duhu modernog kulinarstva. U kreiranju svojih jela nagrađivani tim kuhinje Restorana Peteani koristi isključivo sezonske namirnice koje nabavljaju od lokalnih OPG-ova.

Peteani

U jelovniku ovog labinskog restorana naći će te uvijek svježu jadransku ribu i različite istarske mesne delicije, stoga će svatko ondje naći nešto po vlastitom izboru. Preporučili bismo vam da probate novitet kuhinje, srce artičoka s grdobinom u mantilu od pancete i na buzari od vongola. Vašoj sreći neće biti kraja! Također, bogati vinski podrum ovog zanimljivog restorana skriva brojna vrhunska vina u kojima će zasigurno uživati i oni najzahtjevniji vinoljupci. Svoju rezervaciju u ovom lijepo i ugodnom labinskom restoranu možete napraviti putem linka: http://www.hotel-peteani.hr/index.php?p=restaurant .

Istarski specijaliteti

Pizzeria/Konoba Aquarius

Kultna Konoba i Pizzeria Aquarius svoja vrata otvorila je još davne 1988. godine u Bujama. U to vrijeme Konoba i Pizzeria Aquarius prva je na tom području nudila svima nam obožavanu pizzu. Danas iz kuhinje ovog nezaobilaznog istarskog gastronomskog odredišta proizlaze vrhunske pizze koje uspješno spajaju tradicijska načela pripremanja pizze s originalnim i vrhunskim sastojcima.  Ondje će te kušati slasne i fine pizze, proizašle iz krušne peći, na kojima se nalaze samo najbolji sastojci poput najbolje talijanske Mozzarelle, domaćih pomidora i domaćeg pesta te stracciatelle di bufalo s juga Italije.

Konoba/Pizzeria Aquarius

Osim što se u kuhinji ove čuvene istarske konobe i pizzerije kreiraju nenadmašno originalne pizze, ondje se spremaju i tipična jela istarskih nona s dozom modernog pristupa istima te spravljenih od pomno biranih sastojaka. Također, velika posebnost ove konobe i pizzerije jest ta što tijesto za svoje pizze i domaću tjesteninu stvaraju sami. Vlasnici Pizzerije i Konobe Aquarius posjeduju svoja polja pšenice na jednoj od najboljih vinogradarskih pozicija u Bujama, Santa Lucija, dok tu istu pšenicu melju u mlinu u Vižinadi te od iste nastanu dvije vrste brašna, ono pirovo i ono pšenično. Isto tako, sve svoje pizze rade od domaćeg kvasca. Vrijeme je da napravite rezervaciju svojeg stola u Pizzeriji/Konobi Aquarius u Bujama i u ugodnom ambijentu provedete subotnju večer ili nedjeljni dan. To možete učini na linku: http://www.aquariusbuje.com/story.php .

Istarski steakovi

Vela vrata

Kraj Pazina, u lijepom istarskom mjestu Beram, poznatom po srednjovjekovnim freskama u crkvi sv.Martina i u crkvici sv.Marije, smjestila se konoba Vela vrata. Vela vrata je konoba lijepog i ugodnog uređenja s prekrasnim pogledom koji se prostire s njene terase na zadivljujući istarski krajolik. Ondje je naglasak na autohtonoj istarskoj kuhinji u kojoj dominiraju bijeli tartufi. Kad je njihova sezona, nijedan tanjur iz kuhinje ove nezaobilazne istarske kuhinje ne izlazi bez istih! Bijeli tartuf tako obogaćuje okus carpaccia od boškarina, raznih domaćih pašti i popularnog  bifteka “Vela vrata”. Gosti posebno obožavaju i “Vela vrata” čokoladnu tortu s medom, maslinovim uljem i bijelim tartufom.

Vela vrata

Vrijedne ruke vrsnih zaposlenika konobe Vela vrata mijese izvrsne pljukance, fuže, tagliatelle, njoke i raviole. Također, ljubitelji mesa ondje neće biti uskraćeni za uživanje. Naime, izravno pred gostima, na roštilju na kaminu peku se samo najbolji komadi mesa poput bifteka, ramsteka, fiorentina, odrezaka od boškarina, tomahawka, ribeye steaka, domaćih kobasica i ombola. Istarska vina u ovoj lijepoj konobi istarskog šarma posebno su cijenjena. Vinoljupci mogu birati između dvadesetak vrhunskih vinskih etiketa istarskog poluotoka. Posjetom starnici https://www.central-istria.com/hr/gastronomy-gourmet/restaurants-restorani-konobe?id=369  naći će te sve detalje važne za rezerviranje mjesta u konobi Vela vrata.

Konoba Jadruhi

U Konobi Jadruhi u blizini Vižinade svi okusi Istre osjete se na tanjuru proizašlom iz njezine kuhinje. Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati fokus ove kultne istarske konobe. Naime, ondje se cijeni istarska kultura i baština, istarske delicije i specijaliteti. Konoba Jadruhi nadaleko je poznato po svojim suhomesnatim proizvodima, majstorskim kobasicama, kosnicama ili šalaminima. Osim suhomestanih proizvoda, specijaliteti ove dugovječne konobe su raznoliki. Svaki ljubitelj istarske kuhinje bit će zadivljenim s njihovim  carpacciom od boškarina s crnim tartufima domaćom maneštrom s bobićima, zatim pladnjem s tri vrste domaćih tjestenina, kozlićem na padeli s pečenom palentom, domaćim kobasicama i ombolom, tagliatom od ramsteka, fiorentinom. Obožavatelji ribljih specijaliteta, također će ondje naći nešto za sebe.

