Baristica Doris priprema Hug&Punch kavu u kavani Strauss

Hug&Punch
Hug&Punch Coffee Co. osim što je mikro pržiona te dobavlja najfiniju kavu s geografskim porijeklom, još je i Specialty coffee assn. Premier training campus jedini u ovom dijelu Europe. Predstavit ćemo vam bariste ambasadore koji kuhaju Hug&Punch kavu. Prva od njih je Doris Vlastelin, baristica hotela Palace u Opatiji.

Posebna kava za posebne ljude

Svi koji cijene dobru kavu trebaju znati za ovu instituciju. Hug&Punch dobavlja kavu Specialty kvalitete. Da bi dobila tu etiketu, kava mora proći cijeli određeni put – od uzgoja do šalice. Okusom specialty kave osjećamo da smo njezinim odabirom podržali rad vrijednih ruku, ali i rad lokalne mikropržionice i edukaciju barista da prema svim standardima dovedu kavu do savršenstva. Baš zato imamo za cilj predstaviti bariste koji su svojim trudom i željom za znanjem prošli edukaciju Hug&Punch-a, a prva od njih je Doris Vlastelin.

Hug&Punch

Postani barista s SCA Coffee Skill diplomom 

Hug&Punch, smješteni u Matuljima, educiraju sve koji žele naučiti nova znanja i vještine za rad.  Radionice vodi Domagoj Trusić, koji se kavom bavi već 20 godina, a svaki polaznik ima mogućnost stjecanja bodova koji vode do SCA Coffee Skill diplome priznate u cijelom svijetu

Sve informacije o njihovom programu edukacije pronađite na linku :

https://www.hugandpunch.com/hr/edukacija

Novo mjesto za popiti Hug&Punch kavu

Kavana Strauss, u prizemlju Hotela Palace Bellevue, koja odiše austro – ugarskim štihom, od sada u svojoj  ponudi može se pohvaliti i specialty kavom Crochet iz Hug&Punch pržione. Hug&Punch svojom edukacijom ima za cilj plasirati kavu na tržištu samo na mjestima gdje će se pripremati prema najvišim standardima struke. Baš zato konobari moraju proći program edukacije, kako bi kavi pristupili na adekvatan način, kako to i zaslužuje. Sada takvu kavu možemo probati i kod Doris, na terasi kavane Strauss. 

Pitali smo Doris sve što nas je zanimalo o edukaciji i njenoj ljubavi prema kavi

Kako se stvorila vaša ljubav prema kavi?

Od malih nogu voljela sam hranu i piće, a posao u baru mi se uvijek činio uzbudljiv i dinamičan. Kroz iskustvo rada u hotelima imala sam priliku sudjelovati na raznim edukacijama. Baš na jednoj od tih edukacija probudila se moja ljubav prema kavi.

Kako ste se odlučili za zanimanje barista? 

Radeći u hotelu, od prvog dana zanimanje bariste činilo mi se jako dinamično i zanimljivo. Također, volim interakciju s ljudima, koju rad u baru omogućuje.

Po vama, koje kvalitete izdvajaju dobrog baristu od lošijeg?

Predanost, usavršavanje, smirenost.

Što je jedna stvar koja bi vam falila da se ne bavite ovim poslom?

Miris jutarnje kave.

Najbolje iskustvo koje ste imali u svijetu industrije kave do sada?

Definitivno edukacija Hug & Punch-a gdje smo imali priliku upoznati cijeli proces proizvodnje: od zrna do šalice. Predavači su izuzetno zanimljivi i jednostavno želite znati “još”. Idealna prilika za usavršavanje vještina i znanja, te u konačnosti stekneš diplomu priznatu u cijelom svijetu.

Što je po vama ključno za pripremu dobre kave?

Prvenstveno kvalitetna zrna kave. Kvalitetan aparat. Oprema.

Možete li nabrojiti nekoliko pravila dobre kave, i kako je prepoznati ?

Pravi espresso pije se isključivo na baru. Kava mora biti ugodnog mirisa, lijepe, guste kremice na vrhu. Ukoliko se rade varijacije s mlijekom, onda se od njih očekuje da budu kremaste i ukomponirane. Gosti to lako mogu provjeriti ako sa žličicom lagano prođu po vrhu. 

Koji su trenutni trendovi u pripremanju kave?

Latte art je jako popularan. Piju se kokteli na bazi kave. Filter kava, cold brew i ostalo.

Latte art, umjetnost koja nikad neće izaći iz mode, koliko je teško izvesti i koja je tajna dobrog latte arta ?

Tajna latte arta zapravo je isključivo trening i predanost. S vremenom postajete sve bolji i bolji.

Koji bi bio vaš savjet za početnike u svijetu barista?

Volite svoj posao ili ga nemojte raditi uopće.

 Kako bi opisali ispijanje kave kod Hrvata? Kakvu kavu najviše piju ? Jesu li velike kavopije?

Hrvati su dosta zahtjevni.Obožavaju sjediti na terasi, što dulje moguće. Pored osnovnih narudžbi obavezno bude 10 izvedenica. Kao narod jako volimo kavu i po tome smo poznati, ali mislim da smo nažalost naviknuti na generalno loš proizvod. Treba više ulagati u edukacije barista i poticati mlade da rade posao ugostiteljstva iz ljubavi, a ne iz nužnosti.

Kakvu vi kavu volite piti ?

Espresso. 

Sjećate li se, gdje ste popili najbolju kavu?

Mislim u Italiji. Na trgu u Veroni.

Vidimo se kod Doris u kavani Strauss uz Hug&Punch kavu!

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: hugandpunch

Kavana Strauss, Hotel Palace Bellevue Opatija

  • Hug&Punch

    Hug&Punch Coffee Co. osim što je mikro pržiona te dobavlja najfiniju kavu s geografskim porijeklom, još je i Specialty coffee assn. Premier training campus jedini u ovom dijelu Europe.
  • Kavana Strauss

    Kavana Strauss, u prizemlju Hotela Palace Bellevue, koja odiše austro - ugarskim štihom, od sada u svojoj  ponudi može se pohvaliti i specialty kavom Crochet iz Hug&Punch pržione.