Svi obožavaju specialty kavu u Bor baru u Samoboru

Hrvoje Lindić

Svi znaju za Samobor, predivan gradić udaljen samo 20 kilometara od hrvatske metropole koji svojim stanovnicima nudi izvrstan omjer kvalitete i udobnosti življenja, a turiste već dugi niz godina oduševljava svojom bogatom poviješću, šarmantnim austrougarskim i secesijskim vizurama grada te ponudom lokalne hrane i pića. U samom centru grada nalazi se kafić vrlo simpatičnog i simboličnog naziva Bor bar, asocirajući upravo na naziv grada „Samo-bor“.

„Nazivom kafića želimo naglasiti ono lokalno i poručiti gostima da smo mi ovdje doma.“, kaže Hrvoje Lindić, vlasnik Bor bara.

La Marzocco

Kava u Bor baru daleko je kvalitetnija od ponude kave u ostalim samoborskim kafićima što gosti izrazito cijene, a posebnost bara je u tome što jedini u Samoboru nudi Hug&Punch specialty kavu – kavu koja se pije bez šećera.  Sve što u sebi ima epitet „craft“ danas je veliki trend, a osim specialty (craft) kave, kafić je prepoznatljiv i po craft pivama koje su poput specialty kave postale popularne zbog svoje kvalitete i nekomercionalnosti. Cilj Bor bara je imati u ponudi nešto što drugi nemaju s naglaskom na kvalitetu ponude.

Hug & punch specialty kava

Lokacija Bor bara iznimno je privlačna jer se radi o unutarnjem prostoru i dvije terase s gornje i donje strane rijeke Gradne s predivnim panoramskim pogledom na glavni gradski trg. Osim toga, Bor bar je jedini kafić u centru koji nudi prirodni hlad stabala što gosti jako cijene, posebno za vrijeme ljetnih vrućih dana.

U razgovoru s vlasnikom Hrvojem saznali smo da je glavna ideja pri osnivanju bara bila da da gosti prepoznaju Bor bar po vrhunskoj kvaliteti ponude kave, a ne da sjednu na kavu pa „kakva bude bude“. Iz tog razloga pojavila se potreba za uvođenjem Hug&Punch specialty kave.

Specialty kava označava najvišu kvalitetu kave, prema rigoroznim standardima u svakoj fazi opskrbnog lanca, od mjesta uzgoja do načina na koji se obrađuje, prži i kuha. Zrna takve kave uzgajaju se na pravoj nadmorskoj visini i u pravo doba godine, na izvrsnom tlu, te se beru s najvećom pažnjom. Hug&Punch hrvatski je brend specialty kave koji zrna melje u pržionici kave u Matuljima, a posljednjih nekoliko godina postao je vrlo prepoznatljiv i cijenjen diljem zemlje i regije. Domagoj Trusić voditelj je edukativnog centra za kavu, specijalist hrane i pića, promotor Specialty kave i konzultant za Tailor-made projekte. Moglo bi se reći da je začetnik specialty kave u Hrvatskoj, a njegova strast i ljubav prema kavi privukla je Hrvoja da i on proba Hug&Punch kavu nakon čega ju je odlučio uvesti u ponudu svog kafića.

la Marzocco

Kava u Bor baru uvijek će imati divan coffee art poput najčešćeg oblika srca, cvijeta, lista, ponekad i labuda, a vrlo prikladan oblik je oblik bora koji nastaje nedovršenim crtanjem lista, što je možda i najprikladniji coffee art za ovaj kafić. Bor bar prepoznatljiv je i po predivnim šarenim šalicama pošpricanim sitnim crnim točkicama koje ovom kafiću pridodaju koloristično i veselo raspoloženje. Radi se o šalicama od porculana koje je ručno dekorirala firma Inker, a same šalice znak su kvalitete jer se u njima neće posluživati bilo kakva kava.

Bor bar Samobor

Samobor je poznata vikend lokacija pa se vikendom glavni gradski trg pretvori u pravo okupljalište ljudi raspoloženih za višesatno ispijanje kave. Ponuda ostalih barova nažalost nije nas toliko oduševila, ali zato se kvaliteta Bor bara bolje prepoznaje. Od turista su najbrojniji Zagrepčani koji najčešće sjedaju na terasu Bor bara, no ima i brojnih turista iz drugih krajeva Hrvatske i Slovenije, a vrlo česti gosti su planinari i ljubitelji prirode.

Bor bar Samobor

Uz ovakvu viziju i rezultate, Bor bar može očekivati samo svijetlu budućnost u kojoj će nastaviti uveseljavati svoje goste kvalitetnim napitcima i biti prepoznatljiva turistička destinacija Samobora, a u planu je i proširenje prostora jer se za ovakvu kvalitetu i lokaciju uvijek traži stol više.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Pratite Bor bar na Instagramu: borbar.samobor

 

BOR BAR, SAMOBOR

  • Super mjesto

    U samom centru grada nalazi se kafić vrlo simpatičnog i simboličnog naziva Bor bar, asocirajući upravo na naziv grada „Samo-bor“
  • Hug & Punch

    Kava u Bor baru daleko je kvalitetnija od ponude kave u ostalim samoborskim kafićima što gosti izrazito cijene, a posebnost bara je u tome što jedini u Samoboru nudi Hug&Punch specialty kavu – kavu koja se pije bez šećera.