Konoba Jadruhi

Kako u Konobi Jadruhi uvelike cijene namirnice i njihovo domaće podrijetlo, tako proizvode i vlastito vino. Ljubitelji vinske kapljice imat će priliku degustirati domaću malvaziju, chardonnay i merlot. Konoba Jadruhi zaista je mjesto  ljubaznosti, gostoprimstva i velikodušnosti u kojem tradicija nema cijenu. Konoba Jadruhi slavi one jednostavne životne radosti koje se sastoje od prijatelja i obitelji  okupljenih za stolom, izvrsne hrane te pune čaše. Svoje mjesto u ovoj autohtonoj istarskoj konobi možete rezervirati putem linka: https://jadruhi.com/o-nama/ .

Restoran Orca

Restoran Orca nezaobilazna je gastronomska destinacija za sve one koji se nađu u Rovinju. Ondje se hrana, ali i atmosfera temelje isključivo na svježim i domaćim sastojcima koji se kreiraju u skladu s načelima istarske i mediteranske kuhinje.  Vode se motivom očuvanja tradicije, ali u modernom ruhu, prate zahtjeve i standarde suvremenog goste te stoga, pripremaju jela vrhunske kvalitete. Specijalitet kuće, koji svakako morate probati nađete li se u ovom posebnom istarskom restoranu, jesu tjestenina s jastogom, pljukanci Orka mare monti, fileti grdobine s tartufima, riba u soli, te riba i meso ispod peke (čeripnje).

Restoran Orca

Veliki obožavatelji ribe posjetom Restoranu Orca doći će na svoje. Naime, vrijedno osoblje ondje nudi svježe školjke, pravu jadransku ribu i škampe, nude i sirove specijalitete kao što su carpaccio od ribe, škampi sirovi, školjke sirove te svježu ribu ispod peke, u pećnici i na gradelama.  Otvorivši svoja vrata Restoran Orca svojim gostima osigurava osjećaj vlastitog doma i uživanja u toploj obiteljskoj te prijateljskoj atmosferu. Malo nas je onih koji već sutra ne bi poželjeli kušati specijalitete iz kuhinje ovog restorana, stoga požurite i svoj stol osigurajte putem linka: http://www.orca-rovinj.com/ .

Restoran Lanterna

Restoran Lanterna u Puli nudi jedinstven spoj tradicije i kvalitete. Svoja jela spremaju po tradicionalnoj recepturi, ali na moderan način pri čemu se ponuda mijenja i nadopunjuje atraktivnim dnevnim ponudama jela od odabranih sezonskih namirnica. Sve vrste rižota i tjestenina koje možete zamisliti i poželjeti naći će te na jelovniku ovog pulskog restorana. Izvrsno spravljeni komadi bifteka, janjećih kotleta i svinjetine zadovoljit će svakog ljubitelja mesa, dok će ljubitelji ribe doći na svoje kušajući jastoge na žaru, kvarnerske škampe na žaru, hobotnicu te tunu.

Lanterna

Također, u Lanterni se ulaže mnogo truda i ljubavi u stvaranju jedne od najvećih i najpriznatijih ponuda vina u Hrvatskoj, od kojih većinu toče na čaše. U Lanterni će te najbolje upoznati svu krasotu i raznolikost koju nude istarska vina! Jednako je privlačna poslovnim ljudima, obiteljima s djecom i turistima. Bit će te zadovoljni njenim lijepim i oku ugodnim ambijentom. Ovom istarskom restoranu vrlo sigurno će te se uvijek rado vraćati kada ga jednom posjetite. Rezervaciju mjesta u Restoranu Lanterna u Puli možete napraviti klikom na link:  http://www.lanternapula.com/ .

Istarski specijalitet

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: peteani_hotel_restaurant

Pratite na Instagramu: jadruhi_konoba

Pratite na Instagramu: aquarius_buje

Pratite na Instagramu: konobavelavrata

Pratite na Instagramu: restaurant.orca

Pratite na Instagramu: lanterna_pula

RESTORANI I KONOBE, ISTRA

  • VEČERA SUBOTOM I OBITELJSKI RUČAK NEDJELJOM

    Izdvojili smo nekoliko vrhunskih istarskih restorana koji nude izvrsnu atmosferu za prijateljska druženje subotom uz istarske specijaliteta spravljene na moderan način, ali i toplu dobrodošlicu za obiteljska nedjeljna okupljanja, kada se naglasak stavlja na objedovanje domaće hrane i osjećaju kao kod kuće.
  • RESTORANI I KONOBE U ISTRI ZA OBITELJSKI RUČAK ILI PRIJATELJSKO DRUŽENJE

    Restoran Peteani, Pizzeria/Konoba Aquarius,Vela vrata, Konoba Jadruhi, Restoran Orca, Restoran Lanterna.