Industrijska konoplja ponovno ulazi na velika vrata u svijet gastronomije

Hemp Histrica

Industrijska konoplja je biljka koja je u ljudskoj prehrani prisutna već više od 10 000 godina. Tijekom ljudske povijesti njena bogata nutritivna vrijednost nepravedno je zapostavljena, a uz njeno ime vezale su se brojne negativne konotacije. No, tomu na kraj stali su mlada, ali uspješnim projektima bogata tvrtka Hemp Histrica, Agencija za ruralni razvoj Istre, poznati chef David Skoko i vinarija Franc Arman te omogućili ponovni ulazak industrijske konoplje na velika vrata u svijet gastronomije.

Industrijska konoplja i Hemp Histrica ruše sve predrasude

U Murarima, podno Motovuna, na jednoj od najljepših istarskih lokacija, istarska tvrtka s revolucionarnim i jedinstvenim pristupom, Hemp Histrica, ponovno je pokrenula uzgoj i preradu industrijske konoplje. Njihovo polje industrijske konoplje najveće je u Istri i broji čak 18 hektara te se na njemu vrši berba konoplje dva puta godišnje.

Industrijska konoplja

Inovativne ideje do kojih je dolazila ova relativno mlada tvrtka, koja broji pet godina postojanja, uvijek su izazivale oduševljenje. No, njihova originalnost ovih dana ruši sve postavljene granice očekivanja. Naime, Hemp Histrica je na prostoru nekadašnje farme Purisa organizirala uzgoj boškarina, autohtonog istarskog goveda, čija će prehrana jednim dijelom zavisiti upravo od konoplje uzgojene na njihovom polju i prerađene na njihovoj farmi, no tim postupkom će i aktivno raditi na očuvanju ove genetike. Tu priči nije kraj.

Polja konoplje

Istra se ponovno dokazala kao vodeća gastronomska regija

Naime, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj u Istri, Hemp Histrica odlučila je integrirati industrijsku konoplju u svijet gastronomije. Tako ove dvije organizacije kreću u proizvodnju kobasica i ombola s konopljom. ”Naše životinjice su naše domaće životinje. Opskrbili smo im najbolju moguću njegu i mjesto za život. U suradnji s AZRRI-jem čuvamo istarsko govedo, jer smatramo da ono što je naše moramo i čuvati, pomalo i ljubomorno”, rekla je Rafaela Babić, direktorica proizvodnje, te ponosno dodala: ”Konoplja se nekako stalno ponavlja u svakodnevnom govoru, tako da mi više ne komuniciramo tu biljku kao nešto ekstravagantno ili provokativno. To je biljka kao i svaka druga.

Salama s konopljom

Samo ovaj put smo odlučili prije svega predstaviti jedne vrlo korisne suradnje za Istru i autohtone proizvode, i zato smo ponudili konoplju kao dio u gastronomiji”. AZRRI je izuzetno zadovoljan dosadašnjom suradnjom, a svakako su spremni i dalje pružati podršku s obzirom na to da se radi o autohtonim proizvodima na crvenoj istarskoj zemlji. Istra je oduvijek bila vodeća gastronomska regija u Hrvatskoj, stoga nije za čuditi se da je upravo ondje hrvatski gastronomski svijet postao bogatiji za jedan inovativan program.

Industrijska konoplja u kobasicama i salamama od istarskog goveda

Kako sve to izgleda u praksi, javnosti su u prostorijama Gastronomskog centra Istre KeyQ u Gortanovom brijegu kod Pazina pokazali Hemp Histrica i AZRRI u suradnji s dobro poznatim chefom Davidom Skokom i vinarijom Franc Arman. Tako su pozvani znatiželjnici imali priliku isprobati i iz prve ruke saznati sve o suhomesnatim proizvodima napravljenih od mesa boškarina u kombinaciji s konopljom, među kojima su se našli kobasice i ombolo.

Salama s konopljom

”U suradnji s tvrtkom Hemp Histrica započeli smo projekt konzumiranja konoplje u poznatim istarskim proizvodima te smo testno napravili više kobasica. Ključni sastojak je meso istarskog goveda, boškarina. Mislimo da tu ima velikog potencijala, da je to nešto novo. Naravno, cilj je da ti naši proizvodi pronađu svoju tržišnu nišu, jer radi se o zdravoj prehrani i o nečemu što je svakako budućnost”,uvjeren je Igor Merlić, direktor AZRRI-ja.  I doista, kobasice i salama od istarskog goveda upotpunjene sjemenkama istarske konoplje nešto je što se mora probati. Okusom su jedinstvene i vrlo ukusne. Sjemenka konopljem svojim aromatičnim okusom savršeno upotpunjuje odlično napravljene kobasice i salame. Iznenađenjima tu nije bio kraj.

salama s konopljom

Jelovnik Davida Skoke vrhunac je kreativnosti

Glavnu riječ ovom zanimljivom putovanju dao je čuveni chef David Skoko, koji je osmislio jelovnik u četiri slijeda u kojem je glavni sastojak bila upravo industrijska konoplja. Jela koja je David Skoko spremio bila su vrhunac kreativnost te su vjerno dočarala koliko konoplja može obogati svako jelo. Taj vrhunski chef za okupljenu ekipu spremio je: Carpaccio od boškarina s kremom od skute i konoplje, rižoto od kaneštrela kuhan na temeljcu od konoplje, Tagliatelle s proteinskim brašnom konoplje i žgvacetom, ramsteak boškarina s broskvom i cvjetovima konoplje te umakom od sjemenki konoplje i gorušice i mascarpone krema sa smokvama kuhanima u čaju od kamilice i konoplje s biškotom od badema i brašnom od konoplje.

jelo s konopljom

David Skoko omogućio je da industrijsku konoplju okupljeni upoznaju u pravom svijetlu, odbacujući sve dotad eventualne predrasude koje su imali o ovoj plemenitoj biljci.

jelo s konopljom

Zbog njenog izuzetnog nutritivnog sastava koji uključuje zdrave masnoće, proteine i brojne minerale, vrijeme je da uvrstite industrijsku konoplju u svoj dnevni jelovnik. U tome će te sigurno uspjeti ako budete pratili i osluškivali rad tvrtke Hemp Histrica i Agencije za ruralni razvoj Istre.

jelo s konopljom

jelo s konopljom

Malvaziju s konopljom obožavat će svi vinoljupci

Poznata istarska vinarija Franc Arman u suradnji s Hemp Histricom i AZRRI javnosti je  predstavila mlado vino – malvaziju s konopljom! Franc Arman, vinarija iz Vižinade, najboljim cvjetovima berbe 2021. godine oplemenila je svoju Malvaziju. To je trenutno mlado vino koje još mora proći svoj ciklus zrenja i u kojem se cvijet konoplje macerirao mjesec dana.

vino s konopljom

Ta Franc Arman Malvazija izuzetno je pitkog i osvježavajućeg ukusa, kojeg će voljeti svi vinoljupci. ”S obzirom na to da već dvije godine međusobno oplemenjujemo polja, vinograd s naše strane te konoplja s njihove strane, bilo je logično cijelu gastronomsku priču zaokružiti s našom ponudom vina. Nakon pomnog isprobavanja, pronašli smo ono što odgovara jelima od konoplje te ćemo to s užitkom predstaviti”, rekao je Oliver Arman, vlasnik vinarije Franc Arman.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: hemp_histrica

Pratite na Instagramu: francarman_wines

Fotografije: Vedran Marić

HEMP HISTRICA, ISTRA

  • HEMP HISTRICA

    U Murarima, podno Motovuna, na jednoj od najljepših istarskih lokacija, istarska tvrtka s revolucionarnim i jedinstvenim pristupom, Hemp Histrica, ponovno je pokrenula uzgoj i preradu industrijske konoplje. Njihovo polje industrijske konoplje najveće je u Istri i broji čak 18 hektara te se na njemu vrši berba konoplje dva puta godišnje.
  • AZRRI

    Naime, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj u Istri, Hemp Histrica odlučila je integrirati industrijsku konoplju u svijet gastronomije. Tako ove dvije organizacije kreću u proizvodnju kobasica i ombola s konopljom.